Wat is tannine en waarom zit tannine in wijn?

Tannines dragen bij tot de kleur, de body en het mondgevoel van rode wijnen. Tannines worden vaak verward met eikenhout aroma’s, maar ze zijn heel verschillend.

Wijnliefhebbers praten graag over de nuances van het wijnproeven. Enkele van de meest gestelde vragen zijn: Wat is tannine? Wat doet tannine met wijn? En wat is het verschil tussen tannine en de smaak van eiken houten vaten?

Tannines zijn natuurlijke stoffen die in druiven en andere vruchten voorkomen en die een wrange smaak (bitter of pikant) aan voedsel geven. Wat het effect allemaal precies en waarom het nu nodig is, leg ik uit in deze blogpost. 

Wat zijn tannines?

Tannines zijn natuurlijke verbindingen die voorkomen in veel fruit en groenten, zoals appels, tomaten, rozijnen en meer.

De term komt van het Latijnse woord tanum dat “schors” of “huid” betekent. In de wijnbouw worden tannines tijdens de gisting toegevoegd aan druivensap om de wijn te bewaren.

Trossen blauwe druiven
Trossen blauwe druiven

In de context van wijn zijn tannines afkomstig van de schillen van de druiven die gebruikt worden om de wijn te maken. Wanneer je een droge rode wijn proeft, proef je de tannines. Terwijl sommige mensen genieten van de wrangheid van tannines, vinden anderen ze hard en bitter.

Sommige wijnmakers voegen met opzet veel tannine toe aan hun wijnen om ze complexiteit en structuur te geven.

Wat is een ander woord voor tannine?

Men spreekt ook wel van looizuur of looistof.

In welke fruit en groente komen tannines voor?

Tannines komen voor in appels, bosbessen, veenbessen, pruimen, peren, zwarte bessen, pruimen, frambozen, aardbeien, walnoten, amandelen, cashewnoten, kastanjes, dadels, vijgen, kiwi’s, citroenen, limoenen, mango’s, nectarines, sinaasappelen, papaja’s, dadelpruimen, ananassen, granaatappels, kweeperen, rozijnen, rabarber, mandarijnen, zoete aardappelen, tomaten, watermeloenen en yams (broodwortelen). 

Wat zijn de meest voorkomende soorten tannines?

De meest voorkomende soorten tannines zijn gecondenseerde tannines, hydrolyseerbare tannines, en proanthocyanidines.

Gecondenseerde tannines zijn moleculen die zijn samengesteld uit koolstof, waterstof, zuurstof en stikstof.

Hydrolyseerbare tannines zijn vergelijkbaar met gecondenseerde tannines, behalve dat ze hydroxylgroepen bevatten die aan de koolstofatomen vastzitten.

Proanthocyanidinen zijn grote ketens van aan elkaar gekoppelde flavonoĆÆde-eenheden. Deze moleculen zijn zeer complex en moeilijk op te splitsen in kleinere delen.

Tannines geven complexiteit en structuur aan wijn
Tannines geven complexiteit en structuur aan wijn

Gecondenseerde tannines zijn zeer stabiel en lossen niet gemakkelijk op in alcohol. Daardoor zijn ze nuttig voor het conserveren van voedingsmiddelen als jam en gelei. Na verloop van tijd hebben ze echter de neiging ranzig te worden. Daarom worden ze meestal uit levensmiddelen verwijderd voordat ze worden gebotteld.

Hydrolyseerbare tannines vallen onder de categorie ellagitannines. Ellagitannines zijn grotere moleculen die bestaan uit een kern van glucose met daaromheen galluszuur. Galuszuur is een van de hoofdbestanddelen van eiken vaten. Wijn die in eikenhouten vaten wordt bewaard, heeft de neiging een rijke en zachte smaak te ontwikkelen als gevolg van de aanwezigheid van ellagitannine.

Proanthocyanidinen, soms ook catechinen genoemd, zijn een groep verwante chemische stoffen die voorkomen in theebladeren, cacaobonen, bessen, noten en bepaalde specerijen. Proanthocyanadinen helpen de celwanden van planten te beschermen tegen ongedierte en ziekten. Zij dragen ook bij tot de kleur en smaak van pure chocolade.

Hoewel tannines in veel fruit en groenten voorkomen, worden de hierboven genoemde vooral gebruikt bij de wijnbereiding.

Hoe smaakt tannine?

Tannines zitten zowel in rode wijn als in donkere chocolade. En terwijl tannines niet per se een probleem zijn bij het drinken van witte wijn, is het eten van pure chocolade wel degelijk problematisch.

Dat klinkt meteen heftig, maar omdat tannines erg bitter zijn, geven ze je tong een droog en pijnlijk gevoel. En omdat tannines geconcentreerd zijn in het midden van pure chocolade, zul je ze het eerst proeven. En als je ze eenmaal geproefd hebt, krijg je ze niet meer uit je mond.

Tannines hebben een bittere smaak
Tannines hebben een bittere smaak

En dat mensen, dat is nu tannine.

Het goede nieuws is dat je pure chocolade niet voor altijd hoeft te vermijden. Net zoals je dat niet gaat doen met een lekker wijntje šŸ™‚ Onthoud gewoon dat tannines een deel van de reden zijn waarom pure chocolade zo goed smaakt. 

Waarom zit er tannine in wijn eigenlijk?

Tannines helpen om de zuurgraad in balans te brengen, waardoor het makkelijker wordt om te drinken.

Tannines zijn polyfenolische verbindingen die van nature voorkomen in druiven en eiken vaten. Zij spelen een sleutelrol bij de wijnbereiding omdat zij oxidatie en de groei van micro-organismen tegenhouden. Wanneer wijn ouder wordt, ontwikkelt hij complexe aroma’s en smaken als gevolg van de interactie van verschillende verbindingen.

Tannines komen van nature voor in druiven, eikenhouten vaten en veel voedingsmiddelen. Wanneer je wijn proeft, proef je tannines samen met alcohol, suiker en zuren.

Hoewel de meeste mensen tannines associƫren met het verouderen van wijn, zijn er veel voordelen verbonden aan het toevoegen van tannines aan jonge rode wijnen. Zo helpen tannines de fruitigheid te behouden en de harde smaak van jonge wijnen te verzachten. Toevoeging van tannines aan witte wijn helpt om de zuurgraad in balans te brengen en fruitige noten naar voren te brengen.

Is wijn langer houdbaar door tannines?

Tannines helpen wijn te beschermen tegen oxidatie, waardoor hij na verloop van tijd beter smaakt.

Sommige wijnmakers voegen bewust tannine in poedervorm toe aan hun wijnen om het tanninegehalte te verhogen. Dit helpt om hun wijn rijker en complexer te maken. Maar waarom?

Tannines helpen wijn te beschermen tegen oxidatie
Tannines helpen wijn te beschermen tegen oxidatie

In het algemeen is het toevoegen van tannine aan een wijn niet nodig, omdat de meeste wijnmakers geen al te zoete wijnen willen maken. Sommige wijnmakers gebruiken tannine echter om zeer goedkope wijnen te maken, die doorgaans van mindere kwaliteit zijn.

Wijnmakers voegen soms tannine aan hun wijn toe om het rijpingsproces te verbeteren. Gerijpte wijn wordt complexer, en de tannines worden zachter. Door de tannines zachter te maken, krijgt de wijn een soepeler mondgevoel en is hij gemakkelijker te drinken.

Bijwerkingen tannine: Krijg je hoofdpijn van tannine?

De mythe dat wijn drinken een kater veroorzaakt is een van die dingen die vanzelfsprekend lijken … totdat het niet zo is. Er is geen wetenschappelijke basis voor het idee dat tannine in wijn een kater veroorzaakt. Er is echter wel onderzoek dat suggereert dat bepaalde mensen overgevoelig zouden kunnen zijn voor tannine. Het gaat onder meer om mensen die hoofdpijn, migraine en buikpijn krijgen bij blootstelling aan tannineverbindingen.

Sommige onderzoekers geloven dat deze symptomen veroorzaakt kunnen worden door het onvermogen van het lichaam om tannine goed te verwerken. Anderen speculeren dat tannines migraineaanvallen kunnen uitlokken bij gevoelige personen.

De meeste deskundigen zijn het er echter over eens dat het aantal mensen dat daadwerkelijk lijdt aan overgevoeligheid voor tannine vrij klein is. Het percentage mensen dat aangeeft een probleem met tannine te hebben, is zelfs minder dan 1%. Dus, hoewel het mogelijk is dat een gevoeligheid voor tannine bestaat, lijkt het zeer ongewoon te zijn.

Welke wijnen hebben een hoog tanninegehalte?

Tannines zijn er in verschillende sterkten, afhankelijk van welke soort druif gebruikt is om de wijn te maken. Rode wijnen hebben over het algemeen minder tannine dan witte wijnen, omdat ze een druivensoort gebruiken die Grenache heet, terwijl witte wijnen vaak een mengsel van verschillende druivensoorten gebruiken, zoals Chardonnay.

Cabernet Sauvignon is bijvoorbeeld een van de meest populaire rode wijnen ter wereld. Deze wijn is vol van smaak en heeft veel tannine. Om hem nog beter te maken, voegen wijnmakers soms eiken vaten toe aan het gistingsproces. Deze vaten geven de wijn een houtachtige smaak en helpen de tannines af te vlakken.

Cabernet Sauvignon wijngaard in Californiƫ
Cabernet Sauvignon wijngaard in Californiƫ

Hetzelfde gebeurt met sommige witte wijnen. Riesling is bijvoorbeeld een Duitse wijn die bekend staat als fris en licht. Maar door eiken vaten toe te voegen wordt hij rijker en zachter.

Wijnen met een hoog tanninegehalte worden meestal langer in eiken vaten gerijpt. Daardoor worden ze donkerder en voller van smaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan een wijn met wat meer body, omdat ze vinden dat die de smaken van het eten beter tot hun recht laat komen. Anderen houden juist van een lichtere stijl wijn. Hoe dan ook, er zijn tal van mogelijkheden.

Hier zijn een paar voorbeelden van wijnen met een hoog tanninegehalte:

  • Cabernet Sauvignon
  • Shiraz
  • Syrah
  • Nebbiolo

Wijnen met een hoog tanninegehalte worden vaak geassocieerd met grote smaken en durf. Ze passen goed bij gerechten als rundvlees, varkensvlees, lamsvlees, wild, kaas, gerookte vis, geroosterde noten en gedroogd fruit. Deze wijnen worden doorgaans langer gerijpt dan andere.

Hoe weet je of de wijn een hoog tannine gehalte heeft?

De beste manier om te bepalen of een wijn een hoog tanninegehalte heeft, is hem te proeven. Je kunt het beste beginnen met een glas witte wijn. Witte wijnen bevatten over het algemeen minder tannine dan rode wijnen. Probeer vervolgens een rode wijn. Als je een bittere smaak proeft, weet je dat de wijn een hoog tanninegehalte heeft.

Als je geen sommelier tot je beschikking hebt, want wie heeft dat nu, kun je een vriend of familielid vragen wat hij of zij van tannine vindt. Vraag hem of de wijn bitter of wrang smaakt. Als hij of zij ja zegt, dan weet je dat de wijn inderdaad een hoog tanninegehalte heeft.

Conclusie

Je hebt geleerd wat tannines zijn, hoe ze smaken en waarom ze nodig zijn. En niet geheel onnodig, of ze wel of niet hoofdpijn veroorzaken als je toch net even 1 extra glaasje op hebt omdat het zo gezellig was. Als je nog meer wilt weten over alle wijnsoorten, dan kun je je lol op deze site. 

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *