Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Rosé wijn

Rosé wijn

Rosé wijn: fruitig, fris, toegankelijk en geschikt voor diverse gelegenheden. Deze levendige en verfrissende wijn die niet lang hoeft te rijpen om tot bloei te komen kent vele variaties die allen de moeite waard zijn om eens te proberen! Heerlijk om te drinken op een mooie zomerse middag op een terras of als begeleider van gerechten met bijvoorbeeld gegrilde kip, schaal- en schelpdieren, zalm en salades. Op AlleWijnen.nl vind je heerlijke rosé wijn.

  • Smaak
    • Eenvoudig
    • Elegant
    • Fris
    • Fruitig
    • Mousserend
    • Rond
    • Zomers
  • Druivenras
    • Barbera
    • Blauer Zweigelt
    • Bovale
    • Cabernet Sauvignon
    • Chardonnay
    • Cinsault
    • Corvina
    • Garnacha
    • Grenache
    • Groppello
    • Macabeo
    • Marzemino
    • Merlot
    • Merwah
    • Molinara
    • Montepulciano
    • Negroamaro
    • Nerello Mascalese
    • Nero d'Avola
    • Obaideh
    • Parellada
    • Petit Meunier
    • Pinot Grigio
    • Pinot Gris
    • Pinot Nero
    • Pinot Noir
    • Pinotage
    • Prosecco
    • Raboso
    • Rondinella
    • Sangiovese
    • Shiraz
    • Syrah
    • Tempranillo
    • Trepat
    • Viura
    • Xarel·Lo
  • Land
    • Chili
    • Duitsland
    • Frankrijk
    • Italië
    • Libanon
    • Macedonië
    • Oostenrijk
    • Roemenië
    • Spanje
    • Zuid-Afrika
  • Regio
    • Abruzzo
    • Bekaa Valley
    • Bordeaux
    • Castilla y León
    • Central Valley
    • Champagne
    • Coastal
    • Côtes de Provence
    • Friuli
    • Languedoc
    • Languedoc-Roussillon
    • Lombardije
    • Meknes
    • Niederösterreich
    • Overig
    • Penedès
    • Provence
    • Rioja
    • Robertson
    • Roussillon
    • Saale-Unstrut
    • Sardinië
    • Sicilië
    • Toscane
    • Trentino
    • Veneto
    • West-Kaap
  • Wijnhuis
    • Argiolas
    • Avec
    • Barone Ricasoli
    • Bis By Biscaye
    • Calusari
    • Campagnola
    • Castello Banfi
    • Chateau Auguste
    • Chateau Musar
    • Conde Valdemar
    • Costaripa
    • Cuatro Rayas
    • De Wetshof Estate
    • Delizia
    • Domaine Bassac
    • Domaine Begude
    • Domaines Pierre Chavin
    • Dumanet
    • Farnese Vini
    • Ferrari
    • Gruber Roschitz
    • Le Vigne De Zamo
    • Les Claux des Tourettes
    • Meknes
    • Montalis
    • Montalto
    • Philipponnat
    • Pizzolato
    • Purato
    • Raventos I Blanc
    • Rotkäppchen
    • Sacchetto
    • Spier Estate
    • Stellar Organics
    • Tasca D´Almerita
    • Terroirs Vivants
    • Torre Del Gall
    • Viñedos Emiliana
  • Soort wijn
    • Mousserend
    • Rosé
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Desserts
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Kazen
    • Oosterse gerechten
    • Pasta
    • Salade
    • Schaal en schelpdieren
    • Vis
    • Vlees
    • Zalm
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
    • Niet bekend
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • N.v.t.
    • 2010
    • 2012
    • 2015
    • 2016
    • 2017
  • Prijs
    • tot € 10,00
    • tot € 20,00
    • tot € 30,00
    • tot € 50,00

Rosé wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Tijdens het productieproces blijven de schillen minder lang bij het sap (de most) dan bij de bereiding van rode wijn, met als resultaat een lichte en heldere kleur. Tijdens het traditionele vinificatie proces worden de druiven gekneusd en geven de schillen hun kleurstof af aan het sap. Vervolgens worden de druiven voorzichtig geperst en schillen en sap van elkaar gescheiden. Hoe langer de schillen en de most bij elkaar blijven, hoe donkerder de kleur van de rosé wijn wordt. Omdat rosé wijn slechts een beperkte hoeveelheid tannine bevat, is wijn frist en licht van smaak. Het is niet mogelijk om rosé wijn te maken door rode en witte wijn te mengen. Hoeveel de kleur vaak gelijkend is met die van rosé, bevat een gemengde wijn niet de fris- en fruitigheid die typerend is voor rosé wijn.

De herkomst van rosé wijn

Frankrijk is wereldwijd de grootse producent van rosé wijn. Het hart van de productie is te vinden in de Provence, waar vele mooie rosé wijnen worden gemaakt. De grootste appellation is de AOP Côtes de Provence, dat kan worden gezien als een kwaliteitskenmerk voor uitstekende rosé wijnen. Een voorbeeld is de Grenache, Syrah & Cinsault van wijnhuis Avec. Een zachte roze wijn met de smaak en aroma van rood fruit die uitstekend in balans is.

Ook in andere regio’s worden uitstekende rosé wijnen gemaakt, zoals in de Loirevallei waar een relatief koel klimaat heerst. Van de Pinot Noir druif die tevens wordt gebruikt voor het maken van overheerlijke rode wijn, worden tevens heerlijke rosé wijnen gemaakt zoals de Pinot Noir Rosé igp Petit Bourgeois met een diep zalmroze kleur. Een heerlijke frisse en fruitige wijn met een licht bittertje.

Combineren

Vanwege zijn lichte en frisse karakter is een rosé wijn een uitstekende keuze om te schenken op een zwoele zomeravond. Ook bij een BBQ komt de drank meestal uitstekend tot zijn recht. Wil je rosé combineren met een gerecht? Hoewel er diverse soorten bestaan en ook persoonlijke voorkeur uiteraard een rol speelt, kan je rosé wijnen bijvoorbeeld uitstekend drinken bij visgerechten, pasta’s en maaltijden met kip en kalfsvlees. In tegenstelling tot rode wijn, schenk je rosé meestal koel bij een temperatuur rond de 10 tot 12 graden.

Rosé wijn groeit de laatste jaren weer in populariteit, mede omdat er in diverse landen waaronder Spanje, Frankrijk en Portugal steeds betere rosé wijnen worden geproduceerd. Daarnaast is de variëteit toegenomen, waardoor iedereen wel een variant kan vinden die bij hem of haar past. Ondanks dat rosé wijn over het algemeen licht en fris van smaak is, zijn er ook diverse soorten beschikbaar die juist uitblinken in smaak en karakter.

De kleur

De kleur van rosé wijnen varieert sterk. Van zeer lichtroze tot donkerroze. Bijvoorbeeld uit landen als Portugal, Italië en Spanje. Donkerroze soorten zijn vaak gemaakt van druiven met meer kleurstoffen in de schil. Ook kan de wijnmaker de druivenschillen langer bij de most laten of de druiven langer persen om meer kleurstof uit de schillen te laten vrijkomen. Een heerlijke rosé wijn die wat donkerder van kleur is, is de Chateau Musar. Deze is afkomstig uit een bijzonder wijnland, namelijk Libanon. Deze rosé is heerlijk fris van smaak en kan bijvoorbeeld uitstekend worden gecombineerd met vis, salades en gevogelte. De Toscaanse De Albia Rosé Toscana igt Ricasoli is juist heel licht van kleur. Deze is zalmroze, met een alcoholvolume van 12,5% en een breed smaakprofiel. Daardoor perfect te combineren met een uiteenlopend palet aan gerechten waaronder pasta’s of saladegerechten.

Voor het maken van rosé wijnen worden diverse druiven gebruikt. Op Alle wijnen vind je rosé wijn van onder andere Merlot, Chardonnay, Shiraz, Montepulciano, Tempranillo, Barbera, Grenache en Pinot Noir. Bij alle varianten vind je de herkomst terug en typeren we de smaak. Vragen of hulp nodig? Wij helpen je graag!

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?