Tros druiven / Verdejo druif

Verdejo – alles wat je ooit wilde weten over deze druif en wijn

Verdejo is een ongewone, kruidachtige, lichte witte wijn die bijna uitsluitend in de Rueda-regio van Spanje groeit. Niet te verwarren met Verdelho, een Portugese druif die voornamelijk op Madeira wordt geteelt.

De wijn is een uitstekend alternatief voor wijnen als Sauvignon Blanc en Pinot Grigio, met verrassende veranderingen in smaken die met de jaren komen. Lees meer over Verdejo, waar het groeit, hoe het smaakt en bij welk eten deze wijn past.

Geschiedenis van de Verdejo druif

De Verdejo druif vond zijn oorsprong meer dan een millennium geleden in Noord-Afrika. In de 11e eeuw werd de druif naar Spanje gebracht door de Mozarabs. Tijdens het bewind van koning Alfonso VI hielpen de Mozarabs met het herbevolken van het Duero-gebied. Dit gebied is de thuisbasis van de gemeenschap van Castilië en León, waar ook de wijnregio Rueda Do is gevestigd.

Gedurende een groot deel van zijn geschiedenis was Rueda een van de minder bekende Spaanse wijnregio’s. Dit vanwege het gebrek aan internationale toeristische aantrekkingskracht. Ondanks zijn langdurige aanwezigheid in het gebied, werd ook de Verdejo druif over het hoofd gezien ten gunste van andere druiven zoals Palomino. De Palomino-druif werd vaak gebruikt in sterke, sherry-achtige wijnen die niet hoog aangeschreven stonden in de internationale gemeenschap.

Rueda wijngebied in Spanje
Rueda wijngebied in Spanje (foto: Michelin Guide)

Maar de Rueda-regio werd nieuw leven ingeblazen dankzij de hernieuwde waardering van de Verdejo druif. In de 20e eeuw arriveerde de beroemde Riojaanse wijnmaker Marqués de Riscal op het toneel. Riscal werkte samen met de Franse oenoloog Émile Peynaud en samen maakten ze van Rueda een hoogwaardige regio van Verdejo wijnen.

Het duo Riscal-Peynaud begon met het produceren van een frisse, witte wijnstijl die indruk maakte op de wijngemeenschap. Hierdoor kreeg Rueda in 1980 de status Denominación de Origen (DO). Sindsdien hebben veel andere wijnmakers hun eigen variaties op de Rueda Verdejo wijn ontwikkeld. Droge en aromatische witte wijnen waren rond deze tijd al in opkomst, dus het was een perfecte timing voor deze relatief nieuwe wijn om op het toneel te verschijnen en de waardering te krijgen die het vandaag heeft.

Over de druif Verdejo

De tros of cluster is niet zo groot en de druif is middelgroot. De Verdejo dankt zijn naam aan de extreem heldere groene kleur die het behoudt tijdens het groeiseizoen. Meestal veranderen druiven tijdens het rijpen van heldergroen naar hun oorspronkelijke kleur. De kleur van de Verdejo blijft onveranderd.

Wat soort wijnen worden er gemaakt met deze druif?

De meest gewaardeerde Verdejo wijnen voor verzamelaars of wijnnerds zijn meestal zeer rijke en volle wijnen. Op de neus heeft de Verdejo wijn veel kruiden om mee te pronken. Waardoor het een zeer geparfumeerde wijn is om van te genieten. Kruiden als tijm, rozemarijn en zelfs pas gemaaid gras worden geassocieerd met deze wijnen. Bovendien is de kruidige smaak mooi in balans met de zuurgraad die in de Verdejo wijn achterblijft.

Fles Javier Sanz - Verdejo 2019
Fles Javier Sanz – Verdejo 2019 (foto: Wineanorak)

Hoewel de Verdejo misschien niet zo scherp is als andere witte druivensoorten, vertoont de druif nog steeds een groot verouderingspotentieel met zijn verschillende kwaliteiten. De aroma’s ontwikkelen zich meer en worden verfijnder en zo ook de smaken. De Verdejo heeft echter wel enige concurrentie van de meer bekende druif Sauvingon Blanc in de regio Rueda. Maar nu ze zich goed heeft gevestigd in Spanje zal ze niet snel verdwijnen.

Waar groeit de Verdejo?

De regio Rueda ligt in het Middellandse Zeegebied, maar door zijn hoogte heeft dit gebied echter een landklimaat. Met zeer lange, koude winters, korte lentes met late vorst en droge, hete zomers. De gemiddelde temperatuur is hier echter niet zo hoog als je zou verwachten. Daarom hebben de druiven de kans of gelegenheid om tijdens de nachten hun natuurlijke zuurgraad te behouden. Dit zorgt ervoor dat de wijnen nog wat levendigheid hebben, zelfs na vele jaren in een kelder.

De beste wijngaarden in Rueda hebben de typische “grindachtige” bodems. Dit zijn donkergrijsbruine bodems die rijk zijn aan calcium en magnesium. Alhoewel ze stenig zijn, zijn ze gemakkelijk te bewerken, met een goede ventilatie, drainage en kalksteenafzettingen op de heuveltoppen. Doorlatend en gezond, hun textuur varieert van zand-leemachtig tot leemachtig.

Afgezien van enkele experimentele aanplantingen in Californië en Australië, is deze druifsoort nergens anders op aarde te vinden. Er is ongeveer 41.000 hectare geplant in Rueda.

Hoe verloopt het oogsten en de productie van de Verdejo?

Het oogstmoment van deze druif in september is cruciaal, omdat de Verdejo gevoelig is voor oxidatie. Daarom gebeurt de druivenoogst allemaal machinaal. Machinaal oogsten trekt het fruit snel van de wijnstok. Ook vindt een groot deel van de oogst ’s nachts plaats, zonder zonlicht om de druif te oxideren. Nadien komen de druiven de kelders binnen bij 10 tot 15 °C, in tegenstelling tot dagtemperaturen van 23 tot 29 °C.

Het machinaal oogsten van de Verdejo druiven / Verdejo
Het machinaal oogsten van de Verdejo druiven (foto: The Drinks Business)

Koude fermentatie vindt plaats bij ongeveer 10 °C in roestvrijstalen tanks. Het rijpen verloopt snel en gebeurt ook bij ongeveer dezelfde temperatuur.

Drie maanden later heeft de wijn een licht gelige kleur gekregen, met een jeugdige, groenige tint. Daarnaast heeft hij een frisse, fruitige geur en smaak. Het is een wijn vol primair fruit, nootachtige afdronk (als de wijn in eiken tonnen wordt gerijpt), krachtige zuren en elegante aroma’s.

Smaakprofiel van de Verdejo

Een typische jonge Verdejo-wijn verschijnt bleek groengeel in het glas, met de bijpassende unieke smaak van venkel, gras en citrus. Maar ook hints van steenfruit zoals witte perzik. Het kruidige citruskarakter heeft veel gemeen met Sauvignon Blanc. Daarom worden de twee soms gemengd om aromatische, volle witte wijnen te maken.

Het heeft een unieke smaak, met een vleugje kruiden, een fruitige toets en een uitstekende zuurgraad. Het extract wordt waargenomen door zijn volume en zijn karakteristieke bittere toets. Beide laten een glinstering van originaliteit in de mond achterlaat, vergezeld van een rijke fruitige expressie. De Verdejo is harmonieus en zijn afdronk nodigt uit om door te drinken.

Verdejo wordt in de volksmond verkocht om jong te drinken, wanneer de groene tonen het meest prominent aanwezig zijn. De op eiken gerijpte versies rijpen echter gunstig in de fles, omdat de hoge zuurgraad voor een goede structuur en rijke nootachtige smaak kan zorgen naarmate de fles ouder wordt.

Genieten van een glas Verdejo bij het eten
Genieten van een glas Verdejo bij het eten (foto: Vinovest)

Bij welk eten past deze druif?

Een van de beste manieren om Verdejo te drinken is natuurlijk bij eten. De hogere zuurgraad en subtiele bitterheid van de wijn zorgen ervoor dat het heel goed werkt als een gehemelte reiniger.

Dingen om in gedachten te houden bij het maken van goede combinaties is om de limoen- en citrusaroma’s van Verdejo te gebruiken in de gerechten waarbij je de wijn zou drinken. Als algemene regel geldt dat als je limoen in het gerecht zou doen, het waarschijnlijk goed past bij Verdejo. Dat gezegd hebbende, een Verdejo-wijn met rijping op eikenhout zal beter werken bij gerechten met meer room of met sauzen op basis van kokosnoot.

We hebben nog veel meer artikelen over witte wijnen geschreven, leuk om zeker ook even te kijken.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *