Tros blauwe duiven hangend aan een boom | Blauwe druiven

Blauwe druiven overzicht

Blauwe druiven zijn gezond om te eten en we hebben er ook nog eens rode wijn aan te danken. Wil je meer weten over blauwe druiven en rode wijn? We gaan het je hier allemaal uitleggen. Zo weet jij straks precies wat je eet en drinkt.

Eigenschappen van blauwe druiven

Druiven vallen natuurlijk onder de noemer fruit. Het is een zachte fruitsoort, net als bessen, aardbeien en frambozen. Ze groeien in trossen aan een wijnstok en hebben baat bij veel zon. Daarom komen blauwe druiven zelden uit Nederland en des te meer uit zonnige gebieden in Zuid-Europa, Zuid-Amerika of Zuid-Afrika.

Zijn blauwe druiven gezond?

Bij een goed gevarieerde fruitschaal hoort een trosje druiven. Daar lijkt heel Nederland het wel mee eens, want de druif is één van de meest populaire fruitsoorten en staat zesde op de ranglijst van meest gegeten fruitsoorten in ons land.

Tros blauwe druiven op een wijnstok bij zonsondergang
Tros blauwe druiven op een wijnstok bij zonsondergang

Witte en blauwe druiven hebben meerdere voordelen voor de gezondheid. Dat heeft vooral te maken met de vele vitamines en mineralen. Hier heb je de voedingswaarden van blauwe druiven (per 100 gram):

 • 75 calorieën
 • 0,1 gram vet
 • 1 gram eiwitten
 • 2,1 gram voedingsvezels
 • 16,8 gram koolhydraten
 • 80 gram water
 • 10 milligram magnesium
 • 21 milligram calcium
 • 224 milligram kalium
 • 0,04 milligram vitamine B1
 • 0,02 milligram vitamine B2
 • 0,05 milligram vitamine B6
 • 2 milligram vitamine C
 • 0,3 milligram vitamine E

Vergeleken met witte druiven bevatten blauwe druiven iets minder calorieën, minder vet en de meeste voedingsvezels. Dankzij de vezels geven blauwe druiven een verzadigd gevoel en het zorgt ook nog eens voor een goede stoelgang. De voedingswaarde van blauwe druiven is dus prima.

Twijfel je over je consumptie van blauwe druiven? Volgens de schijf van vijf draait het allemaal om balans houden. Het is dus verstandig om af te wisselen tussen verschillende soorten druiven en ook andere fruitsoorten te eten.

Kun je blauwe druiven bewaren?

Druiven kun je niet weken bewaren. Op een koele plaats buiten de koelkast gaan ze zo’n 3 dagen mee. In de koelkast blijven druiven ongeveer een week goed. Het is dus aan te raden om druiven koel en droog te bewaren en gauw op te eten.

Zijn alle druiven geschikt voor wijn?

Er zijn verschillende soorten druiven. Sommige druiven zijn lekkerder om op te eten en andere druiven zijn geschikter om wijn mee te maken. De eerste categorie noem je ook wel consumptiedruiven, de tweede categorie staat bekend als wijndruiven.

Rode wijn van blauwe druiven

Met blauwe druiven, soms ook wel rode druiven genoemd, kunnen wijnboeren alle kanten op. Je kunt er natuurlijk rode wijn mee maken, maar ook rosé komt van blauwe druiven. En je kan zelfs witte wijn maken met blauwe druiven.

Het heeft allemaal te maken met de donkere schil van de blauwe druiven. Als die in het druivensap liggen, geven ze een rode kleur af. Laat je de schillen lange tijd in het druivensap liggen, dan krijg je dus een rode kleur. Als de schillen korter in het sap liggen, krijg je rosé. En als je de schillen er gelijk uit haalt, blijft het sap wit.

Een fles rode wijn met blauwe druiven op een rustieke houten tafel
Een fles rode wijn met blauwe druiven op een rustieke houten tafel

Ben je op zoek naar de populairste blauwe druiven voor rode wijnen? We bespreken de top 5 van Nederland hieronder voor je.

Cabernet sauvignon

De smaak van cabernet sauvignon is stevig, vol en krachtig. De smaak lijkt op die van bessen, chocolade of tabak en de geur doet denken aan munt of cederhout. Een glas cabernet sauvignon past goed bij rood vlees en gaat ook mooi samen met een kaasplankje.

Merlot

Een wijn van merlot is romig, fruitig en zacht. Je proeft de smaak van frambozen, kersen en pruimen. Ook kan merlot doen denken aan tabak, vanille en mokka. Merlot combineert goed met pasta, de barbecue of een stuk rood vlees.

Pinot noir

Een pinot noir is meestal licht, fris en sappig. Soms is het ook zoeter en doet het zelfs een beetje denken aan jam. De geur lijkt op die van aardbeien, kersen of rozen. Een glas pinot noir past bij paté en salade, maar ook bij vlees en vis.

Genieten van een glas rode wijn in de tuin
Genieten van een glas rode wijn in de tuin

Shiraz

Shiraz, ook wel syrah genoemd, is bijna paars van kleur en heeft een stevige smaak. De smaak lijkt op die van chocolade, tabak of drop. De afdronk is aan de pittige kant en doet denken aan peper. Een goede shiraz is heerlijk bij stevige gerechten, zoals stoofschotels.

Tempranillo

Tempranillo kenmerkt zich door een zachte en fruitige smaak. De ene keer proef je kersen, pruimen of vijgen, de andere keer vanille, kruidnagel of dille. Een glas tempranillo gaat perfect samen met recepten uit de Spaanse, Italiaanse en Mexicaanse keuken.

Meer weten?

Iedere druif is anders en daarom heeft elke wijn een andere smaak. Wil je meer weten over wijnsoorten? Lees dan verder over witte druiven of leer de populairste wijnsoorten kennen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *