Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Zoete rode wijn

Zoete rode wijn

De meeste rode wijnen zijn droog van smaak, maar er worden ook heerlijke zoete rode wijnen gemaakt. Zeer geschikt om te drinken als dessertwijn, maar ook voor iedereen die niet van droge wijnen houdt maar wel van de karakteristieke volle smaak van rode wijn. Wil jij een heerlijke zoete rode wijn kopen? Deze vind je uiteraard op AlleWijnen.nl!

  • Smaak
    • Dessert
    • Fris
    • Krachtig
    • Rond
    • Vol
  • Druivenras
    • Aleatico
    • Cabernet Franc
    • Cabernet Sauvignon
    • Grenache
    • Moscato Nero
  • Land
    • Bulgarije
    • Frankrijk
    • Italië
    • Verenigde Staten
  • Regio
    • Alto Adige
    • California
    • Puglia
    • Roussillon
    • Thracian Valley
  • Wijnhuis
    • Cantine Menhir
    • Domaine Pouderoux
    • Inglenook
    • Miroglio
    • Tiefenbrunner
  • Soort wijn
    • Dessert
    • Rood
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Desserts
    • Gevogelte
    • Kazen
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • N.v.t.
    • 2013
    • 2015
    • 2016
  • Prijs
    • tot € 10,00
    • tot € 20,00
    • tot € 30,00
    • tot € 40,00
    • tot € 60,00

Wereldwijd worden heerlijke zoete rode wijnen gemaakt. Ook in landen die niet bij uitstek bekend staan als echte klassieke wijnlanden, zoals in Bulgarije en in de Verenigde Staten, worden zoete rode wijnen gemaakt die inmiddels over de hele wereld worden gedronken. Of je nu de voorkeur geeft aan rond en vol of juist krachtig, jouw keuze zit er altijd bij als je een kijkje neemt in ons ruime assortiment.

Hoe wordt zoete rode wijn gemaakt?

Bij rode wijn zijn tijdens het gistingsproces vrijwel alle suikers in de druif vergist. Daardoor zit er bijna geen suiker meer in de wijn. Als er zoveel suiker in de rode druiven zit dat er ook na gisting voldoende suiker overblijft voor een lekkere zoete smaak, ontstaat een zoete rode wijn. De kwaliteit en smaak van zoete rode wijn wordt niet alleen bepaald door het type en de leeftijd van de druif, maar ook door de streek en het klimaat waarin deze geteeld wordt. Rode druiven hebben vaal veel zonuren nodig om ervoor te zorgen dat de druiven goed rijp worden en veel suikers bevatten. Naast natuurlijke zoete rode wijnen, bestaan er ook versterkte rode wijnen waaraan wijnalcohol is toegevoegd. Port is daarvan een voorbeeld.

Waar worden zoete rode wijnen gemaakt?

Zoals vermeld in de intro worden in de hele wereld bij tijden zoete rode wijnen gemaakt. Er zijn echter ook een aantal gebieden waar het maken van een lekkere zoete rode wijn tot een specialiteit is verheven. Dat is bijvoorbeeld het geval in Portugal, Zuid-Tirol en in de Franse Rousillon.

Port, de bekende versterkte zoete rode wijn uit Portugal, is een heerlijke zoete rode wijn met een wat hoger alcoholpercentage. Op AlleWijnen.nl vind je diverse heerlijke port varianten, van toegankelijk tot exclusief.

In Zuid-Tirol, gelegen in het uiterste noorden van Italië, worden heerlijke zoete rode wijnen gemaakt zoals de Moscato igt Rosonkonig. Deze wijn die afkomstig is van het befaamde wijnhuis Tiefenbrunner, wordt volgens oude tradities vervaardigd op biologische wijze. Voor het maken van de wijn wordt de zwarte Muscaatdruif gebruikt die erg zoet van smaak is en zich dan ook uitstekend leent voor dessertwijnen en smaakvolle zoete rode wijn.

In de Franse Rousillon vindt de Muscat de Rivesaltes zijn oorsprong. Een elegante rode wijn die wordt gemaakt van de Grenache Noir druif. Deze wijn is een uitstekende keuze voor bij een nagerecht. De Maury Hors d'Age is een ander uitstekend voorbeeld van een heerlijke smaakvolle zoete rode wijn uit de zonnige Franse kuststreek. Dit heerlijke druivensap is rijk aan tannines, niet te zoet van smaak en biedt een stevig glas met de juiste hoeveelheid complexiteit.

Als je op zoek bent naar een zeer bijzondere zoete rode wijn die is gemaakt van een excentrieke druivensoort, dan is de Aleatico igp D'Alesio een uitstekende keuze. De smaak is sappig en bevat ondertonen van chocola en kersen voor zowel een zoete als zure ervaring. De zoete wijn is gematigd rood van kleur, heeft met 15% een relatief hoog alcohol percentage.

Welke druiven worden gebruikt voor zoete rode wijn?

Druiven die van nature veel suikers bevatten zijn erg geschikt voor het maken van lekkere zoete rode wijn. De onderstaande druivensoorten worden vaak gebruikt:
• Aleatico
• Cabernet Franc
• Cabernet Sauvignon
• Grenache
• Moscato Nero

Wanneer drink je zoete rode wijn?

De meeste zoete rode wijn wordt gedronken als een dessertwijn. Veel varianten zijn heerlijk bij een nagerecht met chocolade of rood fruit. Ook bij enkele kaassoorten of hartige gerechten met bijvoorbeeld gevogelte smaakt een glas uitstekend. Zoete rode wijn wordt bij voorkeur gekoeld geschonken. Op onze website vind je bij de betreffende variant de geadviseerde serveertemperatuur terug.

Als jij op zoek bent naar een lekkere smaakvolle zoete rode wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding, dan zit je goed bij AlleWijnen.nl! Vind je het lastig om een keuze te maken? Onze klantenservice staat uiteraard voor je klaar om je te adviseren.

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?