Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn bij Sushi

Wijn bij Sushi

Sushi is al meer dan vierhonderdjaar het beroemdste Japanse borrelhapje, toch duurde het tot begin jaren tachtig van de vorige eeuw voordat wij deze oosterse snack in onze armen sloten.

  • Filter resultaten
  • Smaak
    • Eenvoudig
    • Elegant
    • Fris
    • Fruitig
  • Druivenras
    • Sauvignon Blanc
    • Verdejo
  • Land
    • Spanje
  • Regio
    • Castilla y León
  • Wijnhuis
    • Bodegas Azul y Garanza
    • Bruno Michel
    • Domaine Bassac
    • Domaine Saint-Bézenet
    • Eugene Meyer
    • Hakushika
    • Ichishima
    • Kizakura
    • Menade
    • Miopasso
    • Pizzolato
    • Weingut Diwald
    • Wijnhoeve de Colonjes
  • Soort wijn
    • Wit
  • Lekker bij
    • Groenten
    • Kazen
    • Schaal en schelpdieren
    • Vis
  • Op hout gerijpt
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
  • Oogstjaar
    • 2016
  • Prijs
    1. € 7,20
    2. meer dan € 8,00
Sorteren

Wijn bij Sushi of is het Sushi zonder wijn?

Tot ver in de twintigste eeuw werd in de lage landen het vlees gepekeld om langer houdbaar te houden, in Scandinavië droogde men de vis voor hetzelfde doel, de Japanners bedolven hun rauwe vis onder een laag aangezuurde rijst, en ontdekten dat het langer goed bleef. Zo is de Sushi ontstaan.
Sushi betekent dan ook ‘met azijn bereide rijst’. Natuurlijk is het geperfectioneerd naar onze wensen en behoeften. Maar het sluit aan in het rijtje: zure bom, gedroogde paddenstoel of gerookte bokking. Hoewel we in het begin van de wijn-spijs periode moeite hadden om wijn bij sushite serveren, en we het met de voor ons vreemde rijstwijn moesten doen zijn de combinaties nu legio.

Wijn bij Sushi en wat erin zit 

Zouden wij het woord sushi dus letterlijk nemen dan zouden we alleen rijst eten, maar gelukkig zijn de variaties om sushi te maken onuitputtelijk. Toch ontleent sushi zijn naam vaak aan de vis of groente en niet aan de rijst.
Voor wijn bij sushi, zijn de populairste vissen tonijn, gamba, zalm en inktvis en let op die kan nooit vers genoeg zijn. De vis wordt samen met wat rijst in een stukje zeewier (nori) gerold en klaar is Kees. Nu kunnen we op zoek naar de juiste wijn. Omdat de rijst dus is aangezuurd is het vaak het best om een frisse wijn te kiezen uit het witte spectrum. Uit ervaring weet ik dat de Oostenrijkse gruner veltliner met zijn frisse, licht kruidige stijl een voortreffelijk wijn bij sushi is. 

Wijn bij Sushi maar hoe zit het me de sauzen?

Ja daar heb je de crux, die vermaledijde sauzen, wijn bij sushi die niet door saus overgoten worden kan zich richten op de zuurgraad van de rijst. Maar sta je als sushi ineens voor de keus: soja of wasabi dan heb je het moeilijk als wijn bij sushi. Nu heb je mensen die hun sushi een puntje saus geven en je hebt de zogenaamde onderdompelaars. Toch is de smaak van de saus vaak zo overheersend dat je je wijn bij sushi moet aanpassen. Denk dan maar aan strakke sauvignons of andere wijnen met een pittige zuurgraad. Maar je kunt ook denken aan wijnen met een puntje zoet: pinot grigio, gewurztraminer, of een kabinett wijn uit de Moezel. Wat is het toch heerlijk combineren die wijn bij sushi. Laat maar doorkomen.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?