Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijn

Oostenrijk, hét wijnhart van Europa!
Oostenrijk presenteert zich als een wijnbouwland met een grote variëteit in bodemstructuur en druivenrassen. De 48.000 hectare met wijnstokken bebouwde en  door 32.000 wijnboeren bewerkte wijngaarden bevinden zich in de 4 oostelijke wijnbouwregionen. Dat is: Niederöstereich, Burgenland, Steiermark en Wenen. Deze regio’s zijn op hun beurt weer onderverdeeld in 16 wijnbouwgebieden.

  • Filter resultaten
  • Smaak
    • Aromatisch
    • Complex
    • Eenvoudig
    • Elegant
    • Fris
    • Fruitig
    • Intens
    • Krachtig
    • Kruidig
    • Monumentaal
    • Rond
    • Sappig
    • Stevig
    • Subtiel
    • Verfijnd
    • Vol
  • Druivenras
    • Blauer Burgunder
    • Blauer Zweigelt
    • Blaufränkisch
    • Chardonnay
    • Gruner Veltliner
    • Merlot
    • Muscat
    • Pinot Noir
    • Riesling
    • Sangiovese
    • Sauvignon Blanc
    • St. Laurent
    • Syrah
    • Welschriesling
    • Zweigelt
  • Land
    • Oostenrijk
  • Regio
    • Burgenland
    • Gumpolskirchen
    • Kamptal
    • Niederösterreich
    • Wagram
  • Wijnhuis
    • Gruber Roschitz
    • Hiedler
    • Hillinger
    • Krug
    • Strobl
    • Weingut Diwald
  • Soort wijn
    • Rood
    • Rosé
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Aziatische gerechten
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Kazen
    • Oosterse gerechten
    • Pasta
    • Salade
    • Schaal en schelpdieren
    • Tapas
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • 2012
    • 2013
    • 2014
    • 2015
    • 2016
    • 2017
    • S.A.
  • Prijs
    1. tot € 10,00
    2. € 10,00 - € 11,99
    3. € 12,00 - € 18,99
    4. € 19,00 - € 39,99
    5. meer dan € 40,00
Sorteren

Bodemsoort

De onderling sterk verschillende bodemstructuren vormen de basis van het karakter van de verschillende wijnen. In het Weinviertel en in het Donaudal domineert het löss. Bij Krems, Lagenlois en in de Wachau overheersen primaire rotsgesteenten, terwijl in de Thermenregion vooral leem-en kalkbodems te vinden zijn.
In Wenen, en  Burgenland is er eveneens een grote diversiteit aan bodemsoorten: hier is leisteen en leem, naast mergel en löss het het belangrijkst. Tenslotte komt in de Steirmark overwegend bruine aarde, en vulkanische bodem voor.

Oostenrijkse wijn(hart)

Dit alles in natuurlijk erg kort door de bocht, want de verschillende bodemstructuren, vinificatiemethoden, eigen filosofieën  en cultureel bepaalde werkmethoden maken van de Oostenrijkse wijnbouw een geheel eigen stijl. Die zich, doordat de wijnboeren het karakter van de druiven als basis hebben genomen, zich nergens mee laten vergelijken. De meest voorkomende rassen zijn: de Grüner Veltliner, de Welschriesling, Sauvignon en Rivaner voor de witte wijnen. Voor de rode wijnen tekenen de Blauer Zweigelt en Blaufränkisch en Blauer Portugieser.

De variëteiten in bodem, druif en klimaat maken van Oostenrijk een wijnland waarin jonge enthousiaste en tevens goedopgeleide wijnboeren in staat zijn om hoogstaande wijnen te produceren.

Oostenrijk heeft een lange wijnbouwgeschiedenis. In Burgenland stonden 5000 jaar geleden al druivenranken. In de hoofdstad Wenen zijn opgravingen gedaan van wijnattributen uit de Romeinse tijd. Ook zijn de bekende proeflokalen “Heuriger” een gevolg van traditie en dorst naar wijn. Vroeger werden in dit soort lokalen de wijnen van de nieuwe oogst uitbundig besproken en gedronken. Wanneer men nu een apéritief gaat drinken noemt men dit: “zum heuriger ”.  Gezien de traditie en kwaliteit is Oostenrijk op weg om hét wijnhart van Europa te worden.

Wijnhuizen

S T E I E R M A R K
SUDSTEIRMARK
WEINGUT ERWIN SABATHI

Jonge honden in de wijnbouw.

Erwin Sabathi nam na succesvol de wijnbouwschool  te hebben afgerond op 18 jarige leeftijd de vinificatie van de wijnen in het ouderlijk bedrijf op zich. Nadat jaar op jaar geïnvesteerd was in kelder en technische apparatuur, ging er in de herfst van 2004 een grote wens in vervulling: de nieuwe wijnkelder was klaar voor gebruik.

Met de bouw van de nieuwe kelder is de logistiek optimaal, wat ten goede komt van de kwaliteit. Dit alles staat natuurlijk in dienst van het druivenmateriaal uit de wijngaarden. Alle werkzaamheden hebben ten doel het oogsten van gezonde volrijpe druiven. Het weingut  is gelegen in het uiterste zuidoosten van Oostenrijk, tegen de Sloveense grens. De 14 hectare wijngaarden ligt in de Pössnitz aan de oude wijnroute. Het gebied is van oudsher bekend om de witte wijnen, maar sinds enige tijd is ook de zweigelt hier een rijzende ster. Als er iemand is die de kunst verstaat om alles uit zijn druiven te halen dan is het Erwin Sabathi.

Om ieder jaar hoogwaardige druiven en een constant hoge kwaliteit na te streven, moet je wel iets hebben van jonge hondengedrag.

N I E D E R O S T E R E I C H
KAMPTAL
WEINGUT HIEDLER

Ludwig Hiedler
Het onuitwisbare karakter van een bodemstructuur.

Het wijngoed van de familie Hiedler is traditioneel geworteld in Lagenlois in het Kamptal ten noordwesten van Wenen. Ludwig Hiedler heeft samen met zijn vrouw, de in Barcelona geboren María Angeles, het bedrijf gebracht tot internationale bekendheid. María is verantwoordelijk voor de verkoop terwijl Ludwig  in kelder en gaard de wijnen opvoedt.

Het Kamptal telt ongeveer 4200 hectaren en is hiermee één van de kleine, maar intensief bebouwde wijnbouwgebieden. De bodem bestaat in hoge mate uit löss en leem en op de hellingen uit leisteen. De Grüner Veltliner is het meest aangeplante druivenras, die hier een opvallend peperig aroma geeft. Deze wijnen kunnen goed rijpen dat is mede te danken door de goede zuurgraad.

De wijngaarden van Hiedler liggen op de beste locaties in Langenlois, hier overlappen twee klimaatzones elkaar. Gedurende de dag komt er een warme luchtstroom uit  het zuiden. In de nacht geeft een koele stroming de druiven weerstand en spanning.

De 26 hectaren zijn voor ruim de helft  beplant met grüner veltliner maar ook riesling en sauvignon zijn belangrijke variëteiten. Natuurlijk wordt hier ook rode wijn gemaakt. De rassen zweigelt en blauburgunder worden  hiervoor het meest gebruikt.

Ludwig Hiedler is een man die luistert naar de druif en bodem.

De wijnboer beslist welk druivenras  hij aanplant, en in welke wijngaard. Hij is totaal verantwoordelijk voor de opvoeding en kwaliteit, doet hij dit met toewijding  dan is de wijnboer de ziel van de wijn.

B U R G E N L A N D
NEUSIEDLER SEE
WEINGUT RENNER

Birgit & Helmut Renner
Karakter van de omgeving terug brengen in de wijn.

Het wijnmaken is zowel Helmut als zijn vrouw Birgit met de paplepel ingegeven. Op het wijngoed van zijn ouders groeide Helmut op met het harde werken in de wijngaard en kelder. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat hij het bedrijf overnam, dit gebeurde in 1988. Samen met Birgit, ook uit een oud wijnbouwersgeslacht, bewerken zij de 13 hectare wijnbouw in Gols.
Het karakter van de omgeving in de wijn te laten doordringen is een van de drijfveren van Helmut. Het klimaat leent zich goed voor zoete wijnen, zeker de druiven die gevoelig zijn voor  botrytis voelen zich hier goed thuis. De kracht ligt in de prachtige structuur met een goede balans in zoet en zuurgraad. Naast deze specialiteit maakt Helmut rustieke rode wijnen van de zweigelt en blauburgunder. 

Renner is een vooraanstaand lid van de Pannobile groep, een samenwerkingsverband van 9 wijnboeren die zich gezamenlijk presenteren met behoud van eigen identiteit. De groep is begonnen in 1994 en hebben allemaal hun wijngaarden  in het Burgenland. Zij leveren ieder jaar een rode en een witte wijn aan die onder de naam Pannobile verkocht wordt. In de kelder en wijngaard is een ieder individualist die elk voor zich zijn filosofie, ervaring en mogelijkheden benut om karakter van  het gebied met de druif in overeenstemming te laten komen. 

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?