Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn zonder Sulfiet

Wijn zonder Sulfiet

WIJN ZONDER ZWAVEL
Of is wijn zonder zwavel eigenlijk wijn zonder sulfiet? Sulfiet is een verzamelnaam voor alle stoffel waaraan zwavel is toegevoegd. Zwavel (S) komt vrij in de natuur voor in mineralen als pyriet, gips en bariet.

WIJN ZONDER ZWAVEL BESTAAT DAT EIGENLIJK WEL

Hierover kunnen we kort zijn NEE! Maar eerst even wat duidelijkheid. Zwavel heeft de prettige eigenschap om zich te binden aan zuurstof, zo voorkomt het verkleuring (oxidatie) van de wijn en ondertussen doodt het ook nog eens schadelijke bacteriën in de wijn. Lekker makkelijk toch. Omdat wijn zonder zwavel niet bestaat wordt het dus toegevoegd net als aan veel andere producten die we dagelijks consumeren. Weleens nagedacht waarom het vlees bij de slager zo lekker rood kleurt, of de fruitsalade bij de supermarkt zo fris oogt. Maar ook noten, vis en zelfs eieren bevatten zwavel, wijn is hierop geen uitzondering, behalve dan wijn zónder zwavel!

WIJN ZONDER ZWAVEL HOE KOMT MEN AAN DIE TERM.

De term wijn zonder zwavel komt natuurlijk niet uit de lucht vallen, meestal bedoelt men wijn waarbij géén extra zwavel is toegevoegd. De normale hoeveelheden die in de conventionele wijnbouw mogen worden gebruikt zijn voor rode wijn 160 milligram per liter, voor witte wijn 210 milligram en voor zoete wijn, schrik niet; 400 milligram. Er was nooit discussie over dit soort hoeveelheden totdat een gezondheidsfreak bedacht om wijn zonder zwavel te produceren. Dit ging al snel helemaal fout, omdat er bruine smurrie overbleef. Bij verder onderzoek ontdekte hij dat op de druif een beetje eigen zwavel zat. Toen ook nog vast kwam te staan dat wanneer je wijn niet filtert, er een omzettingsproces ontstaat, waarbij de overgebleven gistcellen zich transformeren (autolease) naar een eigen antioxidant (zwavel), kwam wijn zonder zwavel in zicht. Dit alles met elkaar is maximaal 10-15 milligram, laat dit nu de hoeveelheid zijn waarbij veel bio-producenten zich goed voelen, hoezo wijn zonder zwavel. Het is dus eigenlijk onzin om op een etiket de verplichte melding; bevat sulfiet te zetten. Beter zou zijn om de exacte hoeveelheid te vermelden.

IS WIJN ZONDER ZWAVEL ALTIJD LEKKERDER

Dat is een kwestie van smaak, het is wel zo dat het de meest pure vorm van wijn is. Veel producenten van biologische wijnen hebben een of meerdere wijnen waaraan zij helemaal niets toevoegen die noemen ze Vin Nature. Als een wijnboer een vin nature maakt zijn er vele beperkingen, maar het belangrijkste thema van een dergelijke wijn is dat er geen zwavel aan de wijn toegevoegd mag worden, dit is dus de wijn zonder zwavel die vaak bedoeld wordt. Of nu wijn zonder zwavel lekkerder is dan wijn met zwavel blijft persoonlijk. Wel kun je zeggen dat wijn met te veel zwavel een vervelende geur heeft, die je bij het ruiken aan de wijn een prikkelende pijn tussen je ogen veroorzaakt. Nee dit is niet de hoofdpijn die je na het drinken van te veel wijn hebt, dat is een fabel, die hoofdpijn komt door de alcohol, niet door de zwavel. Toch onttrekt zwavel een aantal subtiele geuren en smaakindrukken die wijn zo bijzonder maakt. Dus daarom kies ik wel voor wijn zonder zwavel.

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?