Spaanse wijnsoort

Welke Spaanse wijnsoort moet je proeven?

Voor de meeste mensen is Spanje misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je denkt aan wijn. Toch is het na Frankrijk en Italië, de grootste exporteur in wijn ter wereld. Sterker nog, het grootste wijngebied ter wereld vind je terug in Spanje. Er zijn dus een hoop lekkere Spaanse wijnen die het proberen waard zijn, mocht je nog niet zo bekend zijn met deze wijnen.

Spaanse wijngebieden

Net als bijvoorbeeld in Italië en Frankrijk, heb je in Spanje ook verschillende wijngebieden met allemaal hun eigen specifieke wijnen. Je vindt op Spaanse wijngaarden vooral rode wijnen, frisse witte wijnen en uiteraard de bekende mousserende wijn cava. Rosé wijnen vind je in de Spaanse wijngebieden wat minder, maar ze bestaan zeker wel.

Wijngebied Requena in de provincie Valencia in Spanje
Wijngebied Requena in de provincie Valencia in Spanje

In dit artikel gaan we in op de verschillende wijnsoorten en de verschillende type druiven. Wil je meer weten over de wijnregio’s? We hebben ook nog een artikel over de wijnstreek in Spanje.

Spaanse wijngeschiedenis

Uit archeologische opgravingen blijkt dat de Spaanse wijngeschiedenis ruim 3000 jaar geleden begon. Wel is er een periode geweest dat het land bezet was door Islamitische Moren, die volgens hun geloof geen alcohol mochten drinken. De wijnproductie stond toen op een laag pitje, maar werd zo’n 300 jaar later weer in volle glorie hervat.

Toch is het niet vreemd als je niet zo bekend bent met Spaanse wijnen. Pas aan het eind van de 19e eeuw begon Spanje met het exporteren van haar wijnen. Mede omdat Frankrijk werd getroffen door de druifluis epidemie. Veel Franse wijnboeren verhuisden van de Franse wijnstreken naar de Rioja wijnstreek in het noorden van Spanje.

Het gat in de export van Franse wijn, werd opgevuld door Spaanse wijn en de Rioja wijnen zijn tot op de dag van vandaag de meest bekende soorten wijn afkomstig uit Spanje. Maar liefst 50% van de totale Spaanse wijnproductie komt uit Rioja. Typerend aan deze wijnen is de vanille smaak die ontstaat door de rijping in Amerikaans eikenhouten vaten.

Kwaliteitscertificaat

Veel Rioja wijnen dragen dan ook met trots het kwaliteitscertificaat “denominación de Origen Calificada”. Dit is het hoogst haalbare certificaat voor Spaanse wijnen. Dit certificaat wordt enkel gegeven wanneer een wijnsoort al voor lange periode voldoet aan hele strenge kwaliteitseisen voldoen.

La Rioja-wijngaarden bij The Way of Saint James in Logroño
La Rioja-wijngaarden bij The Way of Saint James in Logroño

Aansluiting bij de EU

In 1986 werd Spanje lid van de EU, wat een positief effect had op wijnland Spanje. Met de financiële steun van de EU kregen Spaanse wijngaarden een moderne upgrade, inclusief de nieuwste technologie. Overal werden nieuwe wijngaarden aangelegd en de voorheen zware, lang gerijpte Spaanse wijnen maakte plaats voor meer frisse witte wijnen.

Een rijke variatie aan druivensoorten

De rijke geschiedenis heeft ervoor gezorgd dat zowel de druivensoorten als de techniek steeds verder ontwikkelden. Inmiddels heeft dat geleidt tot een rijke variatie aan druivensoorten, die zorgvuldig zijn uitgekozen aan de hand van het uiteenlopende klimaat dat je in Spanje vindt.

Van regenachtig in het noordwesten tot hete zomers en droogte in het zuiden. Niet elke druif kan elke weersomstandigheden doorstaan, waardoor in de verschillende regio’s, verschillende druivensoorten worden gebruikt. Bovendien bieden de hoogteverschillen in Spanje ook de nodige uitdagingen, en kunnen niet alle druiven goed groeien op hoge hoogtes.

Rode wijn soorten

Spaanse wijn is voor het grootste gedeelte rode wijn. Er zijn enkele belangrijk Spaanse druivensoorten waarvan deze rode wijnen worden gemaakt.

Naast de Spaanse druiven, vind je in Spanje ook de bekende druiven zoals Syrah en Cabernet sauvignon. Deze druiven komen niet van oorsprong uit Spanje, maar zijn veelal door de Franse wijnboeren meegenomen.

Tempranillo

Qua Spaanse druiven is de Tempranillo druif de bekendste Spaanse blauwe druif. Deze druif staat bekend om de dikke schil en de hoge waarde aan tannines. Dit zorgt voor een donkerrode wijn en druiven die lang goed blijven. De smaak is daarentegen juist heel mild en fruitig. Alhoewel het klimaat invloed heeft op de smaak. In warme klimaten is de wijn zoeter en in koude klimaten juist zurig.

Wijnmaker-oenoloog die Tempranillo-wijndruiven controleert die klaar zijn voor oogst
Wijnmaker-oenoloog die Tempranillo-wijndruiven controleert die klaar zijn voor oogst

De Tempranillo druif komt van oorsprong uit de Rioja wijnregio en maar liefst 50% van de wijnproductie uit Rioja is op basis van deze druif. Niet altijd als pure wijn, de druif wordt ook veel gebruikt als basis van gemengde wijnen.

Ondanks de hoge tannines in de druif, wordt deze druif ook het meeste gebruikt voor rosé wijnen. Door de dikke schil er snel uit te filteren, blijft van nature een lichtere wijn over.

Garnacha

De Garnacha druif is lichter en heeft een lage zuurgraad ten opzichte van de Tempranillo druif en inmiddels door heel Spanje te vinden. Ook deze druif vormt vaak een basis van een Rioja wijn, maar dan een jongere versie. Deze druif is namelijk minder lang houdbaar, waardoor de wijn sneller gedronken dient te worden.

De wijn heeft een zoete, fruitige, sappige smaak en komt vooral uit warme en droge klimaten. Deze wijn is ook verkrijgbaar als rosé wijn, vanwege de natuurlijke lichte druif.

Monastrell

De Monastrell druif komt vooral voor in de regio rondom Alicante en Murcia en is een zware wijn, in de zin van een hoog alcoholgehalte. Het zijn uitgesproken wijnen en worden vaak gecombineerd met bijvoorbeeld een Syrah of Garnacha, waardoor het juist een soepele, fruitige wijn vormt.

 Druiven verpakt in zakken in de wijngaarden van Alicante
Druiven verpakt in zakken in de wijngaarden van Alicante

Mencía

De Mencía druif is een lichtere blauwe druif met een dunne schil die vooral voorkomt in regenachtige gebieden. Hierdoor ontstaat een lichtrode wijn met een zachte smaak, die vaak wordt vergeleken met een Cabernet Franc. Zwaardere rode wijnen waar de Mencía erg op lijkt zijn de Cabernet Sauvignon en Pinot Noir.

Witte wijnsoorten

Ook voor witte wijn kun je in wijnland Spanje terecht. Uiteraard vind je in Spanje ook de bekende internationale witte druiven zoals Chardonnay en Sauvignon blanc. Maar ook een breed scala aan lokale Spaanse druivensoorten.

Airén

De bekendste Spaanse witte druif is de Airén, deze wordt namelijk in grote hoeveelheden verbouwd in de wijnstreken La Mancha en Valdepeñas. Dit zijn twee van de grootste wijnstreken in Spanje. Dan kom je natuurlijk al snel op een hoge productie uit.

Deze wijn valt bij bijna iedereen wel in de smaak, omdat de wijn een eenvoudig smaakpalet levert. Met een fruitige smaak die doet denken aan appels, peren en citrus, is het een toegankelijke wijn voor beginners.

Verdejo

Voor de liefhebber van fruitige witte wijnen is de Verdejo één van de beste onder de witte Spaanse wijnen. Het is namelijk verrassend fris en daardoor erg populair in de zomer.

Fles Verdejo wijn
Fles Verdejo wijn (foto: Vinovest)

Verdejo is één van de bekendste Spaanse druiven. Dankzij de ruwe schil, is deze bestand tegen extreme weersomstandigheden, wat goed van pas komt in het extreme klimaat in Spanje. Koude winters of warme zomers, voor de Verdejo druif niet uit.

Albariño

Voor de visliefhebber is de Albariño uit Galicië een aanrader. Menig kwalitatief visrestaurant heeft deze witte Spaanse wijn tegenwoordig op de menukaart staan. Deze frisse maar geraffineerde wijn combineert namelijk uitstekend met vis- en schaaldieren en neemt met de dag toe aan populariteit over de hele wereld.

Viura

Ook witte Spaanse wijnen komen uit de Rioja regio en een goed voorbeeld hiervan is de Viura. Dit is een jonge wijn die niet al te lang houdbaar is. Deze wijn heeft een milde smaak vanwege de relatief lage zuurgraad.

Unieke druiven op de Canarische eilanden

Op de Canarische eilanden vind je enkele druivensoorten die nergens anders in Europa nog verbouwd worden. Bovendien heeft de druifluis epidemie de eilandengroep nooit bereikt, waardoor de druivenstruiken vele jaren oud zijn en goed bestand zijn tegen het winderige eilandklimaat.

In tegenstelling tot de wijnproductie van het vasteland van Spanje, bestaat de lokale wijnproductie van de eilanden vooral uit witte wijn, zo’n 75% van de lokale wijn is wit en slechts 25% van de productie is van rode wijnen.

Helaas vind je deze wijnen maar weinig buiten de eilanden zelf. De meeste wijnen worden vooral geproduceerd voor eigen gebruik. Om te genieten van deze heerlijke Spaanse wijnen, zul je er dus een vakantie van moeten maken.

Beroemde wijngaarden van La Geria op vulkanische bodem op het eiland Lanzarote
Beroemde wijngaarden van La Geria op vulkanische bodem op het eiland Lanzarote

Tenerife

Op Tenerife vind je de meeste wijnen met een kwaliteitskenmerk. Vooral voor aromatische rode wijnen van Valle de la Orotava kun je op dit eiland volop genieten. Ook de hoogste wijngaarden van Spanje vind je op dit eiland. Een bezoekje aan de gemeente Vilaflor is dus voor zowel het uitzicht, als de lekkere wijn, de moeite waard.

La Palma

Op La Palma vind je een druivensoort die op het vasteland van Europa al eeuwen verdwenen is. Hier vind je dus gegarandeerd unieke wijn die je nergens anders in Europa terug zult vinden.

Lanzarote

Voor witte wijn moet je juist op Lanzarote zijn. Alhoewel de bekendste druif van het eiland zijn oorsprong vind ik Griekenland. Namelijk de Malsavía uit het wijngebied La Geria.

Gran Canaria

Gran Canaria levert maar een klein aandeel wijnen, maar wel van een goede kwaliteit. Ondanks de beperkte keuze, is dit eiland voor de natuurliefhebbende wijndrinkers zeker een bezoekje waard. De meest bekende wijngaard vind je namelijk op de Bandama-krater! Dit is mogelijk de meest unieke wijngaard die je gaat vinden.

Spaanse champagne of Cava

Cava wordt vaak gezien als de Spaanse Champagne, omdat het volgens dezelfde strikte regels wordt gemaakt als de Franse Champagne. De naam Champagne is echter beschermd en mousserende wijnen uit de Champagne regio mogen zo heten. Ook in Spanje zijn er aangewezen gebieden die goedkeuring hebben ontvangen om mousserende wijn te produceren. In Spanje wordt deze wijn Cava genoemd.

Cava wordt vaak gezien als de Spaanse Champagne
Cava wordt vaak gezien als de Spaanse Champagne
(foto: Cava & Hotel Mastinell)

Cava is dus een mousserende wijn met bubbels en een vrij specifiek product dat bijna volledig in het Noordoosten van Spanje wordt verbouwd. Maar liefst 95% van de Cava komt uit die regio en daarvan komt weer 95% uit de omgeving van Barcelona.

Cava is doorgaans een combinatie van de witte druiven Viura, Xarel-lo en Parellada. Soms wordt ook de Chardonnay druif gebruikt. Cava is dus eigenlijk nooit een wijn van één druivensoort.

Droog of zoet?

Net als met wijn, is Cava ook verkrijgbaar in een brede range aan verschillende smaken, van droog tot zoet. Hierbij wordt tijdens het proces suiker toegevoegd aan de wijn om het te zoeten.

De verschillende soorten Cava zijn:

  • Brut nature: Heel droog, zonder toegevoegde suiker.
  • Extra brut: Iets minder droog, met maximaal 6 gram suiker per liter.
  • Brut: De meest populaire categorie, zo’n 50% van de verkochte Cava is Brut. Hier wordt de juiste hoeveelheid suiker toegevoegd om een goede balans tussen zoet en zuur te bereiken. Maximaal 15 gram suiker per liter.
  • Extra seco: Fruitige smaak met tussen de 12 en 20 gram suiker per liter toegevoegd.
  • Seco: Licht zoet maar ook nog steeds fruitig. Tussen de 17 en 25 gram suiker per liter toegevoegd.
  • Semiseco: Hier is de zoetigheid goed te merken met tussen de 35 en 50 gram suiker per liter toegevoegd.
  • Dulce: Erg zoet, wordt vooral gebruikt als dessertwijn met meer dan 50 gram suiker per liter.

Jonge of oude cava?

Net zoals met witte of rode wijn, heb je in Cava ook verschillende rijptijden. Toch zijn Cava’s over het algemeen vrij jonge wijnen. Maar liefst 90% van de verkochte flessen zijn slechts 9 maanden gerijpt. Je herkent de leeftijd aan de labels op de fles:

  • Wit zegel -> “Joven” – Minstens 9 maanden op fles gerijpt.
  • Groen zegel -> “Reserva” Minstens 15 maanden op fles gerijpt.
  • Zwart zegel -> “Gran reserva” Minstens 30 maanden op fles gerijpt.

Er bestaat ook Cava zonder leeftijd. In dat geval is het een mix tussen oude en jonge Cava. Dit wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de wijn altijd dezelfde smaak heeft. De smaak van druiven kan anders zijn, wanneer de weersomstandigheden beter of slechter waren. Dat kan dus zorgen voor kleine verschillen tussen de jaartallen. Dat geldt ook voor gewone wijn.

Om ervoor te zorgen dat de Cava dezelfde smaak houdt als altijd, mengen ze nieuw en oud. Soms komt er een speciale editie op de markt wanneer het een buitengewoon goed jaar was en het zonde is om deze goede kwaliteit te mengen met oude restjes.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *