Wijnsoorten Overzicht op allewijnen.nl

Wijnsoorten overzicht

Er bestaan vele soorten druiven en daarom kennen we ook vele soorten wijn. Zie jij door de druiven de tros niet meer? Geen probleem, in deze gids behandelen we de populairste druivenrassen en wijnsoorten. Zo weet jij straks het verschil tussen de lekkerste wijnen.

Witte druiven

Witte druivensoorten zorgen voor witte wijn. Wijnboeren oogsten de druiven, persen het tot druivensap en laten het vervolgens gisten om de suikers om te zetten in alcohol. We hebben overigens ook een mooi artikel over alcoholvrije wijnen. Na het proces van het gisten gaat de wijn in houten of roestvrijstalen vaten om te rijpen.

Wijn van witte druiven kan allerlei smaken hebben. Sommige witte wijnen zijn licht en fris, andere witte wijnen zijn juist vol en zacht. Soms kan de smaak ook rijk en complex zijn. Hoog tijd dus om de eigenschappen van de populairste witte druiven en witte wijnsoorten te benoemen.

Chardonnay

Zowel wijnmakers als wijndrinkers zijn dol op chardonnay. Het is misschien wel de bekendste druif en hij groeit bijna overal. Chardonnay heeft een prettige, zachte smaak en komt oorspronkelijk uit de Franse streek Bourgogne. Tegenwoordig komt wijn van de chardonnaydruif ook vaak uit Italië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Chardonnay heeft meestal een lichte zuurgraad en smaakt kruidig, bloemig en fruitig. De bodem van de wijngaard heeft ook invloed op de smaak. Een chardonnay uit koele gebieden heeft een vleugje van appel of meloen, terwijl een chardonnay uit warme oorden eerder smaakt naar ananas of mango.

Chardonnay heeft neutrale aroma’s en past vaak goed bij het eten. Een lichte chardonnaywijn gaat uitstekend samen met salades en zeevruchten, terwijl een iets vollere versie ook goed past bij vis, gevogelte en vlees.

Lees ook ons uitgebreide artikel over de Chardonnay wijn.

Sauvignon blanc

Sauvignon blanc betekent ‘wilde witte’. Het is een knisperende, frisse druif. De smaak is niet zacht, maar juist strak en droog. De oorsprong van deze witte druif ligt in de streek van de Franse stad Bordeaux. Sauvignon blanc komt tegenwoordig ook geregeld uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Chili.

Wijn van sauvignon blanc heeft vaak een hoge zuurgraad. De smaak is zomers en fruitig. Afhankelijk van de bodem van de wijngaard proef je citrusvruchten, passievruchten, groene appel of gedroogde perzik.

Sauvignon blanc heeft herkenbare aroma’s die je aan gras doen denken. Dankzij de kruidige smaak past het goed bij gerechten met veel groente. Het gaat ook goed samen met mosselen, geitenkaas of borrelhapjes met olijven.

Riesling

Riesling staat bekend als de beste druif van Duitsland. Deze wijnsoort kent intense aroma’s en de smaak varieert van strak en droog tot vol en zoet. Van origine groeit de riesling langs de rijnoevers in Duitsland en ook in de Elzas in Frankrijk. Tegenwoordig komt deze wijn ook uit Oostenrijk en zelfs uit Australië.

Riesling heeft een hoge zuurgraad. De smaak is sterk afhankelijk van de plaats van de bodemsoort, het klimaat en de rijping. Lang gerijpte riesling heeft een vleugje abrikoos, terwijl minder lang gerijpte riesling de smaak van limoen oproept.

Riesling is vaak zoet, maar is ook als droge wijn verkrijgbaar. Een zoete riesling past goed bij pittige gerechten, terwijl een droge riesling goed combineert met vis of kip. Ook vegetarische gerechten en sterke kruiden passen er perfect bij.

Viognier

Als je een alternatief zoekt voor een chardonnay, dan is viognier een mooie keuze. Deze kleine druiven groeien vooral langs de Rhône in Frankrijk en zorgen voor lichte wijnen. Viognierwijn komt tegenwoordig ook uit Italië, Zuid-Afrika en Australië.

Viognier heeft een lage zuurgraad en de smaak is afhankelijk van de rijping. In eiken vaten krijgt viognier een romige smaak en kruidige aroma’s van vanille en nootmuskaat. In andere vaten ontwikkelt zich een frisse, bloemige smaak. Dan proef je mandarijn, perzik en mango.

Deze wijn past bij allerlei gerechten, maar doet het extra goed in combinatie met krab en kreeft. Een andere suggestie is kip tajine met abrikozen en amandelen. Zo blijf je genieten van de frisse smaak van de wijn. 

Grüner Veltliner

De grüner veltliner is de trots van Oostenrijk. Een derde van alle wijngaarden in dit alpenland is beplant met deze witte druif. Het zijn suikerrijke druiven met zachte zuren. De smaak is droog en verfrissend. Tegenwoordig komt deze witte wijn ook uit landen in Oost-Europa en uit Nieuw-Zeeland.

Een grüner veltliner heeft een hoge zuurgraad. Het is een droge, frisse wijn met pit. Meestal proef je een vleugje van versgemalen peper. Sommige grüner veltliners hebben aroma’s van appel en peer, andere smaken meer naar tropische vruchten als ananas en nectarine.

Grüner veltliner valt bij veel gerechten in de smaak. In Oostenrijk mogen ze ‘m graag combineren met een wienerschnitzel. Ook bij geroosterde groenten, paddestoelen en zoetzure gerechten past een lekker glaasje grüner veltliner.

Blauwe druiven

Rode wijn komt van blauwe druiven. Hierbij gebruiken ze niet alleen het sap van de druiven, maar ook de schillen en de pitten. Soms gaan zelfs de steeltjes mee tijdens het persen. De schillen blijven zeker een dag in het sap zitten en zorgen voor de typische rode kleur van de wijn.

Leuk om te weten: rosé wijn maken ze op dezelfde manier. Het enige verschil is dat ze de schillen eerder uit het sap halen. Hierdoor krijgt de rosé de kenmerkende roze kleur in plaats van een rode kleur.

Het is trouwens ook mogelijk om met blauwe druiven witte wijn te maken. Dit doen ze door de schillen meteen te scheiden van het druivensap. Op deze manier geven de schillen geen rode kleur af en behoudt de wijn de gelige kleur van het druivensap.

Rode wijnen hebben verschillende smaken. De ene keer is het licht en fruitig, de andere keer is het stevig en romig. Het kan ook juist krachtig en vol smaken. Laten we de kenmerken van de populairste blauwe druiven en rode wijnsoorten eens behandelen.

Cabernet sauvignon

Een goed glas cabernet sauvignon is stevig, vol en krachtig. Vanuit de Franse wijnstreek Bordeaux heeft deze kruising tussen een cabernet franc en een sauvignon blanc de wereld veroverd. Tegenwoordig is het de meest aangeplante druif ter wereld en komt deze wijnsoort ook uit Zuid-Afrika, Chili en Australië.

Cabernet sauvignon heeft een gemiddelde zuurgraad en ook een gemiddeld gehalte aan tannine. Het is een rode wijn die vaak smaakt naar donker fruit en paarse vruchten. Je kan ook chocolade of tabak proeven. Verder heeft het krachtige aroma’s die aan munt of cederhout doen denken.

Een wijn van cabernet sauvignon heeft veel body en past daarom bij stevige gerechten. Vooral bij gerechten met rood vlees als een gegrilde biefstuk of een sappige hamburger komt deze rode wijn tot zijn recht. Fruitige cabernet sauvignons passen ook goed bij kaasplankjes.

Merlot

Een merlot wijn is opvallend zacht van smaak. Deze romige, fruitige wijnsoort komt wederom uit de Bordeaux. De merlot druif is de meest aangeplante blauwe wijndruif van Frankrijk. Tegenwoordig wordt merlot wijn gemaakt over de hele wereld: van de Verenigde Staten tot Argentinië en van Chili tot Australië.

Merlot heeft net als zijn broer cabernet sauvignon een gemiddelde zuurgraad en een gemiddeld tanninegehalte. De smaak is fruitig, met tonen van framboos, kersen en pruimen. Ook kan merlot doen denken aan ceder, tabak, vanille en mokka.

Merlot smaakt uitstekend bij pasta met tomaat, kipfilet of groenten uit de wok. Het gaat ook perfect samen met rood vlees, zoals een biefstuk, lamsbout of eendenborst. Ook bij de barbecue kun je heel goed een merlot drinken.

Pinot noir

De pinot noir is een gevoelige druif, die niet makkelijk te verbouwen is. Maar als het goed gaat, heb je een heerlijke wijn te pakken. Pinot noir komt uit de Franse streek Bourgogne en is tegenwoordig ook te vinden in de Verenigde Staten, Argentinië en Nieuw-Zeeland.

Een pinot noir heeft een gemiddelde tot hoge zuurgraad en bevat weinig tannines. De smaak is licht, fris en sappig. Soms doet het zelfs een beetje denken aan jam. De fruitige geur lijkt op die van rijp rood fruit en soms viooltjes en rozen.

Een frisse pinot noir uit bijvoorbeeld de Bourgogne gaat goed samen met paté, salade of kalfsvlees. Een zwoele versie uit bijvoorbeeld het zuiden van Frankrijk past bij kruidig eten, varkensvlees en witvis. 

Shiraz

Shiraz staat ook wel bekend als syrah wijn. Het is een grote druif die zorgt voor krachtige wijn. Volgens de overlevering komt de druif uit de Iraanse stad Shiraz en is hij vervolgens naar het noordelijke Rhônegebied in Frankrijk gebracht. Tegenwoordig komt shiraz van over de hele wereld.

Shiraz is donkerrood, bijna paars van kleur. Deze volle rode wijn heeft een gemiddelde zuurgraad en een vrij hoog tanninegehalte. De wijn smaakt en doet denken aan zwarte bessen, tabak, chocolade, drop of zwarte olijven. Z’n rokerige nasmaak heeft ook nog een vleugje peper. Dat maakt het ook een pittige wijn.

Een wijn van shiraz past bij stevige gerechten. Denk bijvoorbeeld aan gegrilde worsten, een mooie steak en jonge, harde kazen zoals een Emmentaler. Een goede shiraz is ook lang houdbaar, dus ideaal voor de wijnkelder.

Tempranillo

Als je net begint met het drinken van rode wijnen, dan is tempranillo een aanrader. Aan de tempranillo druif danken we de beroemde Spaanse Rioja wijnen. Het is echt het lievelingetje van de Spaanse wijnboeren. Tegenwoordig wordt de druif ook in landen als Mexico, Chili en Australië verbouwd.

Tempranillo wijnen hebben een vrij lage zuurgraad en een gemiddelde hoeveelheid tannines. Deze wijn zal je zacht smaken. Hij is fruitig en heeft wat weg van kersen, pruimen en vijgen. Je kan ook de smaak van vanille, kruidnagel of dille proeven.

Tempranillo is neutraal van karakter en past bij veel verschillende gerechten, vooral uit de Spaanse, Italiaanse en Mexicaanse keuken. Denk bijvoorbeeld aan paella, pizza, lasagne en wraps. Ook pittige gerechten en gegrilde groenten passen er goed bij.

Meer weten over wijnsoorten?

Iedere druif is anders en daarom heeft elke wijn een andere smaak. Wil je meer weten over wijnsoorten? Lees dan verder over de meest populaire witte druiven en blauwe druiven. Zo weet je straks alles over witte wijnen en rode wijnen!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *