Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Olijfolie

Olijfolie

Olijfolie is al ruim zes duizend jaar onderdeel een onmisbaar onderdeel van de voedselketen! De Feniciërs brachten 1200 jaar voor het begin van onze jaartelling de olijfboom al naar het Middellandse Zeegebied. Het werd overigens niet alleen gebruikt als voedingsmiddel, maar diende ook als brandstof voor olielampen.

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.


Elke olijfboom, afhankelijk van soort en leeftijd heeft een productie van één tot twee liter olie, hiervoor zijn ongeveer tien kilo olijven nodig. De olie wordt gewonnen uit het vruchtvlees en de pitten, waarbij het vruchtvlees het merendeel van de opbrengst levert. De olie wordt verkregen door persing of door raffinage.

Voor het gemak spreken we van een drietal types olijfolie:
1. ‘Extra Vierge’. Dit is de beste kwaliteit en dus ook het duurst. Maar heeft dan ook de meest uitgesproken smaak en is altijd van eerste persing.
2. Geraffineerde olijfolie, verkregen door persing waarna onzuiverheden door middel van verhitting eruit gehaald worden, dit levert helaas altijd smaakverlies op.
3. ‘Gewone’ olijfolie, deze heeft een neutralere smaak en is een mengsel van bovengenoemde methoden.

De olijven worden veelal in de periode van november tot januari geoogst, en zijn dan nog groen van kleur. Ook is de vrucht hard en oneetbaar. Na ongeveer 24 uur worden ze geperst en blijft er een pasta-achtig substantie over. Door deze substantie te kneden scheidt de olie zich af om vervolgens in een centrifuge zich van het aanwezig water te ontdoen et voilà de geboorte van de olijfolie.

Olijfolie heeft een plaats verworven op de schijf van vijf niet in de laatste plaats doordat het 70% enkelvoudig onverzadigde (Omega 9) vetzuren heeft, en bovendien een hoog gehalte aan vitamine E.

De gewone en geraffineerde olijfolie is prima geschikt in de keuken voor warme bereidingen als bakken en braden, maar de ‘extra vierge’ komt beter tot zijn recht in salades en vinaigrettes, omdat bij verhitting de fijne smaken deels verloren gaan.

De olijfbomen van Iniesta staan in Finca el Carril de oergronden in Fuentealbilla. De bomen worden hier vrij kort gesnoeid zodat iedere tak voldoende zonlicht kan opnemen voor de nodige voeding. Door irrigatie komt jaarlijks de bloei snel opgang en zorgt voor een goede ontwikkeling van de olijven. Wanneer er geoogst wordt zijn de Arbequina olijven nog groen-wittig. Natuurlijk is er een koude persing voor deze ‘extra virgin olive oil’ zodat er een intense groenkleurige, fruitige, aromatisch en mild smakende olie ontstaat met een aangenaam bittertje en kruidige indrukken.

Olijfolie is niet onbeperkt houdbaar, maar wanneer de fles op een donkere plaats bij een temperatuur die niet boven de 15°C komt is het bij een gesloten fles tot 24 maanden goed te gebruiken en een feest voor de zintuigen!

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?