Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Witte druivenrassen

Witte druivenrassen

Witte druivenrassen kunnen verschillende kleuren witte wijn maken. Dit komt door onder andere door de verschillende rassen, leeftijd en vergisting met druivenschillen. Dat maakt iedere witte wijn weer anders en bijzonder.

Chardonnay

De oorsprong van de Chardonnay druif ligt in een gelijknamig dorpje in de Franse Bourgogne streek. Een groot deel van de topkwaliteit Chardonnay wijnen is nog altijd uit deze regio afkomstig. Namen als Chablis, Le Montrache, Chevalier-Montrache en Santenay zijn een aantal voorbeelden van topwijnen uit deze regio gemaakt van de Sauvignon Blanc druif. Zowel in koelere als in warmere klimaten presteert de Chardonnay druif erg goed, waardoor deze over de hele wereld is terug te vinden. De wijnen die voortkomen uit de druif zijn zeer divers en de aroma’s kunnen sterk verschillen. Van vanille, tropisch fruit en honing tot geroosterde cashewnoten en amandelen. Houd je van een wat vollere wijn met een krachtige en zachte smaak? Dan kan je een Chardonnay vast waarderen!

Sauvignon Blanc

De Franse Sauvignon Blanc druif behoort samen met Chardonnay tot de populairste witte druivenrassen. De Sauvignon Blanc druif is niet alleen in het land van oorsprong populair, maar ook zeer in trek in Nieuw-Zeeland en heeft de Nieuw-Zeelandse wijnen wereldwijd in de kijker gezet. De druif kan niet goed tegen extreme hitte en presteert het beste in regio’s met een gematigde temperatuur. Wijnen van Sauvignon Blanc druiven hebben een bijzondere geur waarin vaak tinten van bloemen, wit fruit en buxus zijn te herkennen. Sauvignon Blanc wijnen uit gebieden met een wat koeler klimaat zijn vaak erg fris terwijl de druif in gebieden met een warmer klimaat vaak een wijn met een zachtere smaak oplevert.

Moscato

De muskaatdruif valt op door de frisheid en aromatische smaak. Het is een van de witte druivenrassen die meestal gebruikt wordt voor het maken van (licht) zoete witte wijnen door het erg zoete vruchtvlees. Vanwege de heerlijke fruitige en zoete smaak worden muskaatwijnen meestal bij het nagerecht gedronken. De druif stamt waarschijnlijk uit Turkije en is inmiddels op veel wijngaarden rond het Middelandse Zeegebied terug te vinden.

Pecorino

De Pecorino druif is van oorsprong Italiaans. Zo’n tachtig jaar lang werd aangenomen dat de druif uitgestorven was, totdat begin jaren tachtig een Pecorino wijnstruik werd ontdekt in de buurt van Arquata del Tronto. Na veel onderzoek en testen verscheen begin jaren negentig een herboren Pecorino wijn op de markt. Mede door de bijzondere historie wordt een Pecorino wijn vandaag de dag gezien als een speciale en originele wijn die vaak valt te omschrijven als elegant, fris en fruitig.

Riesling

De riesling druif is vooral in Duitsland en de Elzas streek erg geliefd. De druif is pas laat rijp en kan wijnen van zeer grote klasse voortbrengen. Hoewel er prachtige droge elegante wijnen zijn te maken van deze druif, heeft de Riesling vooral een naam hoog te houden als het gaat om uitstekende (licht) zoete witte wijnen. Lichte zuren en de tonen van groene appel, kiwi en abrikoos zijn vaak in de wijn te herkennen.

Verdejo

De Spaanse Verdejo druif levert prachtige frisse witte wijnen met veel body. Verdejo wordt voornamelijk aangeplant in de regio’s Valladolid, Segovia en Avila. De wijnen zijn over het algemeen uitstekend van structuur en goed in balans en laten zich bijvoorbeeld uitstekend combineren bij een heerlijk visgerecht.

Grillo

Houd je van een stevige, kruidige witte wijn? Dan is een wijn gemaakt van de Siciliaanse Grillo druif echt iets voor jou! De Grillo behoort tot de witte druivenrassen die uitstekend tegen zeer hoge temperaturen kunnen. Dankzij de dikke schil kan het vocht in de druif namelijk niet verdampen als deze aan hoge temperaturen wordt blootgesteld.

Albarino

De vroeg rijpende witte druif Albarino is veel in Spanje terug te vinden. De druif gedijd goed in een koel en vochtig klimaat en is goed voor frisse en aromatische wijnen die vaak van uitstekende kwaliteit zijn. Een heerlijke witte wijn van de Albarino druif is dan ook een echte aanrader!

Verdicchio

De Verdicchio druif voelt zich voornamelijk thuis in de Marche-streek die is gelegen in midden Italië. De druif is erg gebonden aan deze streek en verliest kwaliteit als deze elders wordt verbouwd. De naam van de druif is afgeleid van verde, wat groen betekend. De druif heeft dan ook een lichtgeel tot groene kleur. De Verdiccio hoort thuis bij de beste wijnen van Italië. Typerend is het hoge natuurlijke zuurgehalte en het boeket van vers fruit en frisse zuren.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?