Merlot wijn, waarom wij deze wijn zo fijn vinden

Merlot wijn, waarom wij deze wijn zo fijn vinden

Merlot is een zachte en soepele rode wijn die veel mensen kunnen waarderen. De Merlot wijn is een wijn die goed jong te drinken is en daarom bekend staat als een makkelijk wijntje.

Naast zacht is de Merlot ook romig te noemen. De perfecte wijn om lekker van genieten bij de avondmaaltijd en eigenlijk altijd goed is. Ook met een borrelhapje is dit een uitstekende en makkelijke wijn. Eentje die overal wel bij past.

Merlot is een droge, volle wijn en wordt gezien als een van de meest populaire wijnsoorten in de wereld. Helemaal niet raar dus, dat we wel wat meer willen weten over deze wijn. Waar worden de blauwe druiven verbouwd en hoe kun je hem het beste drinken?

Merlot wijnen: wat je nog niet weet

De Merlot wijn komt oorspronkelijk uit de Franse streek Bordeaux. In deze streek is het een van de meest aangeplante druivenrassen en dus een belangrijke bron van inkomsten.

Nu is het niet zo dat deze druif alleen in de Bordeaux groeit: over de hele wereld zijn plekken waar de Merlot druif het prima naar zijn zin heeft. Van Frankrijk tot Californië en van Nieuw-Zeeland tot Chili en Zuid-Afrika. Niet zo raar dus, dat we de Merlot eigenlijk allemaal wel kennen.

Dat de Merlot druiven eigenlijk overal groeien komt omdat ze zich nogal makkelijk aanpassen aan de omgeving en de diverse bodems. We kunnen daarom wel zeggen dat dit de globetrotter onder zijn soortgenoten is.

Een bijzonder weetje over de Merlot druif? Wist je dat hij vernoemd is naar de merel? Dat komt omdat de kleur van de merel dezelfde is als de kleur van deze bijzondere, zwartachtige druif. Net als de merel heeft hij een prachtige blauwe gloed.

De Merlot druif is vanwege zijn donkere kleur vernoemd naar de merel
De Merlot druif is vanwege zijn donkere kleur vernoemd naar de merel
(foto: Modern Mississauga Media)

De vergelijking met het verendek van de bijna gelijknamige vogel – het Franse woord voor merel is merle – is dus niet zo heel raar.

De Merlot druif is groot en heeft een dun schilletje. Een makkelijke druif om een smakelijke wijn te maken. Dat dunne schilletje maakt ook dat deze wijn uiteindelijk minder tannines bevat. De schil zorgt namelijk voor 30% van het tanninegehalte.

De Merlot druif is ook nog een druif die gecombineerd met andere druiven een zeer smakelijke wijn geeft. Vooral met soorten die een sterkere of stevigere smaak hebben is de combinatie succesvol.

Misschien wist je dit allemaal over jouw favoriete wijn. Eerlijk is eerlijk, de link tussen die fruitige Merlot en het Franse woord merle had je voor je dit artikel las vast niet eerder gelegd! Een leuk weetje over jouw favoriete wijn waar je tijdens een pubquiz weleens hoge ogen mee kunt gooien.

Merlot: wereldwijd verbouwd

Hierboven kun je al lezen dat de Merlot druif bijna overal groeit, De druif wordt dan ook wereldwijd verbouwd. De belangrijkste wijnlanden en/of streken voor Merlot zijn:

  • Frankrijk, op grote schaal in de Bordeaux, maar ook in de Languedoc
  • Italië, bijvoorbeeld in Puglia
  • Zuid-Afrika
  • Californië
  • Nieuw-Zeeland
  • Oost-Europa, landen als Macedonië, Kroatië en Roemenië
  • Chili
  • Australië
Merlot wijngaard in het Franse Bordeaux
Merlot wijngaard in het Franse Bordeaux (foto: The Good Life France)

Warmere gebieden

Wat wel opvalt aan het lijstje hierboven is dat de Merlot druif zich prima vermaakt in een warmer klimaat. In een gematigd tot zelfs heet klimaat is hij op zijn best.

Toch houdt Merlot meer van een koeler klimaat dan bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon of de Cabernet Franc. Een Merlot uit een koel klimaat smaakt fris en dat is juist wat we van deze wijn zo waarderen.

Het is het klimaat dat de uiteindelijke smaak en de kleur van de druif bepaalt. Hoe warmer het klimaat, hoe donkerder de kleur van de druif. In een gematigd tot koel klimaat is hij helderrood, in warmere gebieden robijnrood tot zelfs zwart.

De helderrode druif heeft een frisse smaak, een beetje vergelijkbaar met bessen en frambozen. Hoe donkerder, hoe meer uitgesproken de smaak. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van kersen. Bij het smaakprofiel vertellen we je meer over de smaak van Merlot.

Druivensoorten

De Merlot druif laat zich goed mengen met andere druifsoorten. Van zichzelf bevat deze druif weinig tannines en daarom is hij zeer geschikt om een druif die wel veel tannines bevat zachter te maken. De meest voorkomende blend is die met de Cabernet Sauvignon.

De Merlot druif laat zich goed mengen met de Cabernet Sauvignon druif
De Merlot druif laat zich goed mengen met de Cabernet Sauvignon druif (foto: FavorFlav)

De Cabernet Sauvignon is net als de Merlot een fruitige druif. Het is de Merlot die zorgt voor een verfijnde smaak.

Naast Cabernet Sauvignon zijn andere druiven ook geschikt voor de blends. Neem bijvoorbeeld de Syrah of de Grenache. Dat zijn ook soorten en met meer tannines en zuren dan de Merlot druif.

Smaakprofiel van Merlot

Mensen die zeggen niet van stevige rode wijn te houden, kunnen de Merlot wijn vaak wel waarderen. Het is niet voor niets dat deze druif een wijn als Cabernet Sauvignon zachter maakt. Van zichzelf is het een prettig wijntje dat bij veel gerechten prima past.

Een soepele rode wijn, zo wordt de Merlot wijn ook wel genoemd. Ben je een beginner in het drinken van rode wijn, dan is starten met de Merlot een prima idee. 

Begin je met een straffere wijn, dan ben je snel afgeknapt op rode wijnen. En dat is jammer, van een wijntje moet je kunnen genieten.

Merlot past bij het smaakprofiel elegant en fruitig. De wijnen in dit smaakprofiel zijn soepel en hebben een subtiele smaak en een mooie structuur. Wat je erin herkent? Naast de eerdergenoemde frambozen en zwarte bessen herken je er bramen, pruimen en soms zelfs chocolade in.

Merlot past bij het smaakprofiel elegant en fruitig
Merlot past bij het smaakprofiel elegant en fruitig (foto: Brett Jordan)

Het klinkt misschien als een cliché, maar in deze wijn proef je ook echt de aroma’s van de druif. Ze zwoelere en romigere Merlots hebben de smaak van wat steviger rood fruit. De donkere kersen of zelfs zwarte kersen bijvoorbeeld, stevige vruchten met een bite.

Samengevat is het een rode wijn vol aroma’s met de volle smaak van pruimen, kersen en zwarte bes. Worden de beste druiven gebruikt, dan heeft hij een lage zuurgraad en zijn de aroma’s van de blauwe druif oppermachtig.

Naast elegant en fruitig is de Merlot wijn ook geschikt voor het smaakprofiel Soepel en rond. Hierin passen wijnen die zacht zijn maar toch een mooie ronde smaak hebben. Waarvoor de druif in de warme zon gerijpt is, al dan niet op eikenhout nog even extra gerijpt.

Houtrijping: hoelang?

Vooral als de Merlot wijn gerijpt is op eiken, kun je smaken als chocola en kruiden herkennen. Uiteraard ook de smaak van het hout van het wijnvat. Wijn op eikenhout gerijpt wordt gezien als rijke, vollere wijnen. De meeste kwaliteitswijnen zijn dan ook gerijpt op eiken.

Het hout van de eiken vaten zorgt voor een kruidigere smaak. Het is de tijd die de wijn in het vat zit, dat bepalend is voor de smaak. Te kort maakt dat de wijn vlak van smaak is, te lang kan de smaak juist verpesten. Een goede wijnboer is daarom uitstekend op de hoogte van wat hij doet voor het bereiken van de beste smaak.

Hoeveel maanden houtrijping een Merlot wijn nodig heeft is afhankelijk van de druif, het klimaat en de blends met andere druifrassen. Een echte kwaliteitswijn kan bijvoorbeeld geblend zijn van vier soorten druiven en twaalf maanden houtrijping achter de rug hebben.

Het hout van de eiken vaten zorgt voor een kruidigere smaak
Het hout van de eiken vaten zorgt voor een kruidigere smaak (foto: Rodrigo Abreu)

Lekkere Merlot wijnen

We raden de Merlot wijn net al aan voor de beginnende wijndrinker, maar ook de gevorderde wijndrinker vindt Merlot vaak een prima wijn. Dat komt omdat deze druif zich niet alleen in elk klimaat kan handhaven, hij kan ook zowel makkelijk en toegankelijk zijn als de sterrenstatus hebben. 

Denk dat je met Merlot altijd een goede wijn hebt, is een prima redenering. Toch zijn er nogal wat kwaliteitsverschillen tussen de verschillende Merlot wijnen. Letterlijk van makkelijk wijntje bij de borrel tot een echte goede wijn, een topper uit Bordeaux.

De zachte rode wijn heeft zoals ze dat zo mooi zeggen een mooie lange afdronk. We noemden het al een soepele wijn, maar een goede Merlot uit Bordeaux is veel meer dan dat. Dat zijn zelfs rode wijnen met een zogenaamde Bordeaux waardering.

Waar drink je Merlot bij?

Hoe fruitig de wijn is, bepaalt bij welk gerecht hij het best past. Zo is een lichte Merlot prima geschikt voor bij een pasta of een stukje biefstuk. Een zwaardere, donkere Merlot wijn past bij een stukje vlees van de barbecue of grill. Of andere rokerige smaken.

Ook geschikt als de Merlot licht en fruitig is, is de combinatie met kaas. Een glas Merlot drinken bij een kaasplankje met allerlei Franse kaasjes is daarom een goed idee.

Merlot smaakt heerlijk bij een kaasplankje
Merlot smaakt heerlijk bij een kaasplankje (foto: Jez Timms)

Ben je geen vleeseter? Merlots zijn ook lekkere wijnen bij diverse groene groenten. Neem bijvoorbeeld sperziebonen, spinazie of zelfs bij de specifieke smaak van spruitjes.

De zachte wijn past ook prima bij een pittige paprika of scherpe prei. Ook is het een lekkere wijn bij pompoen.

Rode wijnen als Merlot of Cabernet sauvignon worden niet gezien als een intense wijn. Merlot staat bekend als zacht en overal bijpassend. Toch wordt de smaak van deze twee wijnsoorten vaak met elkaar vergeleken. Of zelfs met elkaar verward.

Hoe drink je Merlot?

Voor een goed glas Merlot neem je een speciaal rodewijnglas. Dit is een groter glas op een voet. Natuurlijk kun je een glas zonder voet nemen als je in de tuin zit of als je kleine kinderen hebt. Zonder voet stoot je het wijnglas aanzienlijk minder snel om.

Eerlijkheidshalve smaakt wijn uit een glas met voet wel veel beter. Dat komt omdat je het drankje niet met je handen opwarmt als je het glas bij de voet vasthoudt. Het is namelijk het lekkerst als je de wijn op de juiste temperatuur opdrinkt.

Op welke temperatuur drink je Merlot?

Een fruitige Merlot drink je in tegenstelling tot andere rode wijnen niet per se op kamertemperatuur. Dit omdat het in de gemiddelde woonkamer wel een graad of twintig is. Het liefst drink je deze wijn bij zestien tot achttien graden.

Merlot drink je het liefs bij zestien tot achttien graden
Merlot drink je het liefs bij zestien tot achttien graden (foto: Kelsey Knight)

In een goede wijnkast komt je favoriete wijn op precies de juiste temperatuur voor serveren. Maar ook als je zelf een beetje creatief bent, kun je hem op zestien graden krijgen. Op een gegeven moment weet je wel hoelang hij in de koeler moet staan zodat hij wordt zoals jij hem zelf het lekkerst vindt.

Kun je Merlot wijnen lang bewaren?

Door de tannines die van nature in de fles zitten blijft de wijn langer houdbaar. De soepele tannines in een Merlot kun je deze wijn minder lang bewaren dan andere wijnen als bijvoorbeeld de Cabernet Sauvignon.

Het lage gehalte aan tannines maakt ook dat een Merlot zacht is en dat veel mensen deze wijn wel kunnen waarderen. Een lekker wijntje dat je evengoed wel even kunt laten liggen, in het wijnrek. Eenmaal open moet de fles leeg. Maar hoe erg is dat?

Online wijn kopen

Of je nu een fles Merlot, een Cabernet Sauvignon, een Cabernet Franc, een Syrah of een fles met een blend van deze vier druiven wil aanschaffen, online wijn kopen is heel handig. Alleen al omdat je dan niet zo hoeft te sjouwen als je boodschappen doet.

Ook een keer de blend met nero di troia kopen is een aanrader. Alleen al omdat deze wijn uit Puglia waardering oogst van veel wijnliefhebbers.

 Luc Pirlet Merlot wijn
Luc Pirlet Merlot wijn

Zoek je je wijntjes online uit, dan kun je je op je gemak verdiepen in de soorten en smaken. En kijken hoe de wijnen uit de smaaktesten komen.

Naast de Merlot uit Italië of Frankrijk is het ook leuk om eens een wijn uit een heel onbekend land te kopen. Bijvoorbeeld een Oost-Europees land als Hongarije, Macedonië of Roemenië. Deze zogenaamde Oostblokmerlots kunnen verrassend lekker zijn!

Uiteraard kun je uit elk land een Merlot proberen en met een smaaktest de verschillen uitzoeken. Sowieso kun je als je wijn koopt een van een paar soorten een fles nemen, omdat je zo verschillende druivensoorten kunt uitproberen.

Maar zelfs als je alleen maar diverse Merlot wijnen koopt, kun je dan allerlei verschillende soorten wijn in huis halen. En uittesten welke wijn jij het meest kunt waarderen.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *