Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn bij Mosselen

Wijn bij Mosselen

Mytilus (mossel) edulis (eetbaar), is de Latijnse naam van wat wij kennen als het paarsblauwe schelpdier de mossel die wij doorgaans consumeren. In de schelp zit de eetbare mossel, deze kan een kleur hebben van wit-gelig tot donkeroranje. Het weekdier bevat veel eiwitten, mineralen en vitaminen en nagenoeg geen vet! Gedurende haar leven voelt ze zich het best in wat ruig water, zodat er veel voedsel (plankton) voorbijkomt. Wat ze door het water te filteren tot zich neemt. Samen met de mens is de scholekster de grootste consument van dit kleine wondertje uit de Zeeuwse wateren.

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.

Mosseltijd

Lang was er de fabel: “wanneer de ‘r’ in de maand zit is het mosseltijd. Dit had voornamelijk met de houdbaarheid te maken, maar door moderne koeltechnieken kunnen we tegenwoordig vanaf begin juli al genieten van mossels zoals men ze vol trots in Zeeland noemen.

De kleine mosseltjes worden in de Oosterschelde geoogst, opgevoed in de Waddenzee om ten slotte in juni weer teruggezet te worden in de Oosterschelde om aan te sterken en nog net even iets voller en sappiger te worden voordat ze naar de restaurants en viswinkels verkassen.  

Hier vinden we ze terug in een vijftal verschillende groottes; Goudmerk, Jumbo, Imperiaal, Super en Extra wat de laagste categorie is.

Wijn bij mosselen

In Nederland en ook België eten we veelal de mosselen gekookt in witte wijn met fijngesneden ui (look) en peterselie, eventueel wat roomboter en ruim zwarte peper. Bij de mosselen wordt dan bij voorkeur wit brood, het zogenaamde mosselbrood, geserveerd om heerlijk te ‘soppen’ in het bij het koken vrijgekomen vocht dat zich met de andere ingrediënten vermengd heeft. Dit recept is zeer waarschijnlijk bedacht in dé mosselstad van Nederland; Philippine. In dit Zeeuws Vlaamse dorp zijn acht van de negen restaurants een echt mosselrestaurant. Bij binnenkomst van het dorp slaat de ziltige geur als een warme deken om je heen. Dan plots vanuit het niets zie je een reusachtige zwarte mossel, als een eerbetoon aan het zwarte goud dat hier met veel vakmanschap maandenlang geserveerd wordt. Het zal je niet verbazen dat de Belgen de mosselen liever met friet dan met brood verorberen. Maar net als de Nederlanders drinken ook zij hierbij graag een glas (fles) Elzasser Pinot Blanc, ook wel de ‘mosselwijn’ genoemd.

Ook Zuid-Beverland kent een mosseldorp, het havenstadje Yerseke, waar de mosselvissers dagelijks hun vangst naar de enige mosselveiling ter wereld brengen! Wil je nog meer informatie over dit heerlijke zeebanket dan is er in Bruinisse op Schouwen-Duiveland nog een visserijmuseum waar alles om de mossel draait. Verder zijn er in de maanden juli en augustus door de hele provincie mosselfeesten waarbij weekenden lang de mosselpannen op de fornuizen overuren maken. Dit maakt van Zeeland met recht dé mosselprovincie van Nederland.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?