Veld met rijen wijnstokken in Spanje - Wijnstreken Spanje

Wijnstreken Spanje

Als het om wijn gaat, ben je in Spanje op de goede plek. Gelukkig worden Spaanse wijnen ook volop naar Nederland geïmporteerd. Je hoeft dus niet de wijnstreken in Spanje te bezoeken om te kunnen genieten van Spaanse wijn. Al is een bezoekje aan wijnland Spanje zeker de moeite waard.

In Spanje zijn verschillende wijngebieden waar wijnen worden gemaakt. Met name rode wijnen en witte wijnen worden in Spanje gemaakt, hoewel rosé wijnen ook in kleinere oplages worden gemaakt. We vertellen je hier meer over de wijnstreken van Spanje en de druiven. 

Rode wijnen

Rode wijn komt met name uit het noordelijke gedeelte van Spanje. Er zijn meerdere wijngebieden in Spanje waar ze rode wijn maken. Daar worden ook uiteenlopende druivensoorten voor gebruikt. 

Wijngebieden

Eén van de bekendste en eerste wijngebieden in Spanje waar rode wijn werd gemaakt is Rioja. Spaanse wijnen uit de Rioja streek mogen dan ook het keurmerk DOCa dragen. Daar komen we later nog op terug. De bodem van dit gebied is rijk aan mineralen en kalk. 

Ga je in westelijkere richting, dan kom je in het gebied Castilla y León. Hier vind je een ander wijngebied met rode wijnen: Ribero del Duero. In Ribero del Duero geldt een DO-erkenning. De wijnen uit dit gebied zijn complex en van hoge kwaliteit.

Wijngebied Ribero del Duero
Wijngebied Ribero del Duero (foto: Citylife Madrid)

Een ander gebied met DOCa-erkenning is Priorat. Het is een kleine regio, waar de opbrengst van de druiven vaak schaars is. Vandaar dat de prijzen voor Priorat wijnen vaak hoger liggen. Dit gebied heeft een vulkanische bodem. 

Navarra is onderdeel van Baskenland. Van oorsprong werd hier voornamelijk rosé verbouwd, maar inmiddels wordt er overwegend rood verbouwd. In alle gebieden worden verschillende druivensoorten verbouwd.

Druivensoorten

Eén van de meest bekende is bijvoorbeeld de tempranillo. De tempranillo druif wordt in het hele land verbouwd. In Navarra is een derde van de wijngaarden voor tempranillo bedoeld. Deze druif is ook de basis voor Rioja wijnen en wordt veel verbouwd in Ribera del Duero.

Grenache is een andere druivensoort die wordt gebruikt voor rode wijnen. Het is een soepelere druif van de tempranillo en is via Frankrijk in Spanje terecht gekomen. Vooral in warme klimaten wordt deze druif verbouwd. Deze soort is bijvoorbeeld ook te vinden in Priorat, waar ook cariñena groeit. 

In Navarra vind je veel meer soorten druiven. Zo worden hier ook mazuelo, graciano, carbernet sauvignon, merlot en syrah verbouwd. Deze soorten vind je ook weer in Priorat. Daar groeien echt allerlei soorten druiven. 

Witte wijnen

Witte wijn in Spanje komt met name uit centraal gelegen wijngebieden van het land. Ook hier zijn meerdere wijngebieden en druivensoorten die worden verbouwd om witte wijn te maken. Verreweg het grootste wijngebied is La Mancha. Hier wordt bijna enkel de Airén druif verbouwd. 

 Trossen Airen druiven in een wijngaard
Trossen Airen druiven in een wijngaard (foto: Drinks&Co)

Wijngebieden

In La Mancha zijn er koude winters en hete zomers. Bijna alle wijnstokken worden hier voor de Airén druif gebruikt. Naast La Mancha vind je in Rueda ook frisse witte wijnen. Ook hier zijn hete zomers en koude winters.

Ook ’s nachts koelt het af, waardoor de zuurgraad van de wijnen niet te hoog wordt. Ook de Canarische eilanden produceren witte wijn. Hier is een meer tropisch klimaat, omdat de eilandengroep dichter bij Marokko ligt. 

Aan de voet van de Pyreneeën ligt Somontano. Dat is het noordoosten van Spanje. Er worden hier frisse en fruitige wijnen geproduceerd. Voor droge witte wijn moet je in Rías Baixas zijn.

In Rueda vind je zowel droge als fruitige witte wijn. De meeste regio’s produceren zowel rood als wit, hoewel deze laatste overwegend wit verbouwen.

Druivensoorten

De bekendste druif die in Spanje wordt gebruikt voor witte wijn is de Airén druif. Sterker: wereldwijd wordt deze druif het meest gebruikt voor witte wijn.

In Rueda zie je met name de Verdejo druif. Het is een groene druif die vaak ’s nachts geplukt wordt voor het maken van de wijn. Verdejo is zachter dan Airén, maar Airén zorgt juist weer voor de frisse witte wijn. Macabeo is een soort die wordt gebruikt voor witte Rioja. Soms wordt deze soort ook Viura genoemd. 

La Cana Albarino uit de wijnstreek Rías Baixas
La Cana Albarino uit de wijnstreek Rías Baixas
(foto: Vincurian)

De droge wijnen uit Rías Baixas worden voornamelijk van de Albariño druif gemaakt. In dit gebied worden ook nog een heleboel andere druiven verbouwd. In Somontano wordt juist fanatiek met soorten geëxperimenteerd. Ook daar zijn dus verschillende varianten die verbouwd worden. 

Wijnwetgeving

We noemden al eerder DOc en DO erkenningen. Dit zijn aanduidingen die je op het etiket van Spaanse wijn kunt vinden. Het is onderdeel van de classificatie voor de Spaanse wijnen en hoort bij de Spaanse wijnwetgeving. Er zijn vier varianten:

Vino de Mesa en Vino de la Tierra

VdM staat voor Vino de Mesa. Deze tafelwijn etiketten vermelden de inhoud van de fles, het alcoholgehalte, de producent en het land van herkomst, dus Spanje. De druiven in dit soort eenvoudige wijnen komen niet uit een specifieke wijnregio.

VdlT staat voor Vino de la Tierra. Hier worden al meer eisen aan gesteld. De wijnen komen uit een specifieke wijnstreek. Op het etiket vind je dus dezelfde informatie als bij een Vino de Mesa, maar dan met een specifieke streek in plaats van een land.

DO en DOC

DO staat voor denominación de Origen. Er zijn in Spanje ruim 60 van dit soort gebieden. Dit etiket mag dan ook alleen gevoerd worden door die herkomstgebieden. 

DOC staat voor Denominación de origen Calificada. Er zijn slechts twee van dit soort gebieden. Rioja en Priorato. Een wijngebied moet minimaal 10 jaar een DO hebben om een DOC te kunnen krijgen. 

Rijping aanduiding

Het etiket van een fles Spaanse wijn kan je dus een hoop informatie geven. Maar ook de rijping wordt aangegeven op de meeste wijnen. Dat is iets dat je enkel bij Spaanse wijnen terugvindt. Ook hier zijn vier varianten:

Joven, of voorheen Sin Crianza, betekent jong. Zulke wijnen hebben maximaal zes maanden gerijpt en soms helemaal niet op hout gerijpt. 

 Het rijpen van wijn in een Bodega in Spanje
Het rijpen van wijn in een Bodega in Spanje (foto: Spain Explained)

Gran reserva geeft aan dat een rode wijn zeker 5 jaar gerijpt heeft in de kelder van een bodega, een wijnhuis. Twee jaar hiervan heeft de rode wijn op vat gerijpt. Voor rosé en witte wijn geldt 4 jaar rijpen in de kelder en een half jaar op vat rijpen.

Reserva heeft ook verschillende betekenissen voor verschillende wijnen. Rode wijn heeft 3 jaar in de kelder gerijpt en 1 daarvan op vat gerijpt. Voor witte wijn en rosé wijn geldt 2 jaar rijpen in de kelder en een half jaar op vat.

Crianza wijnen hebben 2 jaar gerijpt in de kelder, waarvan minimaal een half jaar op vat voor rode wijn. Voor witte en rosé wijn geldt weer een kortere periode: 1 jaar in de kelder en 3 maanden op het vat. 

Andere dranken uit Spanje

In Spanje wordt ook sherry gemaakt. Dit is een wijnstreek met een DO. Alleen als het geproduceerd is in Spaanse wijngaarden tussen Cadiz en Sevilla mag het sherry genoemd worden. Sherry komt altijd uit het gebied tussen Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa Maria en Sanlúcar de Barrameda. 

Mousserende wijn in Spanje heet cava en wordt gemaakt van drie druivensoorten: Macabeo, Xarel-Io en Parellada. Deze soorten worden onder andere in Costers del Segre verbouwd. In Costers del Segre worden ook Chardonnay en Garnacha Blanca verbouwd.

Penedès

Iets zuiderlijker dan Barcelona ligt het gebied Penedès dat bekend staat om mousserende wijnen. Er wordt hier echter meer verbouwd dan dat, zoals de stille en dessertwijnen.

De regio’s zijn opgedeeld in drie sub regio’s, omdat de hoogte van de regio’s verschillend is.

Wijngebied Penedès in Catalonië
Wijngebied Penedès in Catalonië (foto: Winetourism)

Bajo

Bajo ligt het laagst en verbouwt vooral druiven voor zoetere wijnen, hoewel er inmiddels meer plaats gemaakt moet worden voor rood.

Medio

Medio is de plek waar de mousserende wijn voornamelijk vandaan komt. De eerdergenoemde druiven worden hier dan ook verbouwd.

Superior

Superior ligt het hoogst en is dan ook het koudst. Hier worden frisse witte wijnen geproduceerd van druivenrassen als riesling, chardonnay en gewürtztraminer. 

Wijnhuizen

In Spanje maken de wijnboeren niet hun eigen wijn. Zij zijn er om de druifsoorten te verbouwen. Die verkopen ze vervolgens weer aan wijnhuizen. Een wijnhuis, ook wel bekend als bodega, is de plek waar de wijnen gemaakt worden.

Het zijn dus niet de wijnboeren die zorgen dat de boel gerijpt wordt. Uiteindelijk zijn het de wijnhuizen die de dranken verkopen onder hun naam. Wat zij op het etiket mogen vermelden is weer bepaald in de Spaanse wijnwetgeving zoals we hiervoor al hebben uitgelegd. 

In het kort

Spaanse wijnen zijn over het algemeen zeer gewaardeerde dranken. Spanje kent verschillende wijnstreken. Er zijn drie grote wijnregio’s: Rioja, Rueda en Ribera del Duero. Deze gebieden zijn het grootst, maar alleen Rioja heeft een DOCa-erkenning.

Wijnvelden in het wijngebied Rioja in Spanje
Wijnvelden in het wijngebied Rioja in Spanje (foto: AndereWijn)

Dat geldt ook voor Priorat. Daarnaast zijn er 60 gebieden met een DO-erkenning. Wijnen met zo’n etiket mogen enkel uit de specifieke gebieden komen. 

Soorten en wijnstreken

Uit Rioja komen vooral rode wijnen, voor witte wijnen ben je bij La Mancha op de juiste plek. Liever droog? Kijk dan naar dranken uit Raís Baixa. Mousserende wijnen komen vooral uit Penedès, specifiek uit Medio Penedès.

Sherry is een specifieke streek waar ook sherry wordt geproduceerd. Daarvoor moet de Spaanse wijn wel uit een specifiek gebied tussen Cadiz en Sevilla komen.

De druiven die voornamelijk voorkomen in Spanje zijn de tempranillo voor rood en de Airén voor wit. Daarnaast zijn er talloze soorten die verbouwd worden in het hele land voor verschillende dranken, waaronder Granacha en Albariño. 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *