Mousserende Duitse wijn

Mousserende Duitse wijn

Ooit gehoord van een mousserende wijn? Of nog specifieker: een Duitse mousserende wijn? Op deze pagina leggen wij je haarfijn uit wat een mousserende wijn precies is, welke nou écht typisch Duits zijn en uit welk gebied ze komen. Uiteraard gaan we ook nog in op de smaak van verschillende Duitse mousserende wijn en welke soorten het meest bekend zijn. Meer weten? Dan adviseren wij je om gauw verder te lezen.

Wat is een mousserende wijn?

Een mousserende wijn, wat is dat nou precies? Waarschijnlijk heb je het woord wel eens voorbij horen komen. Omdat het toch vrij onbekend is leggen wij dit graag aan je uit. Een mooie mousserende wijn bevat koolzuurgas. Het wordt om die reden ook wel bubbeltjeswijn genoemd. Zo’n wijn kan gemaakt zijn van meerdere druivenrassen. Welke dit zijn bespreken we later in dit artikel.

Een feestelijk familiediner met mousserende wijn
Een feestelijk familiediner met mousserende wijn

Verschil tussen mousserende wijn en champagne

Champagne bevat natuurlijk ook bubbels. Wat is dan eigenlijk het verschil? Mouserende wijn is een erg breed begrip. Zo zijn sommige champagnesoorten ook mousserende wijn. Dat terwijl niet alle mouserende wijn ook champagne hoeft te zijn. Dit heeft alles te maken met de regio waar de alcohol vandaan komt.

Wanneer de mousserende wijn uit de regio Champagne in Frankrijk komt mag het ook daadwerkelijk champagne genoemd worden. Deze wijn wordt vaak gemaakt van de druiven chardonay, pinot noir en meunier.

Hoe wordt een mousserende wijn gemaakt?

Dus, een wijn met koolzuur. Hoe produceren ze zo’n wijn? Volgens de traditionele methode wordt gist en suiker toegevoegd aan een stille wijn in fles. Hierdoor ontstaat er koolzuur, wat vervolgens oplost in de wijn. Maar een mousserende wijn kan je op veel verschillende manieren maken.

Zo wordt de ’tankmethode’ bijvoorbeeld ook vaak gebruikt. Er wordt dan wederom suiker en gist toegevoegd aan een stille wijn. Deze ondergaat vervolgens een tweede vergisting op tank. Dit scheelt een hoop handwerk. Zo hoeft het draaien van de flessen om zo het gistbezinksel naar de top te krijgen niet meer. En hierdoor wordt de mousserende wijn ook direct een stuk goedkoper. Deze soort bubbels zijn doorgaans behoorlijk frisser én fruitig. Dit zonder gistaroma’s.

De Duitse Riesling op haar best
De Duitse Riesling op haar best (foto: Reisreporter)

Tot slot een typisch Duitse methode voor mousserende Duitse witte wijn: de transfermethode. De Duitse witte wijn krijgt dan wederom een tweede vergisting. Vervolgens wordt de wijn verzameld in een grote tank en worden de gistresten verwijderd door filtratie onder druk. Zo wordt de bekende Sekt waar we later op in gaan ook gemaakt!

Typisch Duitse mousserende wijn

Een lekkere Duitse wijn, wie wil dat nou niet? Om jou een beeld te geven bij de populaire, mousserende Duitse wijnen staan hieronder een paar soorten op een rijtje. Dit inclusief druivenras, waar deze afkomstig van is en welke smaak de wijn heeft. Misschien is één van deze wijnen ook wel iets voor jou!

Sekt

Ooit gehoord van de Duitse sekt? Dit is misschien wel de meest bekende Duitse wijn die óók nog mousserend is. Vooral de riesling druif wordt gebruikt voor het maken van de Duitse sekt. Deze is ook direct het meest populair. De smaak doet denken aan wit fruit en citrus. Ook laat de smak een klein zuurtje zien. Het is dus geen zoete wijn maar ook zeker geen hele droge wijn. Grappig feitje: de wijn wordt gemaakt in Duitsland én Oostenrijk. Er zijn verschillende soorten sekt wijn. Hieronder bespreken we nog een bekende.

Presentatie van Oostenrijkse Sekt
Presentatie van Oostenrijkse Sekt (foto: vriendenvanoostenrijksewijn)

Schloss Trier trocken

Een andere bekende onder de Duitse wijnen is de Schloss trier trocken. Dit is een aftakking van de Duitse Sekt en komt uit de regio moezel. De wijn heeft een droog, fris en licht smaakprofiel. Erg fruitig is de wijn dus niet. Qua druif wordt ook deze sekt vaak gemaakt met riesling. De meeste mensen houden vaak van een iets zoete bubbel. Dat is deze Duitse wijn niet.

De lekkerste mousserende wijnen

Bij Wijnbeurs zijn wij ook fan fan een elegante wijn met een bubbel. In plaats van alleen mousserende Duitse wijn aan te prijzen hebben wij hieronder een selectie gemaakt van wijnen uit andere landen. Hierbij kan je denken aan Italië, Spanje of Frankrijk. De populairste soorten staan hieronder op een rijtje. Dit uiteraard inclusief informatie over het smaakprofiel en waar je de wijn het beste bij kan drinken.

Bella Vittoria Prosecco

Zoals de naam al verklapt komt deze prosecco uit Italië. En dan wel Veneto om precies te zijn. Het smaakprofiel van de wijn is licht, fris en strak. Zo proef je een hint van perzik, groene appel en acaciabloesem. Ook is de aanzet lekker bruisend met een fruitzoetje van knapperige appels en peren. Voor het maken wordt de Glera druif gebruikt. Je kan deze prosecco het beste drinken bij asperges, tapas maar ook aardbeien.

Wijngebied van de Bella Vittoria Prosecco
Wijngebied van de Bella Vittoria Prosecco (foto: de Wijnbeurs)

Reyes de Aragon Cava Brut Nature

Cava valt ook onder het kopje mousserende wijnen. Dit is een feestje in een fles! De smaak is zuiver en opwekkend met rijp citrus fruit, aalbessen, een lichte ziltigheid én zelfs een vleugje brioche. De wijn is voor 75% gemaakt met de Macabeo druif en voor 25% met Chardonnay. Drink de Reyes bij tapas of gamba voor een heerlijke smaakbeleving.

Bernard Lonclas Champagne Brut Millésimé

Gemaakt in Frankrijk en een zeer geliefde champagnesoort. De geur van tarte tatin en witte perzik komt je direct al tegemoet. Verder is de smaak intens, breed en levendig te noemen. Dit heeft alles te maken met de Chardonnay druif die is gebruikt voor het maken. Ook proef je in de smaak de Goudrenet-appel en zoete Pinot Noir-bessen. Kortom: heerlijk! De champagne is lekker als aperitief of bij oesters en tabrot in roomsaus.

Lussory Zero Alcohol Premium Sparkling Brut

Ergens op proosten, maar dan liever wel alcoholvrij? Geen probleem, want daarvoor is deze Lussory Zero Alcohol Premium Sparkling Brut perfect. Wel de smaak, maar dan zonder de alcohol. De Brut is droog van smaak en heeft aroma’s van peer, citrus en zoete perzik. Uiteraard ook lekker bruisend. De alcoholvrij brut drink je het best bij een salade, kabeljauw of een quiche. Dit uiteraard van de hoogste kwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *