Shiraz wijn: alles wat je wil weten en meer

Shiraz wijn: alles wat je wil weten en meer

Wil je meer weten over Shiraz wijn? Dan ben je hier op de goede plek. In dit artikel vertellen wij jou alles over deze wijnsoort. Zo lees je onder andere over de kleur, smaak, afkomst en kenmerken van de wijn. 

Wat is Shiraz?

De Shiraz (ook wel syrah druif, maar daarover dadelijk meer) zorgt voor zeer krachtige, kruidige en fruitige wijnen. De druif voelt zich het fijnst bij een warm klimaat. De dikke schil van de druif zorgt ervoor dat deze goed opgewassen is tegen de hitte. Daarnaast zorgt de schil ook voor een paar typerende kenmerken. Zo zorgt dit voor veel tannine en een donkerrode, haast paarse kleur. Doordat de dikke schil veel tannine met zich meebrengt, wordt er vaak houtrijping gebruikt om dit iets terug te schroeven.

De Shiraz druif heeft een donkerrode, haast paarse kleur
De Shiraz druif heeft een donkerrode, haast paarse kleur

Shiraz wijn wordt ook gezien als een vrij zware wijn door het hoge gehalte zuren en tannines. Verder heeft de wijn zorgt voor een full-bodied structuur met een alcoholpercentage rond de veertien of vijftien procent. Dit is voor een wijn natuurlijk iets aan de hoge kant. De wijn wordt dan ook in kleine hoeveelheden gedronken door de krachtige smaak.

De geschiedenis van de Shiraz druif

De Shiraz blauwe druif heeft een bijzondere geschiedenis. Er gaan meerdere theorieën rond over het ontstaan van de Shiraz druif en de herkomst ervan. Zo is er de theorie dat de Shiraz is meegekomen met een kruisridder. Een andere theorie luidt dat de druif zijn herkomst heeft in Egypte.

Uiteindelijk is na lang onderzoek gebleken dat geen van beide waar is. De druif komt van oorsprong uit het Rhône gebied in Zuidoost-Frankrijk. Dit gebied is maar liefst 812 kilometer lang en erg populair om, verrassing, de wijn. Het stroomgebied van de rivier is zelfs 98.000 km². De Shiraz is een kruising van twee druivensoorten: Dureza en Mondeuse Blanche. Deze twee druivensoorten zijn eigenlijk een stuk meer bescheiden dan de Shiraz. Zo is de smaak van beide niet behoorlijk pittig. 

Al in de 18e eeuw werd deze druif toegevoegd aan zeer beroemde Bordeaux wijnen. Denk maar eens aan de Lafite en Latour. Hierdoor kregen deze wijnen net dat beetje pit en kleur. Eigenlijk is dat natuurlijk ondenkbaar, omdat in Bordeaux wijnen uitsluitend worden gemaakt van cabernet sauvignon, merlot en cabernet franc.

Wijngaard in het Rhône gebied in Zuidoost-Frankrijk
Wijngaard in het Rhône gebied in Zuidoost-Frankrijk

Overigens wordt de Shiraz druif tegenwoordig nog steeds gebruikt in blends. Het hoge gehalte aan tannine zorgt voor een wereldwijde populariteit. Zo wordt deze toegevoegd aan cabernet sauvignon voor écht stevige wijnen. In de Franse regio’s wordt de Shiraz vaak gemixt met mourvèdre en grenache. Dit staat ook beter bekend als de ‘GSM’ blend. 

Ondanks dat deze druif een erg vergaande geschiedenis heeft, is deze de afgelopen 20 jaar pas echt populair geworden. In Frankrijk bestaan de meeste wijnen uit de druiven Merlot en Cabernet-Sauvignon (lees ook ons artikel: het verschil tussen merlot en cabernet-sauvignon). Als je dan kijkt naar de totale druivenoogst in Frankrijk is slechts een klein deel hiervan Shiraz druiven.

De prijs van Merlot en Cabernet Sauvignon is ook redelijk gestegen. Tijdens deze prijsstijging is de Shiraz wijn populairder geworden in andere landen. Ook buiten Europa. Denk maar eens aan Australië en Chili bijvoorbeeld. De druif werd in deze landen op grote schaal verbouwd, en daarnaast was de productie ook aardig wat goedkoper. 

Oude en nieuwe Shiraz (verschil tussen Shiraz en Syrah wijn)

De Shiraz wijn en druif heeft een zeer vergaande geschiedenis. Daarnaast zijn er ook meerdere stijlen. Deze hebben alles te maken met de ‘oude’ en ‘nieuwe’ wijnwereld. Hierbij behoren Frankrijk, Duitsland en Spanje tot de oude wijnwereld. Bij de nieuwe wijnwereld zijn dit landen als Australië, Chili en Zuid-Afrika. Daar hoort ook een interessant feitje bij. Shiraz staat namelijk in sommige landen bekend als Syrah wijn. 

De druif is gewoon hetzelfde, alleen het klimaat en de ondergrond is anders. In Frankrijk wordt het de Syrah genoemd. De druif wordt voornamelijk geplant in het Rhône gebied. Zo is een bekende wijn uit deze streek de Côtes du Rhône. Deze wijn wordt gemaakt met de Syrah, Grenache en Mourvèdre. In de oude wereld heet de druif dus Syrah, en in de nieuwe wereld Shiraz.

Syrah versus Shiraz
Syrah versus Shiraz (foto: Wine is fun)

De oude wereld 

Hoe zit het dan met de ‘oude wereld’ van de Syrah wijn? Van origine komt de druif uit het prachtige Rhône gebied in Frankrijk. In het begin was de druif hier overigens een stuk minder bekend. Frankrijk heeft een mediterraan klimaat, wat hiervoor perfect is. De zomer is niet alleen heet, maar ook behoorlijk droog. 

Je kan je voorstellen dat het andere klimaat en de andere bodem ook zorgen voor een verschillende smaak. Zo zit in de ondergrond in de Rhône voornamelijk graniet. Hierdoor krijgt de Franse Syrah wijn een elegant en soepel karakter. De smaak is dan ook erg fruitig. 

Verder heeft de Syrah ook nog behoorlijk wat andere namen. Zo staat deze druif ook beter bekend als onder andere de hermitage, antourenein noir, candive, hignin noir, marsanne noir, balsamina. Maar laat je bij een Fransman het woord Syrah vallen, dan weten ze direct waar je het over hebt. Deze druifsoort is tegenwoordig enorm populair

De nieuwe wereld

Dan heb je ook nog de Shiraz wijn in de nieuwe wereld. Deze komt voor het grootste deel uit Australië. Het klimaat is hier een stuk warmer (en ook anders) dan in het Rhône gebied, waardoor de druif een dikkere schil heeft. Australië kent een woestijn- en steppe klimaat met temperaturen die in de zomer kunnen oplopen tot 40 graden of warmer. 

Shiraz wijnregio Australië
Shiraz wijnregio Australië (foto: The Real Review)

Zoals we gewend zijn van de moderne Shiraz wijn. Hierdoor komt er zoals eerder verteld meer tannine vrij. De smaak is dan ook een stuk geconcentreerder en bevat veel donker fruit. 

Ben je een fan van soepele wijnen? Dan kun je het beste gaan voor een Syrah. Wanneer je iets meer kracht en/of pit wil proeven is de Australische wijn (de Shiraz) aan te raden. Beide hebben een eigen, unieke smaak.

Shiraz smaakprofiel

Het smaakprofiel van de Shiraz wijn verdient ook nog wat aandacht. De Shiraz druif heeft zoals eerder gezegd een behoorlijk dikke schil. Dit zorgt voor een hoog gehalte aan zuren en tannines. Het rijpingsproces van de wijn is ook korter dan gemiddeld door de pittige en intense smaak.

Maar dit maakt het smaakprofiel ook weer uniek. Zo komen er veel verschillende aroma’s naar voren. Denk maar eens aan bosvruchten, peper, vanille, chocolade en rook. Daarnaast kunnen er ook andere aroma’s worden gecreëerd zoals olijven en viooltjes. De Australische variant heeft een sterkere smaak dan de Franse variant. 

Shiraz wijn heeft een pittige en intense smaak
Shiraz wijn heeft een pittige en intense smaak (foto: Forbes)

Dat is erg divers voor een druifsoort. Verder is het een donkere en behoorlijk stevige wijn. Wanneer je van een lekker pittige wijn houdt kan dit net iets voor jou zijn. Een fles Shiraz wijn kun je overigens prima 3 tot 5 jaar bewaren. Dit zal de smaak eigenlijk alleen maar intenser maken, als je daar van houdt.

Shiraz wijn combineren

Waar eet en/of drink je Shiraz wijn het beste bij? De wijn is erg goed te combineren met eten van de barbecue. De gerookte aroma’s die je tegenkomt in het eten complimenteren het rode fruit in de wijn erg goed. Dit zorgt voor een erg smaakvolle beleving. Varken en rund zijn dan erg goede opties voor de barbecue, evenals lamsvlees. 

Door de grote hoeveelheid tannines is vetter vlees net wat lekkerder bij de Shiraz wijn. Maar niet alleen dit kan lekker zijn. Probeer het eens met Indiase gerechten of Chinese gerechten. Deze frisse combinatie laat de smaak van de wijn ook erg goed naar voren komen. 

Daarnaast is wijn uiteraard niet compleet zonder een lekker stukje kaas. De kazen die het beste passen bij Shiraz wijn zijn: appenzeller, cheddar, edammer, emmentaler, goudse en gruyère. Cheddar is bijvoorbeeld lekker pittig, wat zorgt voor een goede uitwisseling tussen beide smaken. Pittige kazen smaken dan ook het beste bij Shiraz wijn. De beste schenktemperatuur van de Shiraz wijn is ook net iets hoger dan gemiddeld: 18 graden Celcius. 

 Shiraz wijn is goed te combineren met een barbeque
Shiraz wijn is goed te combineren met een barbeque (foto: Wijnvoordeel)

Conclusie

Nog even kort samengevat. Shiraz (ook wel Syrah genoemd) is een druif die van origine uit Frankrijk komt. Om specifieker te zijn: het Rhône gebied. Hier is het doorgaans lekker warm, precies waar de druif van houdt. Daarnaast wordt de Shiraz ook verbouwd in Australië. Hier is het doorgaans ook net weer wat warmer dan in Frankrijk.

De Shiraz druif heeft door dit warme weer in zowel Frankrijk als Australië een dikke schil gekregen. Door deze schil bevat de druif extra veel tannine. En dit zorgt dan weer voor de kenmerkende, sterke smaak. Door het hoge gehalte aan zuren is het dan ook een zwaardere wijn met een redelijk hoog alcoholpercentage.

De aroma’s van de wijn zijn erg divers, zoals bosvruchten, zwarte peper, vanille, chocolade en rook. De herkomst van de Shiraz druif ligt in Frankrijk. De wijn smaakt het lekkerst bij een temperatuur van 18 graden en kan gecombineerd worden met vetter vlees zoals varken van de barbecue. Maar ook met Indiase of Chinese gerechten is de wijn erg lekker, evenals pittige en harde kazen zoals Cheddar of emmentaler. 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *