Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Tenuta Manincor

Tenuta Manincor

Michael, graaf Goëss-Enzenberg telg uit een zeer oude adellijke Tiroler dynastie, vond nadat hij afstudeerde als oenoloog dat hij zijn wijngoed Manincor uit 1662 moest herstructureren en voorbereiden op de toekomst. Samen met zijn uit Wenen afkomstige vrouw Sophie, wilden zij Manincor (letterlijk hand op het hart) duurzaam exploiteren.

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.

Zij formuleerden hun gedachten in een aantal kernbegrippen: gezondheid, herstellen van de natuurlijke kringloop, tegengaan van verspilling dus inzetten op hergebruik en het doorbreken van de monocultuur en biodiversiteit bevorderen. Het overkoepelende thema werd ‘dicht bij de natuur staan’. Dit zijn doelen waar een mensenleven mee gemoeid is, maar als eeuwenoud geslacht weten zij als geen ander om te gaan met de tijd en om volgens traditie en respect voor oude waarden te handelen.

Biodynamische wijnbouw

Het eerste doel was om de wijngaarden te gaan herplanten met de juiste druivenrassen, dan moest er een nieuw keldercomplex komen (opening 2004) vervolgens werd er gefocust om de druiven op biodynamische wijze te gaan verbouwen. De wijnen moesten een spiegelbeeld van bodem en klimaat zijn waardoor een stukje natuur zo onbeschadigd mogelijk in je glas terecht kwam. Dit allemaal met zo min mogelijk concessies; de druif niet pesten of plagen maar koesteren was het motto.

Is er een stressvolle periode voor de druif, dan krijgen zij kamillethee, als bemesting wordt het restant van het druivenpersen gebruikt, grazen én poepen schapen tussen de rijen druiven. Er zijn kippen die de kevers opeten, en naast de thee zijn er andere biodynamisch preparaten. Hout voor wijnvaten komt uit eigen bos, en de gezaagde planken liggen minimaal drie jaar te drogen voor ze gebruikt mogen worden. In de kelder gebeurt het verplaatsen van de wijn via de wet van de zwaartekracht, er zijn geen pompen te vinden. Tenslotte wordt iedere fles met de hand in de doos gelegd. Dat is zorgvuldigheid in optima forma.

Tranen in de fles

Sinds enkele jaren brengt gravin Sophie haar ‘acqua vinea nobilis’ op de markt. Geen wijn, geen drankje maar een schoonheidsproduct. Zij is voorvechtster van de natuurgeneeskunde en vangt de ‘tranen’ van de pas gesnoeide wijnstokken op. De voedingsstoffen die hierin zitten leveren een fantastische huidverzoringsproduct op.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?