Picknick met rode wijn / Het verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon

Verschil Merlot en Cabernet Sauvignon, de beste rode wijnen

Er bestaan vele soorten wijn, gemaakt van verschillende soorten druiven en vanuit verschillende regio’s over de hele wereld. Allen hebben een unieke eigen smaak en iedere wijndrinker zal zo zijn of haar voorkeur hebben. Maar als je niet zo’n wijnkenner bent, weet je wellicht niet meteen wat nou het verschil is tussen deze wijnsoorten. Laten we beginnen met de bekendste rode wijnen Merlot en Cabernet Sauvignon, wat is het verschil?

Wat maakt de smaak van wijn?

Er zijn verschillende factoren die de smaak van een wijn beïnvloeden. Zo bestaan er verschillende druivenrassen die elk een eigen smaak vormen, waarbij het klimaat ook sterk van invloed is. Maar ook het ontwikkelproces, hoe lang de wijn gerijpt heeft en in wat voor soort vaten de wijn rijpt.

Trossen wijndruiven in een wijngaard
Trossen wijndruiven in een wijngaard

Klimaatinvloed

Een koeler klimaat zorgt voor wijnen waar minder suiker en meer zuur in zit. Deze wijnen hebben van nature een lager alcoholpercentage. In een warmer klimaat is het andersom. Meer suiker, minder zuur en een hoger alcoholpercentage. Voor een soepele wijn is de juiste balans belangrijk, niet teveel zon maar ook niet teveel regen. Dit is ook wat er bedoeld wordt met een goed wijnjaar, wanneer die balans precies goed was.

Ook de bodem en de hoeveelheid voeding die de wijnplant hieruit kan halen, heeft invloed op de smaak van de druif. Verder is zon een ontzettend belangrijke factor voor de groei van druiven. Een wijngaard op een berg, dichter bij de zon, zal zich anders ontwikkelen dan een wijngaard in een dal.

Vergisting

Op de schil van druiven zitten van nature gisten. Wanneer er druivensap van gemaakt wordt, zetten die gisten de aanwezige suikers om in alcohol. Dit kan tot een ongewenst hoog alcoholpercentage leiden. Om hier zelf beter invloed over te hebben, wordt er soms extra gist aan de wijn toevoegt. Dit kan invloed hebben op de smaak van wijn.

Rijpingsproces

Ook de productie van de wijn heeft invloed op de smaak. Wijn moet rijpen, soms zelfs vele jaren. Sommige wijn rijpt in roestvrijstalen tanks en sommige wijn wordt in houten vaten bewaard. Hout staat erom bekent dat het smaken opneemt en die smaken worden weer afgegeven aan de wijn.

Een wijnvat in een wijngaard
Een wijnvat in een wijngaard

Hierbij in dus de soort hout van invloed, zoals cederhout of eikenhout, maar ook de grootte van het vat, de hoeveelheid zuurstof die erbij komt en hoe oud een vat al is. Een eikenhouten vat geeft bijvoorbeeld een vanille-achtige smaak af. Een nieuw vat neemt gemakkelijker nieuwe smaak op en geeft het gemakkelijker af.

Verschillende druivenrassen

Maar het belangrijkste verschil tussen wijnen is natuurlijk van welke druif de wijn is gemaakt. Elke druif heeft verschillende eigenschappen, zoals de sappigheid, de dikke schil en de hoeveelheid tannines. Dit kan allemaal zorgen voor aroma’s als frambozen, kersen, ander rood fruit, zwarte bessen, zwarte peper, cacao of zelfs chili of tabak.

De meest populaire rode wijnen

De bekendste rode wijnen zijn de Cabernet Sauvignon en Merlot wijnen. Je vindt ze in de meeste restaurants op de wijnkaart en de meeste mensen zullen er wel eens één geprobeerd hebben. Ze lijken vrij veel op elkaar, maar zijn toch verschillend.

Beide druivensoorten stammen af van de Cabernet Franc druif die van oorsprong uit de Bordeaux streek in Frankrijk komt. Inmiddels worden ze ook gekweekt in onder andere Zuid-Afrika, Amerika en Chili. Maar ondanks deze gemeenschappelijke herkomst, is er zeker een verschil tussen Merlot en Cabernet Sauvignon wijnen.

 Merlot heeft een zachte en fruitige smaak
Merlot heeft een zachte en fruitige smaak (foto: Keenan Winery)

Wijn voor beginners

Over het algemeen worden Merlot wijnen gezien als de rode wijn voor beginners. Dit omdat de Merlot een zachte en fruitige smaak heeft. Dit komt onder andere door het feit dat er minder tannines in Merlot druiven zitten dan in Cabernet Sauvignon druiven.

Tannines zorgen voor een bepaalde bitterheid aan de wijn. Heb je wel eens een druif met pitten opengebeten? Die vreemde droge smaak die je krijgt van die pit, is ongeveer de smaak van tannines. Zachte tannines, zoals in de Merlot, zorgen er dus voor dat de wijn wat minder droog is. Terwijl de Cabernet Sauvignon juist bekend staat als volle rode wijn met een hoger alcoholpercentage.

Verschillende aroma’s en smaken

Andere grote verschillen tussen Merlot en Cabernet Sauvignon wijnen zijn de aroma’s en smaken die je erin terugvindt. Nu is het niet voor iedereen even gemakkelijk om deze aroma’s te identificeren, maar in z’n geheel geeft het een specifieke smaak.

Merlot bevat vooral veel fruitige aroma’s zoals kersen, pruimen en frambozen. Maar ook vanille en cacao komen veel terug in een Merlot wijn. De Cabernet Sauvignon wijnen hebben wat zwaardere aroma’s. Ook bij de Cabernet Sauvignon kun je de smaak van kersen terugvinden, maar ook bijvoorbeeld zwarte bessen, munt, cederhout en tabak.

De Cabernet Sauvignon staat bekend als volle rode wijn
De Cabernet Sauvignon staat bekend als volle rode wijn (foto: Keenan Winery)

Klimaatinvloed Merlot en Cabernet Sauvignon

De lichte, fruitige smaak van de Merlot is deels terug te leiden naar het klimaat. Over het algemeen groeit de Merlot druif in een warmer klimaat dan de Cabernet Sauvignon. Hierdoor bevat de druif van zichzelf meer suiker en minder zuur. Dit, in combinatie met de fijne tannines, zorgt ervoor dat de Merlot een subtiele, lichtzoete smaak heeft.

De locatie van de druivenplanten kan de smaak nog wel wat beïnvloeden. Een Cabernet Sauvignon uit Australië bevat bijvoorbeeld een hoger percentage alcohol, terwijl dezelfde druivensoort uit Chili een specifieke cassis smaak heeft, die je in de andere landen niet terugvindt.

Welke wijn is het beste?

De voorkeur voor een bepaalde wijn is altijd heel persoonlijk. Maar zoals al gezegd, wordt de Merlot over het algemeen gezien als de wijn voor beginners, terwijl de Cabernet Sauvignon wijnen vaak een favoriet zijn bij de echte wijnkenners.

Hoe dan ook, past een goede rode wijn altijd goed bij verschillende gerechten van rood vlees. Wil je het beste uit beide druivensoorten halen? Kies dan voor fles waarin de Merlot en cabernet sauvignon geblend zijn. De grote verschillen tussen de druivensoorten versterken namelijk ook elkaars smaak, en zijn daarom ook veel verkrijgbaar als heerlijke rode wijn.

Wil je meer weten over de diverse wijnsoorten? Lees dan ons artikel: “Wijnsoorten overzicht“.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *