Witte druiven in handen

Witte druiven overzicht

Witte druiven zijn heerlijk. Ze zijn ook nog eens de bron van de witte wijn waar we allemaal zo gek op zijn. Wil je weten wat je eet of drinkt en meer leren over witte druiven en witte wijn? Dan ben je op de goede plek, we gaan je er hier alles over vertellen.

Eigenschappen van witte druiven

Druiven zijn natuurlijk fruit. Om preciezer te zijn is het een zachte fruitsoort, te vergelijken met bessen en aardbeien. Ze groeien in trossen aan een wijnstok en hebben veel zon nodig. Daarom worden ze in Nederland nauwelijks verbouwd. We importeren ze uit zonnigere gebieden, zoals Zuid-Europa, Zuid-Amerika of Zuid-Afrika.

Witte druiven tros hangend in de zon aan een druivenrank
Witte druiven tros hangend in de zon aan een druivenrank

Zijn witte druiven gezond?

In bijna iedere Nederlandse keuken vind je druiven in de fruitschaal. De druif hoort dan ook bij de meest populaire fruitsoorten en staat zesde op de ranglijst van meest gegeten fruitsoorten van ons land.

Zowel witte als blauwe druiven hebben vele voordelen voor de gezondheid. Dat is vooral te danken aan de vele vezels, vitamines en mineralen. Laten we eens naar de voedingswaarden van witte druiven kijken (per 100 gram):

Man eet lekkere witte druiven
  • 76 calorieën
  • 0,4 gram vet
  • 1,4 gram voedingsvezels
  • 16,9 gram koolhydraten
  • 80 gram water
  • 8 milligram magnesium
  • 13 milligram calcium
  • 244 milligram kalium
  • 0,04 milligram vitamine B1
  • 0,01 milligram vitamine B2
  • 0,06 milligram vitamine B6
  • 1 milligram vitamine C
  • 0,3 milligram vitamine E

Witte druiven bevatten dus suiker, voldoende vezels en zitten boordevol vitamines en mineralen. Als je op zoek bent naar nog meer vezels, dan zijn blauwe druiven een goede optie. Blauwe druiven bevatten de meeste voedingsvezels, namelijk 2,1 gram vezels per 100 gram.

Twijfel je over je consumptie van witte druiven? Volgens de schijf van vijf draait het allemaal om balans houden. Het is dus verstandig om af te wisselen tussen verschillende soorten druiven en ook andere fruitsoorten te eten.

Hoe bewaar je witte druiven?

Druiven bewaren is niet moeilijk. In de koelkast blijven druiven ongeveer een week goed, op een koele plaats buiten de koelkast worden ze na zo’n 3 dagen al minder. Het is dus verstandig om ze droog en koel te bewaren en niet te lang te laten staan.

Zijn alle druiven geschikt voor wijn?

Nee, niet alle druivensoorten zijn even geschikt voor de wijnteelt. Je hebt consumptiedruiven om te eten en wijndruiven om wijn mee te maken. Over het algemeen zijn de druiven die we eten iets zoeter van smaak. 

Witte wijn van witte druiven

Van witte druiven maken wijnboeren witte wijn. Ze oogsten de druiven, pletten alles tot most en laten het dan een tijdje gisten. Hierbij veranderen suikers in alcohol. Later gaat het sap in houten of roestvrijstalen vaten om te rijpen en tot slot gaat de wijn in de bekende glazen flessen.

Ben je benieuwd naar de populairste druiven voor witte wijnen? We hebben de top 5 witte druivensoorten van Nederland hieronder voor je op een rij gezet. 

Chardonnay

De smaak van chardonnay is zacht en zonnig. Vaak is het ook kruidig, bloemig en fruitig. Deze wijn is perfect voor op het terras in de zomer en past ook goed bij verschillende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een fruitsalade, een gerecht met vis of aan zeevruchten. Lees nog veel meer erover in ons blogartikel: “Chardonnay“.

Sauvignon blanc

Een wijn van sauvignon blanc is fris en knisperend. Het heeft een fruitige, droge en strakke smaak. De geur doet denken aan vers gras en dankzij het kruidige karakter past deze wijn goed bij recepten met veel groente. Als je echt alles van de hoed en de rand wilt weten, lees dan zeker ons erg gedetailleerde Sauvignon Blanc artikel.

Riesling

Een riesling is meestal vol en zoet, maar kan ook strak en droog zijn. In ieder geval is het aroma altijd fruitig en intens. Een zoete riesling past bij pittige gerechten. Een droge riesling combineer je met vis, kip of gegrilde groenten. Natuurlijk vertellen we je nog veel over deze wijn in ons artikel over riesling wijn.

Viognier

Viognier smaakt meestal fris, fruitig en bloemig. Soms is deze wijn ook wat romiger en heeft het een vleugje van vanille of nootmuskaat. Viognier is een allemansvriend en past bij allerlei ingrediënten, van vis tot vlees. De details van de wijn behandelen we in ons artikel over Viognier wijn.

Grüner Veltliner

Voor een droge, frisse wijn met een vleugje peper kies je voor Grüner Veltliner. De aroma’s variëren van appel en peer tot ananas en nectarine. Deze wijn past bij gewokte groenten, paddestoelen en zoetzure gerechten.

Meer weten?

Iedere druif is anders en daarom heeft elke wijn een andere smaak. Wil je meer weten over wijnsoorten en druivensoorten? Lees dan verder over blauwe druiven of leer de populairste wijnsoorten kennen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *