Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn bij Risotto

Wijn bij Risotto

Dat risotto een Italiaanse vinding is moge duidelijk zijn, Pellegrino Artusi gaf in 1891 in zijn meesterwerk de perfecte receptuur. Sindsdien is het niet meer weg te denken in de noord Italiaanse keuken.

  • Filter resultaten
  • Smaak
    • Droog
    • Elegant
    • Fris
    • Intens
    • Krachtig
    • Licht
    • Rond
    • Sappig
    • Stevig
    • Subtiel
    • Vol
  • Druivenras
    • Chardonnay
    • Garnacha
    • Mazuelo
    • Monastrell
    • Nero d'Avola
    • Pinot Noir
    • Sauvignon Blanc
    • Tempranillo
  • Land
    • Frankrijk
    • Italië
    • Oostenrijk
    • Spanje
    • Verenigde Staten
  • Regio
    • California
    • Jumilla
    • Rioja
    • Sicilië
    • Veneto
    • Wagram
    • Zuidwest Frankrijk
  • Wijnhuis
    • Azabache
    • Domaine De Laulan
    • Finca Bacara
    • Francis Ford Coppola
    • Strobl
    • Tasca D´Almerita
    • Vescovi
  • Soort wijn
    • Rood
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Gevogelte
    • Kazen
    • Pasta
    • Salade
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • 2013
    • 2015
    • 2017
  • Prijs
    1. tot € 10,00
    2. meer dan € 10,00
Sorteren

Wijn bij Risotto, maar welke Risotto?

Risotto kent vele gezichten, groente, vis, schaaldieren, vlees, en uiteraard veganistisch. Je zult denken dat de groente risotto ‘vegan’ is, maar elke ‘goede’ risotto wordt vlak voor het serveren op smaak gebracht met Parmezaanse kaas. De keuze van bovengenoemde ingrediënten vragen aandacht wanneer de wijn bij risotto wordt uitgezocht.
Voor een goede risotto heb je een harde rijstsoort nodig, hoe harder, hoe langer het duurt voordat de rijst uit elkaar valt. Vlak voordat dit gaat gebeuren is de risotto klaar. Maar elk recept begint met ui en bleekselderij en boter. Artusi kende geen bakboter of margarine dus altijd roomboter gebruiken, want het is wel Noord-Italië. Zorg bij het aanfruiten dat de rijst niet gaat kleuren, dan de bouillon lepel voor lepel toevoegen. Heb je een goede bui kun je de eerst keer afblussen met een glas wijn. Afhankelijk van de risotto die je maakt is het witte of rode wijn bij risotto die je gebruikt.

Wijn bij Risotto, waar plaats je die in een menu?

Dé Italiaanse keuken, als die al bestaat, heeft een uitgekiende opbouw. Antipasti (geen anti pasta, want dan ben je tegen pasta) dit zijn gerechten die je voor de pasta eet, hierna volgt de primi piatti, letterlijk het eerste bord wat dus altijd een pasta of een risotto bij wijn is. Dan volgen secondi piatti van vlees of vis vaak zonder garnituur, om dan af te sluiten met dolci. 
Vaak kiezen de Italianen de wijn voordat ze weten wat ze gaan eten, wij kiezen onze wijn bij risotto wanneer de bon al naar de keuken is. Omdat wij onze wijn bij risotto achteraf kiezen kan de keuken geen rekening houden met het gerecht. In Nederland kiest men vooral functioneel en berekend, Italianen kiezen met hun hart de wijn bij risotto.

Welke wijn bij Risotto is nu dan op zijn plaats?

Bij groenten- vis- en schaaldieren-risotto passen veelal witte wijnen met een frisse achtergrond, vertaal het maar naar de ingrediënten die gebruikt worden: asperges, zalm of garnalen. Voorbeelden zijn dan droge muskaatwijn, sauvignon blanc, trebbiano. Is het vlees wat de klok slaat dan is de wijn bij risotto graag rood. Dit kan zijn een heerlijke jeugdige Valpolicella maar ook een kruidige Côtes du Rhône.
De Veganisten hebben bij het uitzoeken van wijn bij risotto de plicht goed naar de gebruikte groenten en specerijen te kijken, waarbij een krachtige rosé niet uitgesloten mag worden als begeleider van wijn bij risotto. Hoewel de perfecte risotto niet bestaat is die met paddenstoelen en truffel wel hemels, denk er maar eens aan wanneer u wijn bij risottogaan serveren, dan kunt u uw Barolo alvast uit de kelder halen.

 

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?