Wijn bij tonijn / Welke wijn is een aanrader

Wijn bij tonijn: welke wijn is een aanrader?

Als liefhebber van wijn drink je natuurlijk een wijn die goed past bij de maaltijd die je serveert of die je hebt besteld in een restaurant. Maar het selecteren van een goede witte wijn, rode wijn of rosé is niet altijd even eenvoudig, zelfs niet voor kenners. Want welke wijnen passen nu goed bij welke ingrediënten? En hoe complimenteer je de smaken en haal je het meeste uit jouw culinaire ervaring? Wij helpen je in dit artikel op weg. Ben jij een echte liefhebber van vis en sushi? Dan vertellen we je precies welke wijn bij tonijn past.

De bijzondere smaak van tonijn

Tonijn is één van de meest gebruikte ingrediënten in sushigerechten, maar het is ook op zichzelf een geliefde vis voor diverse gerechten. Met tonijn kun je alle kanten op. Gegrilde tonijn is heerlijk met een smaakvolle salsa of een goede pasta, maar tonijn tataki en rauwe tonijn zijn populair bij sushi.

Frans gerecht met rood tonijnvlees
Frans gerecht met rood tonijnvlees

Door de diverse bereidingsmethoden kan tonijn ook verschillende smaken aannemen. In essentie is tonijn een vette vissoort dat, mits van goede kwaliteit, bijna smelt op de tong. Het wordt ook wel eens omschreven als een biefstuk uit de zee. De smaak is zoutig, maar omdat deze vrij neutraal is, is de vis zo veelzijdig.

De beste druivenrassen bij tonijn

Omdat tonijn zo veelzijdig is, is deze vissoort goed te combineren met diverse soorten wijn. Niet alleen een gekoelde saké is een goede match. Zowel een gegrilde tonijnsteak die mooi rosé is als sushi is goed te combineren met een smaakvol glas wijn.

Er zijn enkele druivenrassen die ideaal zijn bij deze vis en waarmee je niet de mist kunt ingaan. Onder andere de sauvignon blanc, de verdejo, de syrah, de muscadet en de pinot noir zijn aanraders. Zoals misschien al opvalt, is deze opsomming een combinatie van zowel witte wijn als rode wijn.

Witte wijn en tonijn

Bij gerechten met tonijn is witte wijn vaak favoriet. En met goede reden. Witte wijn, vooral droge witte wijnen, passen bij heel veel verschillende gerechten en laten de smaken van de ingrediënten vaak goed tot hun recht komen.

Gegrilde tonijnsteak met salade en witte wijn
Gegrilde tonijnsteak met salade en witte wijn

Rauwe tonijn en witte wijn

Bij het serveren van Japanse gerechten, zoals sushi, staat rauwe tonijn vaak centraal. Hierbij is een droge witte wijn een goede combinatie. Een fruitige droge Riesling of een lichte wijn, zoals een droge pinot grigio, sauvignon blanc of een grüner veltliner, is een uitstekende witte wijn bij rauwe tonijn. Le Commandeur Fumé Sauvignon Blanc is een aanrader bij rauwe vis.

[content-egg-block template=offers_list_no_price groups=”Commandeur”]

Gegrilde tonijn en witte wijn

Tonijn met frisse smaken kan prima gecombineerd worden met een droge witte Italiaanse wijn of Franse wijn. Wanneer de tonijn is bereid met sojasaus en Aziatische smaakmakers is een krachtigere wijn verstandig. Zo past een aromatische riesling uitstekend bij dit soort gerechten, maar ook een rijpere stijl chardonnay, met een ondertoon van tropisch fruit.

Tonijn uit blik en witte wijn

Alhoewel tonijn uit blik lang niet zo vers en mals is als een tonijnsteak of rauwe tonijn in een sushigerecht is dit type tonijn ook prima te serveren in een smaakvol gerecht én te paren met een goede witte wijn. Wanneer je tonijn uit blik serveert, bijvoorbeeld in een salade niçoise, mag de wijn licht zijn.

Japanse Otoro tonijnsushi op ambachtelijke keramische plaat
Japanse Otoro tonijnsushi op ambachtelijke keramische plaat

Een verdejo, een sauvignon blanc of een pinot grigio is een goede match, maar ook een wijn met een ondertoon van tropisch fruit of zelfs een mooie rosé past hier goed bij. De Numéro 20 ‘Fragrance’ Rosé Aix-en-Provence is bijvoorbeeld een match made in heaven.

[content-egg-block template=offers_list_no_price groups=”Fragrance Rose”]

Rode wijn en tonijn

Tonijn is niet alleen goed te combineren met witte wijn. Ook rode wijn gaat uitstekend samen met deze vlezige vis. Het is daarbij wel heel bepalend voor het succes van de combinatie wat voor type rode wijn je selecteert. Niet elke rode wijn past bij tonijn of bij een specifieke wereldkeuken. Maar welke wijn werkt goed?

Men houdt bij het paren van wijn bij een gerecht vaak het motto aan: hoe rauwer de vis, hoe lichter de wijn. Dat is in principe een goede stelregel, maar als je van rode wijn houdt, is het fijn om te weten dat je wel degelijk opties hebt.

Lekkere vismaaltijd met witte en rode wijn
Lekkere vismaaltijd met witte en rode wijn

Bij rauwe tonijn is het belangrijk dat je een wijn kiest die een frisse smaak heeft. Een rode wijn met een uitgesproken smaak is niet altijd een succes, maar een lichte rode wijn, vooral een gekoelde lichtrode, kan zeker een goede match zijn met rauwe tonijn.

Bij gegrilde tonijn kun je een wat sterkere rode wijn serveren. Een pinot noir, een syrah of een barbera is hierbij een goede keuze. Stem de wijn uiteraard wel af op de smaken en de specerijen van het gerecht. Een aanrader is de Bons Charmes ‘Pièce Privée’ Pinot Noir.

[content-egg-block template=offers_list_no_price groups=”Bons Charmes”]

Volg je eigen voorkeuren

Het is belangrijk om de rode of witte wijn die je kiest aan te passen op de keuken die wordt geserveerd. Stem de wijn dus niet alleen af op de tonijn, gebakken, gegrild of rauw, maar houdt ook rekening met de saus, de specerijen en de essentie van het gerecht.

Wees bovendien niet bang om te experimenteren. De wijnsoorten die wij in dit artikel hebben getipt zijn sowieso een goede match met tonijn, maar ontdek vooral ook zelf waar jouw voorkeuren liggen. Serveer je liever een rosé of een zware rode wijn? Dan ben je hier helemaal vrij in. Op deze manier ontdek je snel wat jouw persoonlijke favorieten zijn.

Handig overzicht met alle drie genoemde wijnen:

[content-egg-block template=offers_list_no_price]

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *