Wijngebied Frankrijk | Wijnstreken Frankrijkk

Wijnstreken Frankrijk

Van alle wijnlanden is Frankrijk een van de grootste. Al jarenlang is de Franse wijn veelvuldig in onze winkels te vinden. Frankrijk is dan ook een “complex terroir” een natuurlijke plek voor wijngebied. 

Het verhaal gaat dat in Frankrijk ontdekt werd hoe wijn gemaakt moest worden. Of dat wel of niet de geschiedenis van de wijnbouw is, nog steeds zijn er populaire wijnstreken en de mooiste wijngaarden in dit land te vinden. 

De meeste wijn wordt in een van de dertien belangrijkste wijnstreken van Frankrijk gemaakt. Languedoc Roussillon is van deze dertien de grootste wijnstreek. In dit artikel laat ik je kennismaken met de belangrijkste Franse wijnstreken. 

De wijnstreken in Frankrijk 

 • Bordeaux
 • Bourgogne
 • Champagne
 • D’Alsace – Elzas
 • Loire
 • Rhône
 • Zuidwest Frankrijk
 • Languedoc Roussillon
 • Beaujolais
 • Charente
 • Jura
 • Provence
 • Corsica

Franse wijnen voldoen aan een beschermde herkomstbenaming: Appellation d’Origine Protégée (AOP). Hiermee kun je bekijken waar de wijn geproduceerd is, maar ook wat ongeveer het karakter van de witte of rode wijn is. 

Glazen wijn op een vat buiten in Bordeaux Vineyard, Frankrijk
Glazen wijn op een vat buiten in Bordeaux Vineyard, Frankrijk

In de Franse wijnstreken groeien tal van soorten blauwe en witte druiven in de wijngaarden. Van de mooiste wijnstreken in de Loire tot de lekkerste rode wijn in Bourgogne. Van de kwaliteitswijn in Bordeaux tot de bubbels in de Champagne. Ontdek wat je nog niet wist over wijnland Frankrijk. 

Languedoc-Roussillon

Aan de Spaanse grens vind je de Languedoc. Deze Franse wijnstreek ligt in het zuiden van het land aan de Middellandse Zee. Het is een oude wijnstreek waar in het droge klimaat sinds jaar en dag veel druivensoorten worden verbouwd. 

Zowel rode als witte wijn heeft hier zijn oorsprong. Voor de witte wijn gebruikt men witte druiven voor een fles Sauvignon Blanc, Chardonnay of Viognier

Het zijn vooral de tafelwijnen die hier gemaakt worden. Dit komt omdat dit gebied vooral bekend stond om de hoeveelheid Franse wijnen die er geproduceerd werden, niet om de kwaliteit ervan. De laatste jaren echter wordt ook in de Languedoc gekeken naar de kwaliteit van de Franse wijnen.

Rhône 

In het zuidoosten van het land is het gebied de Rhône te vinden, bekend van de zuid-franse wijnen Côtes du Rhône. Het zijn vooral de blauwe druiven die hun weg naar de flessen vinden. 

Wijngebied Côtes du Rhône
Wijngebied Côtes du Rhône (foto: Wine Enthusiast Magazine)

De wijngaarden zijn vooral te vinden aan de oevers van de rivier de Rhône, waar zowel een landklimaat als een mediterraan klimaat heerst. Een klimaat waar een druivensoort als Syrah wel raad mee weet. Ook de Grenache komt hier veelvuldig voor, waar een fles kruidige rode wijn van gemaakt wordt.

Bordeaux

De rode wijn Bordeaux komt uiteraard uit de wijnstreek Bordeaux. Dit is een gebied aan de Atlantische Oceaan die echt bekendstaat als beroemde wijnstreek. In de Bordeaux wordt veel rode wijn gemaakt als Cabernet Sauvignon en Merlot. Ook de druivensoort Cabernet Franc groeit hier en belandt in de fles. 

Het is die Atlantische oceaan die zorgt voor een klimaat met natte lentes, hete zomers en milde winters. Bordeaux heeft daarmee precies het klimaat waar veel druivensoorten zo van houden. 

Zuidwesten van Frankrijk

Ook in het Zuidwesten van Frankrijk, onder Bordeaux zijn veel wijngaarden met rode wijn van Merlot en Cabernet Sauvignon. Deze streek staat bekend om een zuid-franse wijn die niet onderdoet voor de wijnen uit de Bordeaux, maar die wel een betere prijs hebben. 

Ook veel druivenrassen die niet zo bekend zijn, groeien in de wijngaarden van Zuidwest Frankrijk. Neem bijvoorbeeld de Tannat, een rode wijn die men een beetje vergeten is. De wijngebieden in dit deel van Frankrijk liggen verspreid, wat maakt dat elke streek zijn eigen karaktervolle wijnen voortbrengt. 

Wijngaard in Zuid-Frankrijk bij zonsondergang
Wijngaard in Zuid-Frankrijk bij zonsondergang

Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne is in het oosten van het land te vinden. In dit gebied heb je vijf kleine wijnstreken, waar Côte Chalonnaise er een van is. Een druif die zich hier op de steile hellingen wel thuis voelt is de Pinot Noir. 

Ook Crémant de Bourgogne is een mooie bubbelwijn die hier voor de fles geproduceerd wordt. Geen Champagne, want die wordt alleen in de champagnestreek gemaakt. Wel een wijn die volgens dezelfde methode gemaakt wordt, met lokale druiven uit de Bourgogne.

Beaujolais

Onderdeel van de Bourgogne is de Beaujolaisstreek, bekend van de gelijknamige fles primeurwijn. De frisse en fruitige wijn doet de streek echter geen eer aan. Er worden hier veel mooiere wijnen geproduceerd.

Deze wijnstreek ontleent zijn naam aan de stad Beaujeu. Wijnboeren oogsten hier in september, vooral de Chardonnay voor de witte wijn en de Gamay voor de rode wijn.

D’Alsace

Ook in de wijnstreek Elzas is een beroemde mousserende wijn te vinden, de Crémant d’Alsace. Toegestane druiven in deze crémant uit de Elzas zijn bijvoorbeeld de Pinot Noir en de Chardonnay. In zijn eigen land is deze mousserende wijn marktleider.

Maar in de Elzas worden meer wijnen gemaakt. Wat dacht je van de Riesling, die in Duitsland heel bekend is, maar dus ook net over de grens in Frankrijk. Riesling is een druif die laat rijpt en ook nog eens lang te bewaren is. In de smaak van deze wijn zijn Duitse invloeden merkbaar.

Het oogsten van Chardonnay wijndruiven
Het oogsten van Chardonnay wijndruiven

Champagne

De echte champagne komt dus uit de wijnstreek Champagne. Een mousserende wijn die niet alleen volgens traditionele methodes gemaakt wordt, maar ook specifiek uit de Champagne komt. We kunnen deze wijn de beroemdste wijn van Frankrijk noemen.

De natuurlijke omstandigheden en het koele klimaat in het noorden van Frankrijk maakt dat de wijnmakers bubbels van ongekende kwaliteit kunnen produceren. Een aanrader in dit gebied is de wijnboeren te bezoeken en een proeverij van diverse soorten Champagne te houden. Grote kans dat je een paar flessen meeneemt voor thuis … 

Loire

Weer een heel ander deel van Frankrijk is de wijnstreek Loire, aan de gelijknamige rivier. In het dal van deze rivier worden zowel witte wijnen als Chenin Blanc, als rode wijnen en rosé wijnen geproduceerd. 

Een aanrader in dit gebied is een van de wijnroutes te volgen. Een zowel leerzaam als uitdagend uitje, waarbij je de geheimen van de diverse wijnboeren ontdekt. Wist je bijvoorbeeld hoe de Pouilly-Fumé aan zijn naam komt? 

Ook de Sancerre is een Loire-wijn. Een mooie witte wijn van een sappige druif, maar ook een rode wijn van de Pinot Noir. 

Provence

De Provence ken je misschien als vakantiegebied, maar ook als een van de wijngebieden mag de Provence er zijn. Veel druivenrassen zorgen hier voor mooie roséwijnen. 

Het is zelfs zo dat de Provence Rosé in andere landen bekendstaat als dé allerbeste fles rosé. Volgens wijnkenners worden hier ook de lekkerste rode wijnen gemaakt. Dus mocht je hier weer eens op vakantie zijn, ga dan vooral voor de lokale wijn. 

Provence Rosé met hapjes
Provence Rosé met hapjes (foto: Virgin Wines)

Er wordt gezegd dat de wijngaard in de Provence de oudste in Frankrijk is. Het verhaal gaat zelfs dat voor de stad Marseille gesticht is, hier al wijn gemaakt werd. 

Charente

Het gebied dat in Frankrijk vooral bekendstaat om de productie van Cognac is Charente Maritime. Toch wordt hier ook veel Franse wijn geproduceerd. En is het niet raar dat je hier een gecombineerde wijn-cognactour kunt volgen. 

Veel wijnen uit de Charente zijn onbekend en dus ook onbemind. Toch is het zo dat hier al sinds jaar en dag wijn gemaakt wordt, die erg lijkt op de mooie wijnen uit de Bordeaux. De wijnboeren weten pareltjes van wijnen te maken voor een goede prijs. Een aanrader! 

Jura

De wijnregio Jura is ook minder bekend. Een prachtige streek waar de wijn geproduceerd wordt tussen de bergen. Koop je een fles wijn uit de Jura, dan is de kans groot dat je een witte wijn koopt van de Chardonnay of de Savagnindruif. 

De wijnen uit de Jura zijn geler van kleur dan de gemiddelde witte wijnen. Dit komt door rijping van minimaal zes jaar en drie maanden in een eikenhouten vat. De Savagnin krijgt van de speciale gistingsmethode een smaak die je kunt omschrijven als nootachtig. 

Wijngebied Jura in Frankrijk
Wijngebied Jura in Frankrijk (foto: The Manual)

Corsica

Het laatste wijngebied dat ik wil uitlichten is het gebied op het eiland Corsica. Van dit eiland kun je zeggen dat het een echt wijneiland is. Wist je dat de helft van het eiland bestaat uit wijnvelden? 

Op Corsica schijnt de hele dag de zon, maar de wijnranken krijgen een koele wind van de Middellandse zee. Ergens rond 1960 werd het eiland ontdekt door wijnboeren die voor de bulk gingen. Dat is gelukkig verleden tijd, ook van Corsica komen nu prachtige wijnen. 

De mooiste landschappen zijn hier voorzien van druivenstokken op de steile hellingen op de heuvels. Wijn van Corsica is over het algemeen niet te duur en ook niet erg commercieel. Toch is het een aanrader eens een Corsicaans wijntje te proberen. 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *