Wijn zonder sulfiet: wat is het en is het net zo lekker?
Wijn zonder sulfiet, wat is dat eigenlijk? Is het gezond? En is het net zo lekker als normale wijn? Tegenwoordig leven we steeds bewuster. We letten op wat we eten en drinken, wat dit doet voor onze gezondheid en of we wel genoeg bewegen.
Ook wat wijn betreft zien we dit steeds meer. Het is veel meer dan druiven en gist alleen. De drank bevat nog diverse andere ingrediënten, waaronder sulfieten.
Wat zijn sulfieten eigenlijk? Welk effect hebben ze? En waarom is wijn zonder een echte aanrader? Lees snel verder!
Wat is wijn zonder sulfiet?
Wijnen zonder sulfieten zijn vaak biologisch. Aan veel producten wordt zwavel en sulfiet toegevoegd. Dit om de invloed van bacteriën en de kans op oxidatie te voorkomen. Er mag wettelijk slechts een bepaalde hoeveelheid sulfiet worden toegevoegd aan de druiven.

In witte wijn mag meer sulfiet dan in rode wijn. In biologische wijnen is de toegestane hoeveelheid sulfiet 30%.
Wijnen zonder sulfieten zijn vergelijkbaar met vers fruit. Denk bijvoorbeeld aan een avocado. Als je hem opent, moet je hem snel opeten. Hetzelfde geldt voor wijn zonder sulfiet. Je kunt de drank ook kort in de koelkast bewaren. De zachte zuren blijven dan nog goed bewaard.
Drink sulfietvrije wijn altijd snel op
Laat een onaangebroken fles natuurwijn niet te lang liggen. Het is belangrijk de fles snel op te drinken. De flessen moeten op een plek liggen met een temperatuur rond de 16°C. Te warm of te koud is geen aanrader. De slaapkamer is de ideale plek voor een fles wijn zonder sulfiet. Voor een fles met toegevoegd sulfiet geldt hetzelfde.
Waarom is deze wijn korter houdbaar?
Hoe komt het dat wijnen zonder sulfiet minder lang houdbaar zijn? Sulfiet speelt een belangrijke rol in de houdbaarheid. Dit conserveermiddel wordt niet alleen gebruikt om wijn langer houdbaar te houden. Het wordt toegepast in diverse voedingsmiddelen, zoals fruit. Denk aan rood fruit of gedroogd fruit. Zelfs in rijp rood fruit komt toegevoegd sulfiet voor.
Zo komen ze voor in de aardbei, kersen, bramen en de framboos.

Wanneer er geen toegevoegd sulfiet in bepaalde voedingsmiddelen zit, verliezen ze eerder hun aroma en smaak.
Zijn sulfieten alleen hulpstoffen?
Er is niet alleen toegevoegd sulfiet. Sulfiet is iets dat breed in de natuur voorkomt. Zelfs in ons eigen lichaam. Tijdens het maken van wijn ontstaat er ook sulfiet als bijproduct tijdens het gisten. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid.
De nadelen van extra sulfiet
Wanneer er extra veel sulfieten zijn toegevoegd, heeft dit nadelen. De natuurlijke smaak en aroma’s van de wijn gaan hierbij verloren. Ook gebruiken wijnhuizen het soms voor het maskeren van fouten. Daarom is het erg belangrijk te letten op de hoeveelheid sulfiet in je wijn.
Krijg je echt hoofdpijn van sulfiet?
Sommige mensen denken dat je hoofdpijn krijgt van sulfiet. Dit is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen. Alcohol heeft wel een groot effect op het lichaam. Het werkt vaatverwijdend en droogt uit. Dit zorgt voor een bonkend gevoel in je hoofd. Het gehalte aan foezelalcoholen en ethanol zorgt voor een gevoel van malaise.
En dan zijn er nog de aminen. Denk aan histamine. Deze zorgen voor een gevoel van misselijkheid, hartkloppingen en een hogere bloeddruk. Andere veroorzakers van hoofdpijn zijn flavonoïden fenolen. Dit zijn stoffen die uit de schil van de druif komen. De schillen zitten langer in rode wijn. Hierdoor veroorzaken rode wijnen eerder hoofdpijn dan witte wijn.

Nog niet wetenschappelijk bewezen
Al deze stoffen bij elkaar zorgen voor een flinke kater. Zeker als je veel wijn achter elkaar drinkt. Of sulfieten echt de veroorzaker van hoofdpijn zijn, moet nog worden bewezen.
Tot die tijd raden we het aan zeker te drinken met mate. Probeer gerust zelf eens bio sulfietvrije wijn, zoals een bio Chardonnay. Wie weet is deze wijn juist beter voor jou.
Bevat biologische wijn helemaal geen sulfiet?
We hebben net biologische natuurwijnen als alternatief voor wijn met sulfiet genoemd. Wel goed om te weten: ook aan biologische wijnen wordt sulfiet toegevoegd. Echter is dit percentage een stuk minder. Je geniet hierbij nog steeds van de diverse aroma’s.
Er mag maximaal tussen de 30 en 50 milligram sulfiet in biologische wijn zitten. In normale wijnen zit er 150 milligram per liter wijn. Bij witte wijn en rosé is dit zelfs 200 milligram per liter.
Geen sulfietvrije wijnen
Van nature zit er altijd sulfiet in de wijnen. Dit komt van de schillen en ontstaat ook tijdens de vergisting. We produceren dus helemaal geen sulfietvrije wijnen. Wel bestaan er wijnen waar geen extra sulfiet aan is toegevoegd. En dat is dus sulfietvrije natuurwijn.

De ideale optie voor allergieën
Er is een groep mensen die allergisch is voor extra sulfieten. Ze krijgen snel een reactie als ze wijn drinken. In iedere wijn zit een specifieke hoeveelheid sulfiet. Deze ontstaat van nature door de vergisting. Vervolgens komt hier nog extra toegevoegd sulfiet bij. Ook worden er nog kruiden en specerijen aan de wijn toegevoegd.
Steeds meer sulfietvrije wijn op de markt
Er zijn steeds meer wijnmakers die sulfietvrije wijn maken. Deze zijn net zo fruitig als wijnen van zwarte bessen met sulfieten. Hieronder staan een aantal goede opties.
Sulfietvrije wijnen: de opties
Wil je sulfietvrije wijn proberen, dan heb je een ruime keuze. Ga voor een lekkere natuurwijn zoals de Organic Traditions Monastrell of een BIO Birds Of Paradise Sauvignon. En wat dacht je van een Prohom Experientia Blanco 2019? Kies voor een Verdego, Chardonnay of een een Cabernet Sauvignon. Al deze biologische wijnen zijn zeker het proberen waard!
Organic Traditions Monastrell
[content-egg-block template=popup_compare groups=”Monastrell”]
Prohom Experientia Blanco 2019
[content-egg-block template=popup_compare groups=”Prohom Experientia”]
Kies voor pure wijnen
Benieuwd naar dranken zonder extra sulfieten ? Bekijk eens of flessen biologische wijnen iets voor jou zijn. Deze wijnen bevatten een klein percentage sulfiet en zijn geweldig!
De smaken zijn altijd puur, fris en overheerlijk. De aroma’s zijn perfect behouden! Ben je eenmaal overgestapt op sulfietvrije witte wijnen of rode wijn, dan wil je niets anders!