Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn en spijs

Welke wijn kan je het beste drinken bij je gerecht? Over wijn en spijs combinaties is veel te vertellen en lopen de meningen ver uiteen. Hoewel de keuze vaak persoonlijk is, geven wij je een aantal handige tips zodat je ervoor kan zorgen dat zowel je wijn als je gerecht nog lekkerder gaat smaken dankzij de ideale combinatie.

Dat het maken van succesvolle wijn en spijs combinaties een kunst op zich is, komt mede door de ontelbare mogelijkheden en de kennis, kunde en ervaring die nodig is om zowel een gerecht als een wijn mooier te doen laten uitkomen. Topkoks en sommeliers streven naar de mooiste combinaties. Door veel te proberen kan ook jij erin slagen om deze te vinden!

De eerste belangrijke tip die we je kunnen geven is dat het niet verstandig is om je wijn en het gerecht elkaar te laten overheersen. Kies daarom bij een licht gerecht, zoals een salade met vis, ook voor een lichte witte wijn. Is het gerecht zwaarder, zoals een hoofdgerecht met rood vlees, dan is een kruidige rode wijn meer geschikt. Kies daarnaast bij zure gerechten ook voor een rode of witte wijn met een zuurtje. Vette gerechten kan je uitstekend combineren met een rode wijn met een rijke volle smaak. Staat er een zoet gerecht zoals een dessert op het menu? Dan is een zoete dessertwijn of een glas port een uitstekende keuze.

In balans

Het komt er op neer dat bij goede combinaties de wijn en het gerecht goed in balans zijn en vaak even zoet of even zuur. Uitzonderingen zijn bijvoorbeeld gerechten die juist heel zoet zijn. Dan kan een wat frissere wijn bijvoorbeeld heel lekker zijn. Heeft je gerecht bittere tonen door groenten als spruitjes of witlof? Dan is een milde wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn heel geschikt! Een pittige wijn zal de bittere smaken namelijk nog verder versterken. Is het gerecht erg hartig? Dan is een vollere rode wijn als een Syrah of Cabarnet Sauvignon prima. Bij pittig eten raden we je aan om voor een wat lichtere en eventueel lichtzoete wijn te kiezen.

Nuanceverschillen

Naast de eigenschappen van de wijn zoals de druivensoort waarvan deze gemaakt is, speelt ook de herkomst mee bij het bepalen of een wijn geschikt is om te serveren bij een bepaald gerecht en een goede wijn en spijs combinatie vormt. Zo kan een Chardonnay uit Zuid-Afrika heel anders smaken dan een wijn uit Frankrijk. Zelfs regionaal zijn er vanwege de ligging van de wijngaard bovendien uiteenlopende verschillen mogelijk. Daarom is het raadzaam om een wijn altijd eerst goed te proeven om zeker te weten dat de combinatie met een gerecht geslaagd is. Onthoud bovendien ook dat er geen vaste regels bestaan. Het gaat erom dat jij een wijn goed bij je maaltijd vindt passen.

Welk gerecht bij welke wijn?

Bij deze geven je een aantal concrete tips voor uitstekende wijn en spijs combinaties:

Rood vlees - Bacara Grazy Grapes, Iniesta Corazon Loco Tinto, Hillinger Easy Zweigelt, Fadeze Merlot
Een lekkere biefstuk gaat perfect samen met een lekkere rode wijn. Rood vlees maakt tanines in wijn zachter. Een taninerijke, krachtige rode wijn is daarom uitstekend om te drinken bij een lekker stuk (gegrild) rood vlees.

Pastagerechten - Saladini Pilastri Piceno, Cantele Telero Rosso

Asperges - Krier Rivaner, Stoffel Pinot Blanc, Fadeze Terret, Domaine des Cassagnoles Gros Manseng, Hillinger Gruner Veltliner

Visgerechten - Pouilly Fume Loire, Klumpp Grauburgunder, Hillinger Blanc de Noir
Zalm - Domaine de Laulan Sauvignon Blanc, Hiedler Gruner Veltliner Langenlois
Een lekkere frisse Sauvignon Blanc of een Chardonnay is vrijwel altijd geschikt om te schenken bij een visgerecht. Maar wist je dat ook een mooie lichte rode wijn vaak lekker smaakt bij een stukje vis? Probeer bijvoorbeeld eens een glas Beaujolais!

Meer advies nodig? Bij AlleWijnen.nl adviseren we je graag over de beste wijn en spijs combinaties!

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?