Ons assortimentMenu
24 € 183,41
Winkelmandje
Verzendkosten € 0,00
Totaal (incl. BTW) € 183,41
Bestellen
  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • 100% kwaliteits garantie!
  • Achteraf betalen

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Port

Port

Wie denkt aan Portugese wijn, denkt aan port. Deze heerlijke versterkte wijn die zijn naam dankt aan de pittoreske havenstad Porto, bevat een alcoholpercentage van circa 18 tot 20 procent. Kenmerkend is de typisch zoete en volle smaak. Port wordt vaak geserveerd als een aperitief (voor de maaltijd), digestief (na de maaltijd) of als dessertwijn.

  • Smaak
    • Dessert
    • Elegant
    • Fris
    • Krachtig
    • Rond
    • Vol
  • Druivenras
    • Gouveio
    • Malvasia
    • Tinta Roriz
    • Touriga Franca
    • Touriga Nacional
  • Land
    • Portugal
  • Regio
    • Douro
  • Wijnhuis
    • Casal dos Jordões
    • Quinta Do Portal
  • Soort wijn
    • Port
    • Rood
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Desserts
    • Gevogelte
    • Kazen
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
  • Biologisch
    • Ja
  • Oogstjaar
    • N.v.t.
    • 2003
    • 2004
    • 2007
    • 2011
  • Prijs
    • tot € 20,00
    • tot € 30,00
    • tot € 40,00
    • tot € 60,00
    • meer dan € 70,00

Hoewel port oorspronkelijk uit Portugal afkomstig is, worden tegenwoordig overal ter wereld vergelijkbare soorten wijn gemaakt. Echter mag in de Europese Unie alleen het product dat ook echt uit Portugal afkomstig is de naam ‘port’ op het label dragen.

Port: een bijzondere drank

Er zijn verschillende druiven die gebruikt worden voor het maken van port. Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barroca, Tinta Cão en Tinta Francisca zijn typische voorbeelden van druifvariëteiten die gebruikt worden voor het maken van heerlijke port. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in de Dourovallei, gelegen in het noordoosten van Portugal. Het is een oud wijngebied waar al in de 13e en 14e eeuw druiven werden geteeld. De wijngaarden zijn vaak tegen steile bergen aangelegd op een terrasvormige wijze op de flanken van de vallei. Ook Zuid-Afrika en Australië zijn tegenwoordig geduchte concurrenten en produceren heerlijke portgelijkende wijnen.

Hoe wordt Port gemaakt?

De bereiding van port wijkt in een aantal opzichten af van het maken van veel andere wijnsoorten. Onderscheidend is het gebruik van de mutage-techniek. Daarbij wordt door middel van het toevoegen van extra alcohol het gistingsproces vroegtijdig gestopt. Het gevolg is dat niet alle suikers in alcohol worden omgezet, waardoor port een zoete smaak krijgt en een alcoholpercentage dat tussen de 18 en 20 procent komt te liggen. Port bevat dan ook meer alcohol dan de meeste andere wijnen.

Zodra de druiven arriveren uit de wijngaard, wordt er gekozen om deze deels of niet te ontstelen. De druiven moeten vervolgens nog op dezelfde dag verwerkt worden. Kenschetsend voor port is het treden in lagares. Dit ouderwetse ritueel waarbij de druiven met de voeten werden gekneusd, wordt tegenwoordig vaak overgenomen door machines.

Na enkele dagen ontstaat er een alcoholische gisting. Zodra de most na analyse van de wijnmaker naar wens is, wordt een brandewijn toegevoegd. Hierdoor wordt de gisting afgebroken en kan de wijn van onderuit de lageres in het vat worden overgebracht. Dit vat bestaat voor een deel uit wijnalcohol dat aangevuld wordt met de port en zo een alcoholpercentage krijgt van circa 19 a 20 %.

Diverse soorten port

Er zijn diverse soorten port verkrijgbaar. De meest bekende soorten zijn ruby, vintage, tawny, witte en sinds kort rosé port. De meest voorkomende variant is Young Ruby port. Deze wordt circa twee tot drie jaar opgeslagen in het vat. Vaak is dat een roestvrijstalen tank, een betonnen bak of in sommige gevallen een eikenhouten vat. Young Ruby port is een blend van meerdere druivensoorten, jaargangen en wijngaarden. De kleur is vaak robijnrood en in de geur is rood en zwart fruit te herkennen. Wil je kennismaken met port? Dan is deze variant perfect! Probeer bijvoorbeeld eens de Fine Ruby Port d.o.. Heerlijk bij desserts en fris en vol van smaak.

Als een oogstjaar zo goed wordt bevonden dat een port er bij proeverijen zo uitspringt ten opzichte van andere varianten, dan krijgt een port mogelijk het stempel ‘Vintage’. Ook in een niet benoemd Vintage oogstjaar, kan een specifieke port het label Vintage krijgen wanneer deze aan strenge kwalificaties voldoet. Vaak betreft het dan een Single Quinta Vintage port. Dit is een Vintage port die van één enkele wijngaard afkomstig is.

De Tawny port is vernoemd naar de taankleur. Deze kenmerkende kleur ontstaat doordat de wijn meerdere jaren op vat rijpt, waardoor hij iets kan oxideren. Op een Aged Tawny Port staat tevens het aantal jaren (10, 20, 30, 40 jaar) vermeld dat de port gerijpt heeft. De 10 Years Old Port d.o. Portal is een mooi voorbeeld van een heerlijke port die 10 jaar heeft gerijpt.

Witte port tenslotte wordt gemaakt van witte druiven en is vaak strogeel van kleur en fruitig van smaak. Sinds 2009 wordt ook rosé port officieel erkend als een echte port variant.

Op AlleWijnen.nl vind je heerlijke port die zorgvuldig is geselecteerd! Bij alle varianten vind je de herkomst terug en typeren we de smaak. Vragen of hulp nodig? Wij helpen je graag!

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?