Fles Viognier | Viognier

Viognier, volle toegankelijke witte wijn

Niet de meest bekende wijnsoort, maar toch een hele toegankelijke is de Viognier wijn. Voor wie deze smaakvolle witte wijn niet kent, geldt absoluut: onbekend maakt onbemind. Is jouw favoriete fles de Chardonnay, dan weet je een fles Viognier wijn zeker ook te waarderen. 

Een glas Viognier wijn is een glas goede witte wijn die je in het zonnetje op het terras drinkt. Bij een Frans kaasje of juist in het Aziatische restaurant bij een gekruide maaltijd. Viognier wijn wordt gemaakt van een druif die regelmatig gecombineerd met een ander druivenras wordt geblend. Een veelzijdige druif die best wat meer in het spotlicht mag. 

Viognier: wat je nog niet weet 

Genieten van een glas Viognier
Genieten van een glas Viognier (foto: Vinovest)

Alles wat je nog niet weet over de Viognier komt in dit artikel aan bod. Waar komt de druif vandaan, hoe zit het met de beleving en bij welke gerechten kun je deze wijn het beste drinken? Na het lezen van dit artikel is de Viognier wijn waarschijnlijk de fles die je de volgende keer bij de wijnwinkel aanschaft. Of waarvan je een glas bestelt op het terras, terwijl je geniet van het mooie weer en de fruitige aroma’s.

Bijna uitgestorven

Viognier druiven zijn niet de aller makkelijkste om te telen. Het is zelfs zo dat hij enige tijd geleden, door diverse invloeden, bijna uitgestorven was. Tenminste, dat verhaal gaat. Ooit was de druif namelijk alleen te vinden in de noordelijke Rhône in Frankrijk. En toen daar een verwoestende druifluis in dit druivenras zat, gooiden de wijnmakers bijna het bijltje erbij neer.

Bewerkelijk ras

Bij de bevattelijkheid van virussen opgeteld zorgt de bewerkelijkheid van de druif met de lage opbrengst voor hoofdbrekens. Het maakte een tijdlang dat wijnboeren in Frankrijk liever kozen voor een eenvoudiger te telen druivenras. Het is goed dat men heeft doorgezet en vandaag aan de dag wordt de druif nu niet alleen op de plek van zijn oorsprong, maar over de hele wereld geteeld. En gedronken!

Viognier wijnen over de heel wereld

Of deze wijn werkelijk zijn oorsprong in Frankrijk heeft, is de overigens nog maar vraag. Het kan ook zijn dat Romeinen hem meenamen uit een gebied dat tegenwoordig in Kroatië ligt. Hoe het ook in elkaar steekt, de Viognier wordt vandaag de dag op grote schaal geteeld in Australië, Zuid-Afrika en Italië.

Tros Viognier druiven in een wijngaard
Tros Viognier druiven in een wijngaard

En nog steeds in Frankrijk. Ook in sommige Zuid-Amerikaanse landen weten ze met deze druif wel raad. Over de hele wereld wordt de Viognier gemaakt is deze wijn per fles te koop. 

Wanneer geoogst en aangeplant

Wijnboeren weten exact hoe dit druivenras te behandelen en wat de beste tijd is voor aanplant. Echter, het oogsten van deze druif luistert nog steeds nogal nauw. Zo gaat het behoorlijk ten koste van de volle eigen smaak als hij te vroeg geoogst wordt. Oogst men juist te laat dan proeft de wijn geparfumeerd en is hij te vet. 

Oogst men precies op het juiste moment, dan zijn de volle Viognier wijnen op zijn best. Telen van deze druiven is daarom nog steeds uitdagend. Niet voor niets wordt deze wijn ook wel de diva onder de witte, aromatische wijnen genoemd. Echt een druivenras met een eigen willetje, waarbij ik op wil merken dat eigenwijs in dit geval een goede eigenschap is. 

Een keer iets anders dan Chardonnay

Wie al jaren de Chardonnay of de Sauvignon Blanc drinkt, wil vast wel een keer iets anders uitproberen. Verandering van glas doet immers drinken. Reden om een fles Viognier uit Frankrijk te omhelzen.

Mag ik je uitdagen? Probeer niet te gaan voor wat je al kent, maar laat je verrassen door wat je nog kunt ontdekken. De volgende keer op het terras of in het restaurant kun je op de kaart bekijken of ze een fles mooie volle Viognier aanbieden, in plaats van die vertrouwde fles Sauvignon Blanc.

Diverse soorten Viognier wijn
Diverse soorten Viognier wijn (foto: Decanter)

Ik ben benieuwd of je verrast wordt! Zelfs of dit je favoriete wijn wordt en je in het vervolg per fles of doos aanschaft. 

Het begint met de druif

Viognier druiven herken je aan het formaat, ze zijn klein van stuk. Een tros van deze druiven is goed bevolkt, de vruchten zitten namelijk nogal dicht op elkaar aan de steel. Deze druivensoort heeft als eigenschap dat de vrucht voorzien is van een dikke schil en het vruchtvlees van een uitgesproken gele kleur. Het is een ras dat houdt van de zon, koele nachten en water in de omgeving. 

Tropisch fruit

De uiteindelijke wijn is fris en fruitig, met een beleving die je kunt vergelijken met hoe tropisch fruit, perzik, mango, abrikoos en mandarijn proeft. Het is een goudkleurige wijn waarin je specerijen ontdekt, maar ook secundaire aroma’s als honing, bloemen en acacia.

Kortom: een explosie van meer dan perzik of ander fruit in je mond waar je met liefde de tijd voor neemt. 

Hout vs. staal

Voor de rijping van Viognier wijnen wordt gebruikgemaakt van eikenhouten vaten of stalen tanks. Is een Viognier wijn gerijpt op eikenhout, dan wordt hij uiteindelijk minder zuur en heeft hij tonen van vanille of is hij zelfs een beetje fris nootmuskaatachtig, wat goed bij de vanille en eerdergenoemde abrikoos of perzik past.

Het is een wijn die na rijping het liefst jong gedronken wordt, omdat de smaak dan rijk, fris en op zijn best is. 

Yalumba Eden Valley Viognier; vol van smaak en karakter, maar eindigt met frisheid
Yalumba Eden Valley Viognier; vol van smaak en karakter, maar eindigt met frisheid (foto: Squaremeal)

Jong uit de fles en oud geoogst

Een fles van de Viognier wijn bewaar je bij voorkeur zo’n 1 tot 3 jaar. Dat is kort, in tegenstelling tot de tijd tot de oogst, die bij voorkeur van oude struiken is.

Wist je dat een rank van deze druif op zijn best is als hij zo’n twintig jaar oud is? Er schijnen zelfs wijnranken te zijn van zeventig jaar oud waar nog steeds van te oogsten valt.

Waar vind je het wijnhuis?

Ook het wijngebied waar het Viognier druivenras geteeld worden, is van belang voor de beleving. Zijn de wijngaarden in koud klimaat te vinden, dan neigt het smaakprofiel naar de citruskant.

Is de wijngaard te vinden in een warm klimaat, dan is de wijn intenser. Dus hoewel de druiven van Frankrijk tot Zuid Afrika en Australië in de wijngaarden aangeplant wordt, elke wijnmaker heeft zijn specifieke eigen Viognier.

Smaakprofiel

Even samengevat is het smaakprofiel van deze witte wijnen geschikt voor iedereen die van volle wijnen houdt. Het is een soort met een lage zuurgraad en het verschil tussen houtrijping op eiken of bewaard in een stalen tank is goed te proeven. Het is een prima wijn met een rijke, zachte, romige afdronk, waarbij het lijkt of er een olieachtig gevoel op je tong achterblijft. 

Viognier is voor iedereen die van een volle wijn houdt
Viognier is voor iedereen die van een volle wijn houdt
(foto: Wine Cooler Direct)

Alcoholpercentage

De Viognier druif heeft van zichzelf een hoog suikergehalte. De zuurgraad is daarentegen laag. Dat maakt dat wijnmakers een studie moesten maken van het zoeken naar het juiste evenwicht in suikers, zuren en alcoholpercentage. Per fles is het potentieel alcoholgehalte zo’n 13 procent.

Is Viognier altijd wit?

Een Viognier is een witte wijn. Toch kun je bij rode wijnen deze druifsoort op het etiket tegenkomen. Dat komt doordat de Viognier soms door zijn volle romige smaak met de rode wijnen wordt gemengd.

Een mooie combinatie, waarbij de Viognier zorgt voor een extra mooie eigen beleving. Ook wordt de rode wijn er wat soepeler van. Het gaat hier dan wel om een klein percentage Viognier ten opzichte van typische druifsoorten voor rode wijnen. 

Toegelaten druif in blend

Ook de blend met Chardonnay of andere mooie wijnen als bijvoorbeeld Sauvignon Blanc zie je veel in de wijnwinkel. Hebben we het over de blend met Chardonnay, dan kun je zeggen dat de smaak van de twee druivenrassen goed naar boven komt.

Ook omdat deze twee druifsoorten veel overeenkomsten hebben, passen ze goed bij elkaar. De smaak van Viognier wijn is iets meer specifiek dan de veelzijdige Chardonnay, samen een volle witte wijn. 

Trossen Viognier druiven in een wijngaard bij zonsondergang
Trossen Viognier druiven in een wijngaard bij zonsondergang
(foto: Aerovina Estate)

De beste temperatuur

Bewaar je je witte wijnen altijd koud? Probeer dan eens te variëren. Heb je een Viognier die op hout gerijpt is, dan is anderhalf uur in de koelkast genoeg (10-12 graden). Andere Viognieren kun je drinken op 9 graden. Dat maakt dat de wijn niet uren in de koelkast hoeft te liggen voor de beste beleving.

Niet alleen de temperatuur is belangrijk voor de smaaksensatie, ook het glas waarin je de Viognier uit de fles schenkt. Wist je dat je voor deze wijn bij voorkeur een groot, bolvormig glas gebruikt? In zo’n glas komen de aroma’s prima tot zijn recht. Net als de overweldigende geur.

Waar combineer je een fles Viognier wijn mee?

De toegankelijke smaak van deze fles wijn maakt dat je hem bij heel veel gerechten goed kunt combineren. Wat dacht je van een curry of een Aziatisch gerecht? Maar ook een salade met kip kun je prima eten bij deze wijnsoort. Zelfs Franse en pikante kazen combineren goed en wist je dat het een heerlijk fles wijn is bij kreeft of krab? 

 Een glas Viognier smaakt heerlijk bij een kaasplankje
Een glas Viognier smaakt heerlijk bij een kaasplankje
(foto: TastyCraze)

Veelzijdige fles

Ook mild gekruide gerechten en romige pasta’s doen het goed met de fles Viognier. Of je gaat voor visgerechten, bijvoorbeeld een gerecht met gerookte forel. Het komt er een beetje op neer dat deze wijnsoort fris blijft bij gerechten die niet te zuur zijn.

Zelfs milde zuren maken hem minder fris. De Viognier is de rijzende ster in de wijnwereld waarvan je altijd een fles in huis moet hebben.

En nu, proeven maar!

Als eerste, gefeliciteerd. Je hebt het hele artikel gelezen, jij moest echt alles van de hoed en de rand weten van deze viognier wijn 🙂 Het enige wat nog rest is natuurlijk een lekker flesje te bestellen. Loop even binnen bij je lokale wijnwinkel, of bestel even online. Er is een leuke aanbieding nu van een online winkel waar we mee samenwerken:

Hoe smaakt een viognier?

De viognier wijn smaakt fris en fruitig, met een beleving die je kunt vergelijken met hoe tropisch fruit, perzik, mango, abrikoos en mandarijn proeft. Het is een goudkleurige wijn waarin je specerijen ontdekt, maar ook secundaire aroma’s als honing, bloemen en acacia. Kortom: een explosie van meer dan perzik of ander fruit in je mond waar je met liefde de tijd voor neemt. 

Wat is een viognier?

Een viognier is een witte druif die wordt gebruikt om witte wijn te maken. Viognier druiven herken je aan het formaat, ze zijn klein van stuk. Een tros van deze druiven is goed bevolkt, de vruchten zitten namelijk nogal dicht op elkaar aan de steel. Deze druivensoort heeft als eigenschap dat de vrucht voorzien is van een dikke schil en het vruchtvlees van een uitgesproken gele kleur. Het is een ras dat houdt van de zon, koele nachten en water in de omgeving. 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *