Fles wijn met duirven in een mandje | Chardonnay

Chardonnay, een top witte wijn

Ben je op zoek naar een lekkere witte wijn? Sta jij ook wel een met je handen in het haar bij het zien van het enorme aanbod van witte wijnen en weet je niet wat je moet kiezen? Of wil je juist iets meer weten over Chardonnay, omdat je deze heerlijke wijnsoort al eens hebt gedronken?

In dit artikel kun je alles lezen de Chardonnay lezen. Ik vertel onder andere iets over de geschiedenis van de Chardonnay druif, het smaakprofiel van Chardonnay wijnen en met welke etenswaren Chardonnay zich goed laat combineren.

De Chardonnay druif, een stukje geschiedenis

Oorspronkelijk stamt de Chardonnay druif uit Voor-Azië (het zuidwestelijke deel van Azië). Dit druivenras kwam begin 16e eeuw naar Frankrijk maar werd pas in de 17e eeuw werd als “Chardonnay”-druif geregisteerd. De naam Chardonnay heeft de druif waarschijnlijk aan een gelijknamig plaatsje in de buurt van Tournus (Bourgogne streek, nabij Mâcon) te danken. Vanuit de zuidelijke Bourgogne werd de Chardonnaydruif over andere regio´s verspreid.

Sowieso ook leuk om even te lezen is ons artikel over witte druiven.

Mediterraanse wijnboer die de Chardonnay druiven aan het oogsten is
Mediterraanse wijnboer die de Chardonnay druiven aan het oogsten is

Verwarring met Pinot Blanc

Destijds hielden de kloosters in de Bourgogne zich bezig met de veredeling en de verspreiding van deze druif. Aan de huidige enorme populariteit van de Chardonnay wijnen te merken, is dat bijzonder goed gelukt. In het verleden (maar ook soms nu nog) werd deze druivensoort met Pinot Blanc verward. Niet zo verwonderlijk, want uit recente DNA studies naar dit druivenras is inmiddels gebleken dat de Chardonnay druif een kruising is tussen het druivenras Pinot Noir en een druivenras uit Kroatië, Gouais Blanc.

Type druif en smaakvorming

Deze druivensoort produceert ronde, middelgrote druiven die aan stevige, langwerpige trossen groeien. De kleur van de druiven is bij rijping mooi vol geel. Het blad van de wijnranken is vrij rond van vorm en wanneer de wijnboer dat niet onder controle houdt, gaat het blad overal naartoe groeien. De druif rijpt vrij snel en doet het daar ook prima in koelere omstandigheden.

Chardonnay Wijnpakket

76,72  op voorraad
Wijnbeurs.nl
Gecheckt op 18 februari 2022 09:41

Dit is hét pakket voor de Chardonnay liefhebber: stuk voor stuk prachtige Chardonnay wijnen met elk hun eigen kenmerkende stijl. Een gouden combinatie met zalm of kip.

De smaak komt van de grond

Ook al wil het Chardonnay druivenras bijna overal groeien, de smaak die de rijpe druiven opleveren zijn overal echt verschillend. Wat je misschien nog niet wist is dat de druiven de typische smaken uit de grond (van het terroir) volledig overnemen. Een Chardonnay uit een warme streek smaakt dan ook heel anders dan een Chardonnay uit een koelere streek (exotische fruittonen versus citrustonen). Zelfs wijnen uit nagenoeg dezelfde streek kunnen geheel andere smaak ontwikkelen. Leuk toch?

Een tros Chardonnay wijndruiven
Een tros Chardonnay wijndruiven

Kameleon

Je kunt uit het bovenstaande concluderen dat een Chardonnay wijn vele verschijningsvormen heeft. De Chardonnay druif neemt namelijk niet alleen de bodemsmaken op, maar neemt ook heel gemakkelijk het smaakprofiel aan dat de wijnmakers eraan willen geven.

Een echte bekendheid

De Chardonnay is momenteel met stip één van de bekendste druivensoorten ter wereld, op de voet gevolgd door de druivensoort Sauvignon blanc. Chardonnay wijnen uit Frankrijk (én andere werelddelen) zijn heerlijk zachte witte wijnen. Van boterzacht en volgerijpt tot fruitig en fris. Beide varianten, dus zowel de zoete als de droge variant van de wijn, zijn onder wijndrinkers enorm populair.

Een makkelijke wijn om te verbouwen

Die populariteit voor deze druivensoort was er niet van meet af aan. De bijzonder goede reputatie van deze druif / wijn is te danken aan het feit dat door de jaren heen de soort niet alleen in Frankrijk, maar wereldwijd overal blijkt te kunnen worden verbouwd en er geweldige wijnen uit voortkomen. Daardoor is Chardonnay wijn, geheel verdiend, steeds populairder geworden.

Chardonnay en de Bourgogne

Wie Chardonnay zegt, zegt Bourgogne. In deze streek in Frankrijk gedijen de druivenstokken het beste.

In de Bourgogne worden de bekendste en grootse witte wijnen geproduceerd, ookwel aangeduid als bourgogne Chardonnay. Een hele bekende en goede Chardonnay is de Chablis, afkomstig uit het gelijknamige dorpje uit het noordwesten van Bourgogne, Frankrijk. Wat een Chablis zo bijzonder in vergelijking met andere Chardonnay wijnen maakt, is het minerale karakter. Dit zou weer te danken zijn aan de samenstelling van de bodem.

Een Chardonnay wijngaard in het Mediterraanse gebied
Een Chardonnay wijngaard in het Mediterraanse gebied

Wist je trouwens dat Champagne vaak voor 100% uit de Chardonnay druivenrassen wordt vervaardigd? Dit is het geval als je op de champagnefles de vermelding “blanc de blancs” staat. Handig weetje.

Waar wordt de Chardonnay druif geteeld?

Behalve in de bekende wijnstreek, de Franse Bourgogne (zeg maar de bakermat van deze druivensoort) wordt deze druivensoort tegenwoordig wereldwijd geteeld. Het klimaat in de regio Bourgogne kan nogal onvoorspelbaar en wisselend zijn. Door de korte rijpingstijd is de druif hiertegen echter goed bestand, maar ook tegen (vries-)kou.

Vanwege haar sterke karakter doet de druif het overal ter wereld goed. Dat betekent wel dat door de verschillende bodemsamenstelling en andere weersomstandigheden de druif steeds een ander smaakprofiel ontwikkelt.

Behalve in Frankrijk worden Chardonnay druiven onder andere ook verbouwd in Duitsland, Zuid-Afrika, de Verenigde Staten en Sicilië. Qua productie springen Australië, Californië en Zuid-Amerika eruit. Daarmee wordt de kracht van de druif en het vermogen om in verschillende klimaten te groeien, nog eens onderstreept.

Manier van Chardonnay rijpen: houtrijping of stalen tanks

In tegenstelling tot nagenoeg alle andere witte druivenrassen, houdt Chardonnay van hout. Dat is bijzonder, want lang niet alle druiven bezitten voldoende structuur en body om te rijpen op eikenhouten vaten. Het eikenhout verandert de structuur van wijn en voegt fruitige aroma’s toe en de wijn wordt er complexer en voller van. Het gistingsproces, in combinatie met de rijping in eikenhouten vaten, levert veel variaties en dus een breed smakenspectrum op.

Het verschil tussen rijping in stalen tanks versus houtrijping in eiken vaten lichten we hieronder toe.

Wijnvaten van eikenhout | Sauvignon Blanc
Chardonnay druiven zijn uitermate geschikt om in houten vaten te rijpen

Op hout gerijpte Chardonnay

Chardonnay´s die op eikenhouten vaten hebben kunnen rijpen, bezit volle en rijke smaken zoals boter, vanille en soms zelfs caramel. Je spreekt dan van een rijke wijn. Is de druif uit een koel klimaat afkomstig, dan levert dat een (boter-)zachte wijn vol citrustonen op zoals citroen, maar ook tonen van appel, peer en meloen.

Is de druif daarentegen afkomstig uit een warm klimaat, dan komen juist de tropische fruittonen meer naar voren zoals banaan, abrikoos en nectarine. Deze wijn is warm, donkergeel van kleur.

Het merendeel van de houtgelagerde chardonnay’s is afkomstig uit wijnregio’s met een warm klimaat. Denk aan Italië, Argentinië of Australië.

In stalen tanks gerijpte Chardonnay

Wanneer Chardonnay wijn in stalen tanks is gerijpt, komt die qua smaakprofiel meer in de buurt van een frisse sauvignon blanc, een Pinot Gris of een Pinot Noir. Maar is toch net wat zachter en fruitiger.

Afhankelijk van hoe lang de wijn in de stalen tanks heeft gerijpt, ontstaan andere tonen en een ander smaakprofiel. Zo kan een jonge frisse Chardonnay wijn lekker fris naar groene appels smaken, terwijl je in een rijpere Chardonnay wijn bijvoorbeeld de geur van vijgen waarneemt.

De stalen tanks waarin de Chardonnay druiven gerijpt worden
De stalen tanks waarin de Chardonnay druiven gerijpt worden

In stalen tanks gerijpte Chardonnay zijn lichtgeel van kleur en worden in koudere klimaten geproduceerd zoals Chili, Californië, Chablis en de Loire.

Chardonnay wijn, bewaren of juist jong drinken?

Lang niet alle wijnen zijn bewaarwijnen, dus geschikt om te bewaren. Meestal wordt bij bewaarwijnen vooral rode wijnen die veel tanines bezitten gedacht. Ook hier is Chardonnay wijn weer een uitzondering op de regel.

Een Chardonnay is juist een uitstekende bewaarwijn die je langere tijd kunt laten liggen (rijpen). Wanneer je de wijn op de juiste wijze laat rijpen, zal de smaak van de wijn zich nog verder ontwikkelen. Een heerlijk, rijpe, enigszins frisse wijn is de beloning voor het lange wachten. Het is wel een vereiste dat het bewaren onder de meest optimale omstandigheden plaatsvindt.

Gelukkig kan Chardonnay wijn ook fris, fruitig en jong worden gedronken, dus direct na aankoop. Heerlijk als glas wijn op zich, maar ook heel geschikt om met verschillende maaltijden te combineren (zie verder op onder wijn en spijs)

Wijn en spijs

Ben je benieuwd welke gerechten of spijzen er het beste bij een Chardonnay wijn passen? Het is algemeen bekend dat witte wijn goed bij schaal- en schelpdieren en visgerechten past. Dat geldt ook voor Chardonnay wijn. Juist omdat een Chardonnay wijn qua textuur en smaak alle kanten op kan gaan, kan die prima met verschillende soorten etenswaren worden gecombineerd.

Chardonnay bij vis

Een van de lekkerste wijn en spijs combinaties is de combinatie van een licht frisse bourgogne Chardonnay of een Chlablis met langoustine of kreeft. Een Chardonnay wijn (al dan niet houtgelagerd) past verder prima bij wit vlees zoals gevogelte (kip of fazant).

Chardonnay en asperges of kaas

Asperges en Chardonnay zijn ook een perfect koppel en wanneer je wat lichtere kaasjes zoals brie of cambembert serveert, is een lekker glas Chardonnay een prima begeleider.

Een glas Chardonnay smakt heerlijk bij een stukje kaas
Een glas Chardonnay smakt heerlijk bij een stukje kaas

Of bij vlees of kip

Hoe langer een Chardonnay houtgelagerd is geweest, des te beter gaat deze met vleesgerechten samen, bijvoorbeeld een stevig winters stoofpotje. Een houtgerijpte Chardonnay gaat perfect samen met gerookte producten als makreel, eend en kip.

En kalkoen en indiase curry

Bij een Chardonnay met tropische fruittonen, bijvoorbeeld een Mâcon Villages, doet gebraden kalkoen of een Indiase curry het goed.

De juiste temperatuur om een Chardonnay wijn te serveren

Je kunt nog met zoveel zorg een fles Chardonnay hebben uitgezocht, alles valt of staat met de juiste temperatuur op het moment van serveren. Alleen bij de juiste temperatuur, dus niet te warm maar ook niet te fris, komt het smaakprofiel van een wijn volledig tot zijn recht. Al een paar graden verschil in temperatuur kunnen van grote invloed op de smaakbeleving van een wijn zijn.

Een Chardonnay kun je het beste met een temperatuur van 10°C tot 12°C serveren.

Over het algemeen is de ideale temperatuur om Chardonnay wijnen langdurig te bewaren 12°C. Verder geldt: hoe zoeter en hoe jonger de wijn, hoe lager de temperatuur om te serveren moet zijn. Omgekeerd houdt dat in de krachtige en complexere wijnen een wat hogere serveertemperatuur nodig hebben.

Houten kist met Chardonnay wijnflessen
Houten kist met Chardonnay wijnflessen

In welk glas kan ik een Chardonnay het beste serveren?

In een smaller glas blijven de aroma´s van een witte wijn beter “gevangen” en is het smaakprofiel, zoals de wijnmakers het bedoeld hebben, beter waarneembaar. Heeft jouw Chardonnay wijn minder zuren, hetgeen bij houtgelagerde Chardonnay wijn het geval is, neem dan een ruim, bolvormig glas.

Conclusie

Inmiddels heb je een hoop geleerd en weet je een stuk meer over de Chardonnay. Laat je weten of we nog wat gemist hebben in dit artikel? Dan werk ik het meteen bij. Dank je wel!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *