Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn bij Varkenshaas

  • Filter resultaten
  • Smaak
    • Elegant
    • Rond
  • Druivenras
    • Vermentino
  • Land
    • Italië
  • Regio
    • Côte de Provence
    • Languedoc
    • Sardinië
  • Wijnhuis
    • Argiolas
  • Soort wijn
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Groenten
    • Salade
    • Vis
  • Op hout gerijpt
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
  • Biologisch
    • Ja
  • Oogstjaar
    • 2016
  • Prijs
    1. € 9,20
  • Sardinië
Sorteren

WIJN BIJ VARKENSHAAS MAAR WELKE KLEUR

Wijn bij varkenshaas, het edelste stuk vlees van onze knorrige vriend, blijft vaak onderbelicht. Je bent snel geneigd om te zeggen oh, dat is vlees doe er maar een rode wijn bij. Nu ben ik van mening dat wijn bij varkenshaas, vaker een rosé of witte wijn moet zijn dan rood. Hoewel ik een lichtgekoelde jonge rode wijn, laten we een Beaujolais-villages noemen, niet uitsluit.

WIJN BIJ VARKENSHAAS EVEN WAT EXTRA INFORMATIE

Maar laten we eerst het varkenshaasje eens even nader onder de loep nemen. Het schuin toelopende stuk vlees is de meest malse spier van het varken. Het beste deel is het middenstuk, het dunne uiteinde wordt ook wel kophaas genoemd en is vaak bestemd om als saté te eindigen. Het hele stuk vlees zit aan de zogenaamde ketting die als aanhechting aan de ribben functioneert zo ligt de ‘haas’ lekker beschermd en ontwikkeld zich tot een mals stuk vlees. Wijn bij varkenshaas vraagt enige voorzichtigheid, zowel in wijn als vlees. De wijnen reageren sterk op de cuisson van het haasje. Licht rosé is het beste, te rood is niet gaar en te wordt hij droog. Maar vooral de garnituren zijn van invloed op welke wijn bij varkenshaas past. In ons Kikkerlandje is de varkenshaas het meest bekend door de ernaast of overheen gedrapeerde saus: de roomsaus al dan niet met champignons een echte klassieker. Drink dan een lekker volle witte wijn, Mâcon-villages of een grillo uit Sicilië als wijn bij varkenshaas.

WIJN BIJ VARKENSHAAS MEDAILLONS

Wanneer de varkenshaas in plakken van anderhalf tot twee en halve centimeter gesneden wordt noemen we ze medaillons. Deze benaming vind je vaak terug in receptuur van wijn bij varkenshaas. Zo maakte ik recent een varkenshaas met parmaham en salie, door de volle smaak van de ham en de specifieke smaak van de salie kwam hierbij een arneis uit de Langhe in Piëmonte geweldig tot leven. Maar varkenshaas in plakjes op een mediterraanse pasta dat smelt samen met een Provence rosé. Maak je er een ‘wild’ gerecht van met diverse paddenstoelen en een risotto met rode ui, dan is een middelstevige merlot de wijn bij varkenshaas die u wenst.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?