Een klassieke Pinot Grigio | Pinot Grigio

Pinot Grigio, frisse en lichte witte wijn

Pinot Grigio is een wijn die zowel droog als zoet smaakt. Het is een perfecte wijn voor op het terras, waar je in het zonnetje geniet van het leven. Pinot Grigio is een Italiaanse wijn, wordt hij van dezelfde druif in Frankrijk gemaakt, dan noemen we hem Pinot Gris.

De druif groeit in meerdere landen en heeft in elk land zijn eigen naam. Meerdere namen voor één wijn verwarrend? Nee, want ook de smaak is net even anders. Ook de plek waar de druif groeit is belangrijk voor de smaakontwikkeling.

Wil je meer weten over Pinot Grigio, Pinot Gris, de smaak en waar je deze wijnen bij uitstek bij drinkt? Lees dan vooral verder en voel je welkom, in de wereld van de Pinot!

Pinot Grigio wijnen: wat je nog niet weet

De druif Pinot Grigio is verwant aan de druiven Pinot Noir en Pinot Blanc met een blanke schil. Niet zo raar, de drie druiven zijn lid van de Pinot druif familie. Het is zelfs een neefje van de Chardonnay, maar dat proef je niet terug in zijn smaak.

De Grigio heeft een grijsachtige schil, maar de schil van de druif kan ook groen, rood en paars zijn. Een mooi gezicht, aan dezelfde tros een kleurenspektakel van grijs, blauw, rood en diverse paarstinten.

De Pinot Gris druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk, uit Bourgondië en de Franse Elzas. De naam Pinot Gris betekent grijze pinotdruif in het Frans, niet zo raar dus dat de Italiaanse wijn de term Grigio kreeg, wat Italiaans is voor grijs.

Pinot Grigio druiven in een wijngaard
Pinot Grigio druiven in een wijngaard

De druif ziet er door zijn grijze gloed niet bijzonder aantrekkelijk uit. Een beetje alsof je druif voor druif af zou willen stoffen met een stofdoek. De wijn daarentegen, mag er zijn! Het is een mooie wijn met een volle smaak.

Dus hoewel je handen jeuken om aan de grote schoonmaak te gaan, zorgt de wijn er juist voor dat je ontspant. Een goed glas op het terras maakt je dag weer goed.

Over de hele wereld maakt men deze frisse, droge wijnen in de wijngaarden. Maar de Pinot Grigio uit Italië is de meest bekende variant. En denk je aan Italië, dan denk je vast ook aan het lekkere zonnetje daar, waar je elke dag in de buitenlucht een goed wijntje drinkt.

Een wereldse wijn uit Italië

De Italiaanse Pinot Grigio komt oorspronkelijk uit Noord-Italië. Neemt niet weg dat je de druif nu niet alleen in de koele klimaten van Noord Italië vindt, maar ook in andere streken van het land.

Zo groeit de druif Pinot Grigio ook op Sicilië bijvoorbeeld of in Toscane. Als er maar een kalkrijke bodem is. Ook in het Zuid-Tiroolse Alto Adige kom je mooie Italiaanse Pinots tegen.

Italiaanse variant

Een hele bekende Italiaanse variant is de Pinot Grigio uit Fruili-Venezia Giulia. Dit is een echte wijnstreek, waar jaarlijks heel wat liters geproduceerd wordt. Dit gebied is te vinden bij de grens van Slovenië en Oostenrijk. Een plek waar je bergen vindt en dennenbossen, maar dus ook heel veel wijngaarden.

Vijf soorten Pino Grigio uit Italië
Vijf soorten Pino Grigio uit Italië (foto: Ciao tutti)

De bodem van de diverse wijnstreken maakt dat de smaak verschilt. Maar ook de geur en de kleur. Zijn de wijngaarden in een gebied met bergen, dan zullen de druiven een hoog zuurgehalte bewaren.

Die bergen zorgen sowieso voor het koele klimaat, die maakt dat de smaak van de wijnen ook frisser wordt. En dat is precies de smaak waar de Pinot Grigio wijnen zo om bekend staan.

Veel mensen vinden die uit Fruili-Venezia Giulia de beste Italiaanse wijnen. Naast de Pinot Grigio druif zijn hier ook veel andere druiven in de wijngaarden te vinden. Zo heeft de streek zelfs de Fruilano, een eigen druif, hier voornamelijk geproduceerd.

Pinot Grigio of Pinot Gris?

Hoewel de Pinot Blanc een typische witte wijn is, produceert men van de Pinot Grigio met zijn grijs-blauwe druiven ook een mooie witte wijn. In Frankrijk dus de Pinot Gris genoemd.

Hoewel zowel de Grigio als de Pinot Gris van dezelfde druif wordt gemaakt, zit er wel verschil in smaak. Dit komt omdat Pinot Grigio eerder geoogst wordt en daarom minder suikers kon ontwikkelen. De Franse Pinot Gris heeft een late oogst.

Reuilly Pinot Gris Rosé Domaine de Reuilly
Reuilly Pinot Gris Rosé Domaine de Reuilly (foto: Kermit Lynch Wine Merchant)

Daarnaast zijn er meer verschillen in de Pinot Gris wijnen en de Italiaanse Grigio. Het is dus niet zo dat de Pinot Grigio in Frankrijk Pinot Gris genoemd wordt, alleen zeggen dat het een vertaling van ‘grijs’ is, is te kort door de bocht.

Echter, veel mensen weten niet dat er verschil tussen deze twee wijnen zit. Grote kans dat je, als je een Pinot Gris bestelt, je een Grigio krijgt. En dat terwijl een hoog zuurgehalte voor een dermate verschil zorgt, dat je er wel degelijk andere wijnen door krijgt.

De aanwezige zuurtegraad van Verdejo is beter te vergelijken met die van de Pinot Grigio dan de zuurtegraad van de Pinot Gris. Om aan te geven dat er een wereld van verschil tussen de twee wijnsoorten is.

Waar groeit de Pinot Grigio druif zoal?

  • Italië
  • Duitsland
  • Californië
  • Nieuw Zeeland
  • Kroatië
  • Hongarije

Nieuw Zeeland lijkt hier een vreemde eend in de bijt. Toch is het zo dat dat land erg in opkomst is voor wijnproductie en worden er mooie wijnen geproduceerd. Ook hier heb je koele klimaten en is het zonnig. Het resultaat? Een mooie frisse wijn met verfijnde smaak.

Heb je eerder een wijn gemaakt in Kroatië gedronken? De lokale Pinot Grigio is een wijn met bijzonder veel fruitigheid. Hier proef je de zoete appels en de perzik zeker in. De verfijnde smaak blijft lang in je mond, waardoor je heerlijk nageniet van een goed glas.

De Pinot Grigio druif heeft zon nodig, maar ook wind. Dat maakt dat hooggelegen gebieden voor de wijngaard het meest geschikt zijn. De wijngaarden liggen niet alleen hoog, de aanplant moet ook hoog genoeg zijn.

Pinot Grigio wijngaard in Italië
Pinot Grigio wijngaard in het zonnige Italië (foto: quality wines)

De Italiaanse wijnen mogen dan een stuk frisser zijn dan de Franse, je hebt ook nog een Duitse variant. In dit geval heeft de wijn weer een andere benaming. De Duitse Pinot Grigio heet namelijk Rülander of Grauburgunder.

Dan heb je ook nog de Hongaarse versie die Szürkebarát heet. Hoe je het wendt of keert, we hebben het over dezelfde druif die door de invloed van de plek waar hij groeit zijn typische smaak aanneemt.

De eikenhouten vaten

Je kunt Pinot Grigio laten rijpen op eikenhouten vaten of in een stalen tank. Rijpt de druif in staal, dan is een hoge zuurgraad het gevolg. Rijpt Pinot Grigio wijn op eiken, dan is de smaak milder en zijn er zelfs tonen van karamel of vanille in te vinden.

Door deze verschillen in rijpingsprocessen kun je wel stellen dat elke wijnboer zijn eigen Pinot Grigio wijn produceert. Dus niet alleen de plek op aarde is belangrijk voor de smaak, ook de manier van produceren.

Weer eens wat anders!

De Sauvignon Blanc drinker kan een lekkere Pinot Grigio zeker waarderen. De bijzonder verfijnde smaak van deze witte wijn maakt je blij. Toch is het niet zo dat je de smaak van Pinot Grigio meteen kunt duiden. En dat is bij Sauvignon Blanc vaak wel het geval.

Perfecte wijnglas voor je favoriete Pinot Grigio
Perfecte wijnglas voor je favoriete Pinot Grigio (foto: VinePair)

Andere droge wijnen

De meeste wijnen die bekend staan als droge witte wijnen hebben geen zoete smaak. Daar is de Pinot Grigio een uitzondering in. Over het algemeen heeft deze wijn een iets zoetere smaak dan andere droge wijnen. En hoewel je dan geen typische Pinot hebt, maakt dat de wijn wel uniek.

De Pinot Grigio druif

Druif Pinot Grigio is een blauwe druif. Voor witte wijn is immers geen witte druif nodig. Tijdens het gisten geeft de schil kleur af, waardoor de wijn rood wordt. Ontdoe je de Pinot Gris druif van zijn schil, dan ontstaat dus een witte wijn in het gistingsproces.

Er zijn meer blauwe druivenrassen waar men witte wijnen van maakt. In dat opzicht is de druif Pinot Gris niet uniek. De sap van deze druiven is kleurloos. Het leuke is dat je voor een mooie roséwijn, de schillen wel mee laat gisten, echter heel kort. Hoe korter de schillen erbij zijn, hoe lichter de wijn.

De compacte trossen zorgen voor een hoge opbrengst, maar die kunnen ook een valkuil zijn voor de wijnboer. De druif is gevoelig voor regen en in een compacte tros kan de nattigheid zorgen voor rotting. Ook schimmelziekten houden wel van een compacte druiventros.

 Tros Pinot Gris druiven
Tros Pinot Gris druiven (foto: Decanter)

De druif voor Pinot Grigio wordt dus eerder geoogst dan de Pinot Gris druif. De druif groeit in zijn compacte tros tot een vrucht in de kleur grijs blauw. Daar zie je in de fles niets meer van, uiteindelijk wordt het een mooie doorzichtige wijn.

Niet alle Pinot Grigio’s zijn transparant, er zijn ook soorten die prachtig goudgeel zijn. Ook dat is afhankelijk van waar de druif groeit. In Nieuw Zeeland is de druif aanzienlijk lichter van kleur dan in Italië.

Waar drink je Pinot Grigio wijnen bij?

Door een gebalanceerde zuurtegraad is de Pinot Grigio zeer geschikt voor zomerse gerechten met vis en salades. Wil je de perfecte wijn bij zwaardere gerechten? Ga dan voor een wijn uit een warmere streek.

Pinot Grigio is een droge witte wijn die je koel serveert. Het lekkerst is de wijn als je zelfs het glas koelt. De elegante wijn laat zich prima combineren met een lekker Italiaans kaasje of een goede ham.

De Franse Pinot Gris echter is een meer krachtige wijn. Deze drink je bijvoorbeeld bij een Aziatische maaltijd of bij een gerecht met kip. Door de pittige zuurgraad is dit een uitstekende wijn bij pittig eten. Dit komt door zoete aroma’s die uitstekend bij pepers passen.

Het fruitige karakter

Een Pinot Grigio is een droge witte wijn waar je diverse soorten fruit in herkent. Het is niet dat je direct tropisch fruit proeft, maar een fruitig karakter heeft deze wijn zeker. Sterke fruitsmaken die de boventoon voeren zijn perzik en citroen.

 Heerlijk genieten van een glas Pinot Grigio en een hapje
Heerlijk genieten van een glas Pinot Grigio en een hapje (foto: Barone Fini)

Bijzonder verfijnde smaak

De Pinot Gris heeft een volle, vette smaak. Dit komt door het droge, warme klimaat in Frankrijk. De Italiaanse Pinot Grigio is echter wat frisser. Hier proef je de smaak van een zoete appel in. Je kent vast wel de gele appel met een wat zoetere smaak. De groene appel daarentegen is zuurder.

Per glas of per fles

Dit is een heerlijke wijn die je per glas of zelfs per fles koopt. Een goede fles Pinot Grigio haal je bij de wijnwinkel, hoewel je op de gemiddelde wijnkaart in een restaurant ook vast wel een mooie fles hebt staan.

Wijnen geblend

Bijna alle druiven worden geblend. Zo ook de Pinot Grigio. Dit betekent dat andere druivenrassen met de Pinot Grigio samen een mooie wijn vormen. Zo bestaan er diverse combinaties.

Een wijn met Pinot Grigio en Chardonnay wordt een mooie wijn waar je duidelijk perzik en grapefruit in proeft. Ook met andere rassen worden de wijnen geblend.

Diverse flessen Pinot Grigio
Diverse flessen Pinot Grigio (foto: Wine Enthusiast Megazine)

Pinot Grigio jouw favoriete wijn?

Wat dit artikel ons vertelt is dat de typische Pinot Grigio niet lijkt te bestaan. Wat wel blijkt, is dat wie van een frisse witte wijn houdt, een fles van deze Italiaanse Pinot Grigio wijn wel kan waarderen.

Zoek je een fles witte wijn als aperitief? Dan kan Pinot Grigio best jouw favoriete wijn zijn. De liefhebber van Sauvignon Blanc kan over het algemeen deze wijn ook waarderen. Sowieso is het fijn om voor de afwisseling eens een ander wijntje in te slaan.

Andere wijnen toevoegen aan je lijstje favorieten is een aanrader. Je smaak verandert continu, waardoor je ineens kunt beseffen dat je de wijn die je altijd drinkt een beetje zat bent. Probeer eens iets uit en doe de smaaktest.

Dus ben je op zoek naar een fles frisse wijn? Kijk dan vooral eens naar een mooie Pinot Grigio óf een Pinot Gris. Misschien zelfs van beide een fles? Ik ben benieuwd of je de verschillen net zo duidelijk proeft als ik doe. Proost!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *