Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Vegan wijn

Vegan wijn

Is veganistische wijn dan niet hetzelfde als biologisch wordt mij vaak gevraagd. En wat is er dan zo veganistisch aan wijn, het is toch een plantaardig product. Nee en Ja, hieronder leg ik het uit.

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.

Vegan wijn, hoe en wat?

Jaren geleden werd ik door een klant benaderd of ik vegan wijn in mijn assortiment had. Had ik nog niet van gehoord, maar direct een bevriende wijnboer gebeld met de vraag of hij vegan wijn voor mij kon regelen. Maar ik wilde ook wel even weten wat vegan wijn eigenlijk is. Welnu vegan wijn is niets anders dan een vegetarische hamburger. Je wilt wel zondigen maar dan op z’n vegetarisch. In vegan wijn wordt geen dierlijke toevoeging gedaan. Wijn wordt namelijk gefilterd of geklaard met melkeiwitten (caseïne) of met gemalen botten van zoogdieren (gelatine) maar ook vislijm is een mogelijkheid. Ben je veganistisch dan wil je dit niet en wil je de garantie dat dit ook niet gebeurd bij jouw favoriete wijn. Daarom is er het vegan keurmerk die je hierbij helpt om toch te kunnen genieten van een glas wijn. 

Is vegan wijn een trend of en een blijvertje?

Wie nog nooit van vegan gehoord heeft doet er goed aan om zijn of haar ogen eens goed de kost te geven in de grote steden. Dicht bij huis zijn Dresden en Leipzig goede voorbeelden waar de vegan restaurants als paddenstoelen uit de grond komen. Ook trendy steden als San Francisco en Londen doen het goed met vegan wijn evenals Amsterdam.
In het licht van biologisch, duurzaam, klimaat en maatschappelijk verantwoord lijkt vegan in het algemeen en vegan wijn in het bijzonder zich een plaatsje te hebben verworven. Hoewel ik persoonlijk denk dat voor velen vegan wijn een stap te ver is, zal het denk ik net zo gaan als bij vegetarisch waaruit het begrip flexitariër ontstond, zal ook de veganflexiër ontstaan.

Wordt vegan wijn dan niet gefilterd?

Wijn hoeft niet per se gefilterd te worden om ervan te kunnen genieten. Veel boeren kiezen ervoor om slecht een grove filtering toe te passen om de grote onenigheden uit de wijn te halen, ook kan het via natuurlijke sedimentatie (afzetting) maar ook kun je wijnen met bentoniet (een heel fijn soort zand) filteren. Dit zijn de mogelijkheden die een wijnboer heeft om vegan wijntoch helder te krijgen.

 

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?