Hoe lang kun je witte wijn bewaren?
In films zie je regelmatig iemand een waardevolle fles wijn openen om iets te vieren. Die fles werd al jaren in de wijnkelder bewaard voor een speciaal moment. Dat geeft het idee dat je wijn een behoorlijk lange tijd kunt bewaren. Niets is echter minder waar. Rode wijn heeft een houdbaarheid van slechts twee jaar. En ook witte wijn is niet zo lang houdbaar als deze scenes doen vermoeden. In dit artikel vertellen we je precies hoe je zowel een geopende fles witte wijn als een ongeopende fles witte wijn kunt bewaren.
Wijn laten rijpen: feit of fabel?
Het idee dat wijn moet rijpen op de plank en lekkerder wordt met de jaren is een hardnekkig misverstand. Er zijn zeker enkele wijnen die met de jaren interessanter worden qua smaak, maar dit geldt voor slechts enkele wijnen. De meeste wijnen zijn op hun best op het moment dat ze worden verkocht.

Hoe lang is wijn houdbaar?
Een fles witte wijn van de wijnspecialist of slijterij is doorgaans beperkt houdbaar. Meestal kun je een ongeopende witte wijn één of twee jaar bewaren. Voor mousserende wijnen, zoals champagne, geldt dat je deze drie tot vier jaar kunt bewaren op de plank. Je kunt de fles uiteraard wel langer bewaren, maar meestal komt dat de smaak niet ten goede. Als de fles eenmaal geopend is, wordt de houdbaarheid van de wijn flink verkort.
De houdbaarheid van een geopende fles wijn
De houdbaarheid en smaak van een fles wijn verandert flink na het openen van de fles. Wijn verliest namelijk aroma en smaak na opening. Dit geldt voor zowel rode wijnen als witte wijnen. Wijn oxideert bij blootstelling aan zuurstof na opening. Dit kan resulteren in een zure smaak en een veranderde geur.
Wil je meer weten over het bewaren van rode wijn? Lees dan ons blog: Rode wijn bewaren.
Hoe lang een geopende fles witte wijn bewaren?
Door het proces van oxidatie kun je een geopende fles wijn niet lang bewaren. Witte wijn is na opening nog enkele dagen goed. Een droge witte wijn kun je gemiddeld drie dagen bewaren. Een zoete witte wijn kun je meestal iets langer bewaren: zo’n drie tot vijf dagen. Het type wijn en de bewaarwijze van de wijn zijn van grote invloed op hoe lang de wijn houdbaar is.
Het bewaren van een ongeopende fles wijn
Hoe je jouw wijn bewaart, is van grote invloed op de houdbaarheid van zowel een fles rode wijn als een fles witte wijn. Een ongeopende fles wijn kun je het beste liggend bewaren. Zo droogt de kurk niet uit.

Bovendien is er een ideale temperatuur om wijn bij te bewaren. Een temperatuur tussen de 10 en de 13 graden is meestal optimaal. Dit is de reden dat veel restaurants en liefhebbers wijn bewaren in een klimaatkast of in een kelder. Zo blijft de temperatuur constant en wordt de wijn bewaard in een donkere en koele omgeving.
Het bewaren van een ongeopende fles wijn
Is de fles wijn al geopend? Dan kun je deze het beste in de koelkast bewaren. Door de kou wordt het oxidatieproces afgeremd. Hierdoor blijft de witte wijn langer lekker. Vergeet ook zeker niet de fles na het inschenken goed af te sluiten. Daarom wil je altijd de kurk of de schroefdop bewaren. Je kunt de fles vacuüm afsluiten met een wijnstopper om de houdbaarheid te garanderen.
Wanneer is wijn niet meer goed?
Staat er een aangebroken fles witte wijn in de koelkast en weet je niet zeker of deze nog op smaak is? Dan kun je er op diverse manieren achter komen of de geopende wijn nog goed is. Zomaar een fles wijn weggooien is natuurlijk ook zonde.
Ruiken, kijken en proeven
Allereerst is het belangrijk om goed naar de wijn te kijken. Als de wijn er troebel uitziet, kan het zijn dat deze niet meer lekker is. Er zijn echter wijnen die van zichzelf troebel zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor ongefilterde wijnsoorten. Schenk dan vooral een glas in. Is de wijn na het inschenken niet meer helder van kleur? Dan kun je deze beter niet meer drinken.

Weet je nog niet zeker of jouw fruitige witte wijn of droge witte wijn nog op smaak is? Dan kun je ook de proef op de som nemen en een slokje nemen. Is de smaak zuur? Dan is de wijn niet goed meer. Dit gebeurt bij rode wijn sneller dan bij witte wijn. Je zult er niet snel ziek van worden, maar erg aangenaam is de smaak niet.
Wat bepaalt de houdbaarheid van wijn?
Niet alle wijnsoorten zijn even lang houdbaar. Doorgaans kun je de richtlijnen in dit artikel volgen, maar er zijn diverse factoren van invloed die bepalen hoe lang je witte wijn en rode wijn bewaren kunt. Onder andere de zuren, het alcoholpercentage, de aanwezigheid van suikers en sulfiet bepalen zowel de smaak als de houdbaarheid.
Zuren
Een wijn met veel zuren is over het algemeen langer houdbaar dan een wijn met minder zuren. Dit zuurgehalte wordt bepaald door het type druif dat is gebruikt voor de wijn. Een wijn met veel zuren is bijvoorbeeld de Riesling.
Alcoholpercentage
Niet alle wijnsoorten bevatten evenveel alcohol. Een glas witte wijn kan variëren tussen de 10% en meer dan 15% alcohol. Over het algemeen is een wijn beter houdbaar als deze een hoger alcoholpercentage heeft.

Suikers
De suikers in een witte wijn zijn erg bepalend voor de smaak, maar ook voor de houdbaarheid. Witte wijnen met veel suikers zijn doorgaans langer te bewaren dan witte wijnen met minder suikers.
Sulfiet
Sommige producenten voegen sulfiet toe aan hun wijn om de houdbaarheid te vergroten. Sulfiet kom al van nature voor in wijn. Het ontstaan tijdens de gisting en best beschermt het product tegen bederf en negatieve invloed van schimmels en bacteriën. Soms wordt er echter meer sulfiet toegevoegd om de houdbaarheid te beïnvloeden.
Sulfiet is in principe onschuldig, maar in grote hoeveelheden kan het een negatief effect hebben op wijndrinkers. Mensen met een overgevoeligheid voor sulfiet kunnen hoofdpijn, misselijkheid, spijsverteringsproblemen en allergische reacties ervaren.
Zijn duurdere wijnen langer houdbaar?
Meestal zijn de wijnen die langere tijd in een wijnkelder of in een klimaatkast worden bewaard van goede kwaliteit. De producent wordt geroemd of het oogstjaar staat bekend als een zeer goed jaar. Maar betekent dit dan ook dat deze wijnen langer houdbaar zijn?

Het oogstjaar zegt wel degelijk iets over de houdbaarheid van een rode wijn of witte wijn. Een goed jaar, dat wil zeggen een jaar met goede weersomstandigheden en een goede oogst, levert een kwalitatief hoogwaardige wijn op. Deze wijnen zijn vaak langer te bewaren doordat ze meer geconcentreerd zijn.
De prijs zegt echter niet altijd iets over de houdbaarheid van de wijn. Er zijn relatief meer duurdere wijnen die lang bewaard kunnen blijven, maar duurdere wijnen zijn niet altijd langer houdbaar. Lees je daarom goed in over de wijn of laat je voorlichten door de verkoper.


