Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Wijn bij Eend

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.

Wij bij eend eerst maar eens het verschil

Wilde eenden mogen gejaagd worden van 15 augustus tot 31 januari. Binnen deze periode en natuurlijk een korte tijd erna is er vers wilde eend uit Nederland in de restaurants en bij de poelier te krijgen. Buiten deze periode zul je het toch met de tamme variant moeten doen als je wijn bij eend wilt hebben. De wilde eenden worden geschoten, hierbij wordt hagel gebruikt dat vaak terug te vinden is als het beestje al op je bord ligt. De smaak van de eend is mager en veel meer doorbloedt door het vele bewegen. Door zijn keuze van het voedsel is het vlees aromatischer. De tamme broeder is veel lichter van kleur, groter van stuk en minder uitgesproken maar heeft gelukkig wel een serieuze vetlaag, daar kun je zijn borstvlees zo heerlijk op braden.

Wij bij eend lekker combineren

Velen denken bij wijn bij eend aan een lekker sappig rosé gebraden eendenborst, pootje apart gekonfijt. Dan gaan mijn gedachten direct uit naar een gloedvolle rode wijn uit het Franse zuiden. Bij een tempranillo uit Spanje of een cuvee van sappige grenache met een puntige syrah uit de Rhône past beter de maigret de canard. Wil je bij wijn bij eend de Peking variant, wel hoog calorisch, dan heeft de wijn wel een zoetje nodig probeer dan een spätlese uit Duitsland of een halfzoete variant uit Loire. Maar de klassieker onder de Klassieken is natuurlijk Canard a la Orange. Gebraden eend met sinaasappelsaus, uit de Presse Canard. Een martelwerktuig dat de botten, nadat de eend gefileerd is, tezamen met de lever en nieren perst zodat met de vrijgekomen sappen een goddelijke saus gemaakt kan worden voor wijn bij eend. De wijn mag dan een gewurztraminer of pinot gris/grigio zijn wil je rood doe dan een volle Beaujolais zoals een Fleurie erbij. Ook Valpolicella zal niet misstaan als wijn bij eend.

Wijn bij eend maar dan als voorgerecht

Maar er zijn meer gerechten voor wijn bij eend. Neem een mooie groene salade, met wat gerookte eendenborst met een paar eendenleverkrullen. Of wanneer je het durft alleen de eendenlever paté (foie gras de canard). En bevriende Chinese chef-kok liet mij eens de tongetjes van de Pekingeend proeven, een ware delicatesse. Al deze gerechten vragen om een andere wijn bij eend. De salade is vaak goed af met wat stevig wit, of krachtige rosé, de paté vraagt eigenlijk altijd om een zoetje, en de tongetjes is het beste af bij een fruitige rode wijn die niet te oud is. Het combineren van wijn bij eend is een uitdaging voor de wijn maar zeker voor de wijndrinker.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?