Proosten wijn / Trebbiano

Alles wat je wilde weten over de druif Trebbiano

Als je je afvraagt bij welke gerechten je Trebbiano-wijn moet combineren, dan is deze gids perfect voor je. Leer hier alles wat je moet weten over deze druifsoort.

Wat is Trebbiano?

Trebbiano Toscano, of kortweg Trebbiano, is een Italiaanse druivensoort voor witte wijn en het is een van de meest aangeplante druiven ter wereld.

De druif wordt gebruikt voor de productie van tafelwijn, brandewijnen zoals Armagnac en Cognac en heel wat wijnen die international gelauwerd zijn. Toch heeft de druifsoort een iets mindere kwaliteit dan de Trebbiano di lugana, een druivensoort uit Lombardije.

Kenmerken van Trebbiano-wijn

Een rijkdom aan geuren van groen fruit en citrus in de neus en mineraliteit van steen in de mond definieert de wijn. Ook subtiele bloem en witte perzik hints zijn aanwezig, aangezien de wijn een fruitige afdronk heeft met de smaak van amandelnoot. Bovendien is de zuurgraad knapperig en verkwikkend.

Trebbiano druiventros
Trebbiano druiventros (foto: Wiktionary)

En het feit dat Trebbiano-wijn een gemiddeld alcoholgehalte heeft, maakt de wijn veelzijdig en perfect om te combineren met mediterrane gerechten. Maar omdat de wijn pittig is, kan deze beter jong worden gedronken tijdens een hete middag.

Welke kleur heeft de Trebbiano druif?

Trebbiano is een witte druivensoort. De druif heeft een lichte huid met een geelgroene tint. Het behoort tot de druivensoort Vitis vinifera en wordt al duizenden jaren gebruikt om wijn te produceren.

Tot de verkleuring en bessenrijping zijn Trebbiano-druiven hard en dik om aan te raken. De verkleuringsperiode geeft echter het punt aan waarop de druiven beginnen te rijpen. Op dit punt verandert de schil van de druif van kleur, waarbij ze doorschijnend en goudkleurig wordt, met een levendige groene reflectie.

Tussen de verkleuring en oogst groeien de druiven en vullen ze zich met water. Tijdens het rijpen stijgt het suikergehalte van de druiven en daalt de zuurgraad, waarbij kleurpigmenten en smaakcomponenten zich opstapelen.

Wat betekent Trebbiano?

De naam van de druif lijkt te zijn afgeleid van de naam van de Trebbia-rivier in Emilia-Romagna in de Noordelijke wijnregio van Italië of van Italiaanse dorpen met gelijkaardige namen. Het is een van de vier belangrijkste takken op de rechteroever van de rivier de Po. In Emilia-Romagna wordt de druif nog steeds verbouwd.

Trebbiano werd voor het eerst als woord gebruikt in 1860, in de betekenis van een gecultiveerde Italiaanse witte druif die wordt gebruikt bij het maken van witte wijn en cognac.

Wijnregio Emilia-Romagna in Italie
Wijnregio Emilia-Romagna in Italie (foto: Decanter)

Over het algemeen blijft de oorsprong van de naam zelf echter onduidelijk. Plinius de Oudere, een Romeinse auteur, natuuronderzoeker en natuurfilosoof, schrijft over een vini tribulanum in het huidige Campania in Zuid-Italië. Bovendien bestonden er in de late oudheid ook wijnen met dezelfde naam in Toscane en Umbrië.

Waar komt de druif vandaan?

De druif heeft een lange geschiedenis, net als de druiventeelt en het maken van wijn. Er zijn aanwijzingen dat ze haar oorsprong vond in het Midden-Oosten en vervolgens naar Griekenland en het noorden van Afrika reisde totdat ze tijdens de Romeinse tijd in Italië terechtkwam.

Een subtype dateert uit de dertiende eeuw in Bologna en uit de veertiende eeuw in Avignon, Frankrijk. Het is dan ook geen verrassing dat de Trebbiano druif een van de meest aangeplante druivensoorten is.

In Italië heeft de druivensoort een reeks synoniemen. Maar in Frankrijk wordt het gewoonlijk Ugni Blanc genoemd en geeft de druif de basisgeest in de productie van cognac en brandewijn.

Trebbiano Toscano komt het meest voor in Toscane, zoals ook het achtervoegsel suggereert. Maar de druif komt ook veel voor in Umbrië, onder de naam Procanico. Daar speelt de druif een belangrijke rol in de Orvieto-wijnen.

In Lazio wordt Trebbiano Toscano gemengd met Malvasia Blanca om Frascati Superiore en zoete Cannellino di Frascati te maken. Beide zijn van DOCG-kwaliteit, een opperste wijnclassificatie.

Trebbiano-smaakprofiel

Wijnliefhebbers zullen de levendigheid van appel, peer, citroen en witte perzik ervaren in het Trebbiano-aroma. Bovendien zullen ze ook het vleugje nectarine, perzik en mineraliteit van steen in de mond waarderen.

Trebbiano wijn smeekt heerlijk bij diverse Italiaanse gerechten
Trebbiano wijn smeekt heerlijk bij diverse Italiaanse gerechten (foto: Experience Bella Vita)

Bijgevolg is de Trebbiano-smaak voortreffelijk en meeslepend voor zo’n lichte wijn. En met elke slok voegt de stevige zuurgraad een karakteristieke helderheid toe aan het Trebbiano-smaakprofiel dat verkwikkend is met een fruitige afdronk dat naar een vleugje bittere amandel drijft.

Welke gerechten combineren met Trebbiano?

De Trebbiano druif geeft meestal tafelwijnen, maar ze zijn voedselvriendelijk en ideaal om te consumeren met eenvoudig voedsel en lichte lunches. Witvis of porties pasta met lichte, plantaardige sauzen vormen enkele van de beste metgezellen van de wijn.

Antipasti, bruschetta of kazen zijn ook een geweldige match. Zo gaan in azijn gemarineerde sardines (escabèche), Vietnamese pannenkoeken (bánh xèo) of zelfs laksa van rivierkreeft met verse kokosmelk goddelijk samen met Trebbiano-wijn. Bovendien zorgt de combinatie van de wijn met traditionele antipasti, zoals vleeswaren, gegrilde artisjokharten, olijven of geroosterde groenten, voor een heerlijke combinatie. Daarnaast past de wijn ook perfect bij appeltaart.

Maar als waarschuwing: het hoge zuurgehalte betekent dat je het niet bij te pittig eten moet serveren. Warmte verhoogt de perceptie van zuurgraad en het brandende effect van alcohol in wijn. Dat kan voor sommige mensen een onaangenaam gevoel zijn. Voor anderen is het misschien gewoon perfect!

Conclusie

Trebbiano is een unieke witte druivensoort met een brede aantrekkingskracht. Van het gebruik om wijnen van één variëteit te maken tot het helpen bij melanges van Italiaanse rode wijnen.

Met aroma’s van heldergroen fruit en aroma’s van steenfruit en mineralen vertoont de druif een overwegend neutraal maar verfrissend karakter. Daarom is het een geweldige druif, die zorgt voor balans en zuurgraad in complexe melanges.

Diverse soorten Trebbiano wijn
Diverse soorten Trebbiano wijn (foto: Taste Atlas)

De Trebbiano-wijn heeft easy-going kwaliteiten en is door het relatief lage alcoholgehalte zeer toegankelijk. Ervan nippen is alsof je naar Italiaanse zonovergoten wijngaarden aan de kust reist waarbij de aanraking van een mediterraan briesje jou verwelkomt.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *