Glas witte wijn | Pinot Blanc

Pinot blanc: alles over de druif en wijn

De pinot blanc, ook wel bekend als de pinot bianco, is een welbekende druif die je wellicht in de vorm van een goede fles wijn weleens aan je gasten hebt geserveerd. De geschiedenis van de wijn gaat ver terug en tegenwoordig wordt de pinot blanc in veel verschillende landen geteeld.

Het staat bekend om zijn droge, fruitige smaakje en zoete afdronk. Wil je meer weten over dit druivenras? In dit blog lees je alles over de pinot blanc druif, van geschiedenis, tot smaak, tot serveertips.

De geschiedenis van de pinot blanc

De pinot blanc, in het Duits ook wel de weissburgunder genoemd, is een van de druivenrassen die afkomstig is uit de wijnstreek Bourgogne, Frankrijk. Hoe oud de druif precies is, is lastig te zeggen, maar het is terug te vinden in documenten uit de 14e eeuw.

Het is een afstammeling van de pinot gris die afstamt van de pinot noir. De witte druif is verwant aan de spätburgunder en de grauburgunder, andere druiven die tot de Burgunderfamilie behoren. Deze drie druivenrassen lijken veel op elkaar voor ze rijp zijn.

Tegen de oogsttijd aan zie je de kleur veranderen. Ook de geur en smaak veranderen in deze periode.

Wijnstreek Bourgogne
Wijnstreek Bourgogne (foto credit: France.fr)

Verschil pinot blanc met pinot grigio

Hoewel de pinot bianco afkomstig is van de pinot gris, is een pinot blancwijn niet hetzelfde als een pinot grigio. De pinot gris is donkerder van kleur en kan in plaats van een gelige kleur, blauwe of lichtroze tinten laten zien.

De exacte kleur is afhankelijk van het land en de regio waar de pinot gris vandaan komt. Van pinot gris kan witte wijn, maar ook roséwijn gemaakt worden.

De pinot bianco vandaag

Hoewel de druif oorspronkelijk uit Bourgogne komt, komt het hier niet zo veel meer voor. Tegenwoordig is Alsace (Elzas) in Frankrijk de nieuwe thuisbasis voor deze druif. Daarnaast kom je het veel tegen in Zwitserland, Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Italië.

De druif kan in de verschillende talen wel onder een andere naam bekendstaan. In het Duits heet het de weissburgunder, in Spanje is het bekend als de pinot bianco en in Oostenrijk als de klevner.

Waar wordt de pinot blanc druif voor gebruikt?

De pinot blanc Alsace wordt gebruikt om witte wijnen, mousserende wijnen en dessertwijnen van te maken. De mousserende wijn wordt crémant d’Alsace genoemd. Een Alsace pinot blanc wijn hoeft niet per se volledig van dit druivenras te zijn gemaakt.

Er mogen ook een aantal andere druivenrassen aan toegevoegd worden, zoals de pinot noir, de pinot gris en de auxerrois blanc. Dit heeft uiteraard een grote invloed op de uiteindelijke smaak van de wijn.

Pinot Blanc druiventrossen
Pinot Blanc druiventrossen (foto: Pinterest)

Een pinot blanc wijn die ook auxerrois blanc druiven bevat – dit is de meest voorkomende combinatie – is kruidiger en heeft een hogere zuurgraad.

Het druivenras wordt wereldwijd gebruikt om verschillende soorten wijnen mee te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de bekende Soave wijn? Deze witte wijn die uit Italië afkomstig is, bevat pinot bianco, net als garanega-, chardonnay– en trebbiano di soavedruiven.

Van wijngaard naar wijn

Waar gedijt de pinot bianco het beste? De omstandigheden die ideaal zijn voor deze druif, lijken sterk op de omstandigheden waarin de verwante spätburgunder goed gedijt. Dit houdt in dat de wijngaard idealiter op een relatief warme bodem op een vrij droge locatie is gelokaliseerd. Hoewel de eisen qua klimaat en bodem relatief hoog zijn, is de pinot bianco vrij makkelijk te telen. Wel vraagt de druif om een lange rijpingstijd.

Pinot blanc wijn heeft een lichte, gelige kleur en een bescheiden geur. Het heeft een uniek aroma dat licht nootachtig is, een typisch kenmerk van deze wijn. Andere elementen van het aroma zijn vooral fruitig te benoemen. Denk aan appel, peer en zo nu en dan een vleugje citrus. Dit wordt soms gecomplimenteerd met frisse, bloemige tonen.

Qua smaak wordt de pinot blancwijn veelal omschreven als een droge wijn met een vrij krachtige body die rijk is aan frisse zuren. De wijnen hebben een zoete of droge afdronk.

Hoe een pinot blanc wijn smaakt, is uiteraard afhankelijk van de teelt, de eventuele combinatie met andere druiven en de leeftijd. Er kunnen allerlei wijnen van gemaakt worden. Denk aan krachtige droge wijnen of lichte zomerwijnen.

Pinot Blanc is lekker bij vlees, vis en gevogelte
Pinot Blanc is lekker bij vlees, vis en gevogelte (foto credit: Chehalem Winery)

Waar serveer je pinot blanc wijn bij?

Pinot blanc wijnen zijn zeer veelzijdig, dankzij een fruitig smaakje, een medium tot krachtige body en een zuurgraad die als fris en aangenaam wordt ervaren. Het is de ideale drank voor bij een zeebanket, rood vlees en gevogelte. Extractijke pinot blanc wijnen zijn tevens te serveren bij lamsvlees. Als de wijn gekoeld is, is het bovendien het perfecte terraswijntje.

Pinot blanc serveertips

Je zult het meest van je pinot blanc wijn genieten wanneer deze licht gekoeld is. Acht á negen graden is perfect, zeker voor een mousserende wijn op een terrasjesdag. Daarnaast is het belangrijk het juiste glas te kiezen voor je witte wijn. Kies een slank glas dat bolvormig is om optimaal van de unieke smaak van de pinot blanc te genieten. Over het algemeen kunnen we zeggen dat de pinot blanc binnen een tot drie jaar gedronken moet worden. De Alsace pinot blanc is tot vijf jaar te bewaren vanwege zijn hogere zuurgraad.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *