Rode wijn bewaard in een klimaatkast met glazen deuren

Rode wijn bewaren, tips voor een open én dichte fles

Rode wijn heeft een houdbaarheid van slechts 2 jaar. Wist je dat? Het is niet iets wat je moet kopen alleen omdat je het in de aanbieding zag. Maar als je het goed bewaart, kun je er nog vele jaren van genieten.

En als je dan die fles openmaakt, hoe lang kun je ‘m dan nog bewaren na een lekker glaasje wijn? En wat is de beste manier om van wijn langer te genieten of van een geopende rode wijn? Dus kortom, hoe bewaar je rode wijn?

Als je wilt leren hoe je wijn veilig kunt bewaren, lees dan verder. Ik zal je alles leren wat je moet weten over het bewaren van een opengemaakte fles wijn tot het bewaren van rode wijn in een wijnkoelkast. Let’s go!

Rode wijn bewaren nadat je ‘m geopend hebt

Ik weet niet hoe het bij jou gaat, maar op een vrijdagavond maak je ‘m open, je drinkt een glaasje, misschien met je partner samen en dan zit je nog met een halve fles. Je doet de dop er weer op en voor je het weet is het opeens woensdag. Waar zijn die dagen gebleven? En kun je die wijn nog drinken?

Hoe lang is wijn houdbaar na openen?

Wat is nu echt de houdbaarheid van wijn? Het blijkt dat een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen houdbaar is. Dat is niet heel lang, en zeker in ons voorbeeld zijn er zomaar 5 dagen voorbij gegaan. Wat is nu de reden hiervan?

Als je de fles rode wijn openmaakt, komt er natuurlijk zuurstof bij. Als wijn in aanraking komt met zuurstof heeft dat impact op de smaak, het gaat namelijk oxideren. De grote vraag is: proef jij dit? Zelf merk ik wel dat de smaak minder wordt maar daar heb ik vrede mee. Hoe zit dat voor jou?

Open fles rode wijn bewaren

De geopende fles rode wijn kun je het beste op een koele, droge en donkere plaats (dus buiten bereik van zonlicht) worden bewaard. Wist je dat ongeopende rode wijnen beginnen te verkleuren na vijf a zes maanden als ze niet goed worden bewaard?

Rode wijn in de koelkast bewaren?

Je hoort wel eens dat het zou helpen als je de geopende fles wijn in de koelkast bewaard. Maar is dat ook echt zo? Daarover verschillen de meningen nogal. De kenners vinden dat rode wijn op kamertemperatuur bewaard zou moeten blijven en ook op die temperatuur dus geserveerd en gedronken zou moeten worden. Toch zien we ook een trend dat steeds meer mensen de wijn in de koelkast bewaren. Dat is op zich ook niet gek omdat in een Nederlands huishouden de gemiddelde kamertemperatuur zomaar 21 graden is. 

Wanneer is wijn niet meer goed?

Waarschijnlijk heb je het zelf al geprobeerd om te proeven en twijfel je (een beetje). Het is echt heel simpel: proeft de wijn zuur? Dan is de wijn eigenlijk niet meer goed. Dat komt omdat wijn oxideert door de dagen heen door de hoeveelheid zuurstof. En zeker bij rode wijn kan dat al vrij snel gaan. Wel is het goed om te weten dat je niet ziek wordt van deze wijn, het is alleen niet zo heel lekker meer.

Het oxidatieproces vertragen

De beste tip is toch om de wijn dan koel te bewaren. En nog beter is om de wijnfles af te sluiten met een vacuümpomp. Dat gebruik ik zelf ook en werkt superhandig. Je stopt de dop in de fles, zet de vacuumpomp erop en pompen maar. Je trekt hiermee alle zuurstof uit de fles, waardoor het oxidatieproces wordt vertraagd.

Hoe lang kan een gesloten fles rode wijn bewaard worden?

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord van de term “bottle shock”, maar wist je dat dit wordt veroorzaakt door wijn of andere alcoholische dranken in plastic flessen te bewaren?

Het probleem is dat plastic flessen geen zuurstof toelaten in de verpakking, waardoor de alcohol oxideert (of zuur wordt). Dit betekent dat de smaak van de wijn na verloop van tijd zal veranderen.

Om bottle shock te voorkomen, moet je de wijn bewaren in een glazen of keramisch vat. Glas zorgt ervoor dat er zuurstof in het vat kan komen, waardoor oxidatie wordt voorkomen en de smaak van de wijn behouden blijft. Wist je niet he?

Hoe kun je ze het beste neerleggen?

Dit kopje verraad natuurlijk al meteen het antwoord. Flessen wijn kun je het beste neerleggen. Dat heeft een eenvoudige reden: hierdoor kan de kurk niet uitdrogen. Let er wel op dat de lucht niet al te droog is, anders zou de wijn door de kurk nog kunnen verdampen. Andersom met te vochtige lucht is het ook weer niet goed, want dat zou kunnen leiden tot schimmels. 

Kun je een fles wijn met schroefdop ook net zo lang bewaren?

Het maakt voor de houdbaarheid van de fles niet uit of deze een kurk heeft of dat de fles met een schroefdop is afgesloten. 

Wijn bewaren in een wijnklimaatkast

Een wijnklimaatkast is natuurlijk een perfect voorbeeld van een goede bewaarplek voor jouw wijn. Met name het woord ‘klimaat’ is belangrijk. Je wilt een perfect klimaat maken, met een stabiele constante temperatuur en juiste temperatuur.

Voorbeelden van wijnklimaatkasten

Wat is de ideale temperatuur voor het bewaren van rode wijn?

Het is niet alleen de temperatuur die belangrijk is voor een goede bewaartermijn van rode wijn, maar ook allerlei omstandigheden. Hieronder volgt een lijst waar je op kunt letten met omstandigheden die ideaal zijn om rode wijn te bewaren:

  • uit het zonlicht
  • donkere plek
  • geen schommelingen in temperatuur
  • geen trillingen
  • niet in de buurt van sterk ruikende andere producten
  • zo min mogelijk lucht circulatie

De ideale temperatuur om een fles wijn te bewaren is tussen de 10 en 12 graden Celsius. Daar mag je best wel een beetje mee schommelen, maar zorg ervoor dat de gekozen temperatuur vast is. 

Overzicht in jaren van de bewaartermijn van een gesloten fles rode wijn

Hieronder volgt een tabel met de bewaartermijn van diverse soorten wijn in jaren:

Type wijnBewaartermijn in jaren
Lichte rode wijn1 jaar
Krachtige rode wijn2 tot 6 jaar
  

Ook lees ik wel dat een fles rode wijn zomaar 100 jaar bewaard kan blijven. Dat herken je ook wel, van die kelders in frankrijk waar de spinnewebben aan hangen en die flessen in een eeuw niet zijn aangeraakt.

Hoe kan het dan toch dat sommige flessen rode wijn niet zo lang houdbaar zijn?

Hoe het kan dat sommige flessen wijn korter houdbaar zijn of dat een wijn snel oxideert, heeft met name te maken met:

  • hoeveelheid suikers
  • zuurgraad
  • hoeveel alcohol erin zit
  • hoeveel tannines de wijn bevat

Conclusie

Je weet nu van de hoed en rand over rode wijn voor een langere tijd te bewaren. Waarschijnlijk heb je een hoop geleerd, ik althans wel na verschillende bronnen geraadpleegd te hebben. Het lijkt het meest verstandig om een wijnklimaatkast te kopen, met name voor duurdere wijnen en goede wijnen, of gewoon in één keer de fles leeg te drinken. Met name die laatste heb ik totaal geen problemen mee.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *