Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijnlanden

Bij wijn denken veel mensen meteen aan Frankrijk. Dat is niet onterecht, want Frankrijk is nog steeds het bekendste en meest producerende wijnland ter wereld. Er zijn echter veel meer wijnlanden die prachtige en lekkere wijnen produceren. Wat te denken van Italië, Spanje, Portugal, Chili en Zuid-Afrika bijvoorbeeld? Prachtige wijnlanden die elke wijnliefhebber eigenlijk eens zou moeten ontdekken.

Frankrijk

Nog steeds is er geen land ter wereld met zoveel verschillende wijngebieden als Frankrijk. Een aantal van deze wijngebieden zijn wereldberoemd. Iedereen is bekend met de bruisende witte wijnen uit de Champagne streek en ook Bordeaux, Loire, Bourgogne, Elzas en de Rhone staan als wijnregio’s hoog aangeschreven. Ondanks dat het land steeds meer concurrentie heeft kregen van andere wijnlanden, is het door haar unieke veelzijdigheid nog steeds een vooraanstaande leverancier van heerlijke wijnen.

Naast de grootste wijnproducent ter wereld is het tevens de meest lucratieve wijnmarkt ter wereld dankzij de hoge naam die het hoog te houden heeft. Veel liefhebbers zijn bereid om flink te betalen voor een Franse wijn met een exclusief label. Frankrijk is dan ook het eerste land dat een kwaliteitslabel ‘de AOC’, heeft geïntroduceerd. Hierdoor weet je als koper precies wat je kunt verwachten van een Franse wijn uit een specifieke streek. Op AlleWijnen.nl vind je duidelijk terug of een Franse wijn beschikt over een kwaliteitslabel.

Maar wat onderscheidt een Franse wijn dan van wijnen uit veel andere wijnlanden? Daarbij speelt het diverse terroir een rol. Dankzij de grote variaties in klimaat, bodem en geologie maar ook de wijnbouwtechnologie en druivenrassen, hebben veel Franse wijnen een bijzondere en unieke smaak.

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is ondanks de rijke geschiedenis een van de jongste wijnlanden. Sinds de jaren negentig veroveren de prachtige wijnen de internationale markt. De eerste Zuid-Afrikaanse wijn dateert uit de het jaar 1659. Vier jaar daarvoor liet de eerste gouverneur van Kaap de Goede Hoop, Jan van Riebeeck, wijnstokken met inheemse druiven aanleggen. Sindsdien is er altijd een vorm van wijnbouw in het land aanwezig geweest. Sinds de afschaffing van de apartheid zijn de wijnen ook op de internationale markt terug te vinden. Een genot voor iedere wijnliefhebber, aangezien er in Zuid Afrika geweldige rode, witte en mousserende wijnen worden geproduceerd die afkomstig zijn van prachtige wijnhuizen. Kenmerkend voor Zuid-Afrika is de Pinotage druif, die voor verschillende doeleinden gebruikt wordt en een heerlijke fruitige wijn geeft.

Chili

In het smalle, maar zeer langgerekte Zuid-Amerikaanse land Chili worden verrassend lekkere wijnen geproduceerd. Chilenen omschrijven hun land weleens als ‘een plantenkas, waarvan God het dak is vergeten’. Deze uitspraak geeft precies aan hoe perfect de omstandigheden voor wijnbouw zijn in Chili. Een groot deel van het oppervlak van het land bestaat uit heuvels en bergen, er valt nauwelijks neerslag en (vrijwel) altijd schijnt de zon. Een bekende Chileense druif is Carmenère, welke inmiddels als de nationale druif van Chili wordt gezien.

Portugal

Portugal is een van de wijnlanden die vooral bekend staat vanwege port. Naast port worden er echter ook heerlijke witte en rode wijnen in het land gemaakt. Portugese wijnen beschikken over een eigen karakter. Dat bijzondere karakter komt voor een groot deel voort uit het samenspel van de natuurlijke omstandigheden, de unieke inheemse druivensoorten en de traditionele productiemethodes gecombineerd met nieuwe technieken. In heel Portugal worden wijnen gemaakt, onder telkens wisselende weersomstandigheden. De variatie in stijlen en smaken is dan ook zeer groot. Van een machtige portwijn met de smaak en geur van chocola en noten, tot een zwoele rode wijn als de Casal Branco Touriga Nacional Portugal Ribatejo.

Spanje

Spanje is een van de grootste internationale wijnlanden en heeft vooral naam gemaakt met dranken als Malaga en Sherry. Deze Spaanse wijnen zijn zoet of erg geconcentreerd van smaak. Maar ook prachtige rode wijnen en witte wijnen zijn van Spaanse afkomst. Als er enkel wordt gekeken naar de totale oppervlakte aan wijngaarden, dan staat Spanje wereldwijd zelfs bovenaan. Het droge klimaat zorgt er echter voor dat Spanje qua wijnproductie op de derde plaats komt, achter Italië en Frankrijk. Een uitstekend voorbeeld waarom Spanje tot de betere wijnlanden behoort, is bijvoorbeeld de Cuatro Rayas, gemaakt van de typisch Spaanse Tempranillo druif. Deze wijn is mooi rond en vol van smaak.

Italië

Een goede Italiaanse wijn vraagt erom opgedronken te worden. Je proeft de passie en liefde waarmee Italiaanse wijn wordt gemaakt, onder de mediterrane zon. Italië is een van de belangrijkste wijnproducent ter wereld en staat dan ook bekend als een echt wijnland. Wijnbouw is in Italië te vinden in alle windrichtingen, van de hoge Alpen tot aan het meest zuidelijke puntje van het land. Italiaanse wijn staat bekend om haar diversiteit en de uitstekende kwaliteit. Italiaanse wijnen worden onderverdeeld in diverse categorieën en beschikken over kwaliteitslabels. Wijnen uit het zuiden zijn over het algemeen zoeter van smaak. Het Noorden van Italië staat bekend om haar gracieuze witte wijnen met een zachte smaak. Voor meer informatie en de wijnen ga naar Italiaanse wijn.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?