Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Viognier

Viognier

Wanneer je als druif een lage opbrengst hebt, moeilijk doet tijdens je groei en dus laat rijp bent en ook nog eens vatbaar bent voor ziektes, probeer dan maar eens een wijnboer te vinden die je wil aanplanten. Ondanks dit puberale gedrag is de Viognier druif toch populair. Wat zit daarachter?

  • Filter resultaten
  • Smaak
    • Elegant
    • Fris
    • Krachtig
    • Soepel
    • Vol
  • Druivenras
    • Chardonnay
    • Vermentino
    • Viognier
  • Land
    • Australië
    • Frankrijk
    • Libanon
  • Regio
    • Bekaa Valley
    • Languedoc
    • Victoria
    • Zuidwest Frankrijk
  • Wijnhuis
    • Chateau Musar
    • Deakin Estate
    • Domaine de Rivoire
    • Dumanet
  • Soort wijn
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Gevogelte
    • Kazen
    • Salade
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • 2016
    • 2017
  • Prijs
    1. tot € 7,00
    2. meer dan € 7,00
Sorteren

Viognier

De ‘wijnliefhebber’ zal direct denken aan Condrieu en Château Grillet uit de Noord-Rhône bij het horen van de naam Viognier. Dit zijn de twee beroemdste A.O.P’s en tevens de prijzigste uit de Viognierfamilie. Toch is de druif niet altijd zo populair geweest als op dit moment. Er was zelfs een moment eind jaren zestig van de vorige eeuw dat er bijna geen stok meer te vinden was. Met doorzettingsvermogen van een aantal Viognier-adepten kwam de druif er weer bovenop en bereikte een bijna cultachtige status.

Belangrijk moment: de oogst

Als wijnboer moet je goed weten wat je doet maar nog beter weten wat je wilt met die bijzondere druif. Behandel je haar als ieder willekeurig andere druif dan krijg je misschien wel een op wijn lijkende liquide, maar dit zal niets te maken hebben met de Viognier zoals die bedoeld is. Een van de belangrijkste momenten in het druivenleven is het moment van oogsten. Alleen de echt rijpe druiven mogen en moeten geplukt worden, dit vraagt om geduld, precisie om meerdere keren door dezelfde wijngaard gaan.
De druif is enorm gebaat bij het volledig rijp zijn omdat dan de aroma’s pas tot volle wasdom komen om de latere wijn haar speciale boeket van zacht fruit en naar pioenrozen geurend aroma te geven. Bovendien is dan de zo kenmerkende zuurgraad ideaal. Gaat het mis, dan is de wijn te geparfumeerd en smaakt vettig. De Mistral in het Franse zuiden kan de temperatuur in de wijngaarden sterk doen dalen, wat ideaal is voor de Viognier die wel van een windje houdt.

Druif met exotisch tintje

Het aromatische karakter van de wijn vraagt om gerechten uit de Oosterse keuken bijvoorbeeld de Thaise of Vietnamese. Deze gekruide gerechten smeken om wijnen met zekere zuurgraad, afwezigheid van houtlagering en met een eigenwijs aroma.

Door het succes wordt de druif inmiddels in veel andere wijnregio’s aangeplant: Languedoc, Zwitserland, Italië, Australië, Californië en Canada. Zelfs in Chili en Nieuw-Zeeland is de druif al gesignaleerd. Hoewel het overal de dezelfde druif  is komt ze onder een aantal verschillende schijfwijzen voorkomen: Petit-Viognier, Viogne, Viognier Blanc, Vionjer en Vionnier.

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?