Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Libanese wijn

Libanese wijn

Libanese wijn kent een lange geschiedenis. Hoewel Libanon meestal niet tot de klassieke wijnlanden wordt gerekend, is de wijnbouw er een van de oudste ter wereld. Zo’n vijfduizend jaar geleden werd er al wijn geproduceerd in het kleine, geteisterde en dichtbevolkte land gelegen aan de uiterste oostkust van de Middellandse Zee. Ontdek de heerlijke verrassend lekkere Libanese wijnen nu op AlleWijnen.nl!

  • Smaak
    • Elegant
    • Fris
    • Krachtig
    • Rond
    • Vol
  • Druivenras
    • Cabernet Sauvignon
    • Carignan
    • Chardonnay
    • Cinsault
    • Merwah
    • Obaideh
    • Syrah
    • Vermentino
    • Viognier
  • Land
    • Libanon
  • Regio
    • Bekaa Valley
  • Wijnhuis
    • Chateau Musar
  • Soort wijn
    • Rood
    • Rosé
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Desserts
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Kazen
    • Pasta
    • Salade
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
  • Biologisch
    • Ja
  • Oogstjaar
    • N.v.t.
    • 2008
    • 2009
    • 2012
    • 2014
    • 2015
  • Prijs
    • tot € 20,00
    • tot € 30,00
    • tot € 40,00

Jaarlijks wordt er circa vijf miljoen liter wijn geproduceerd in Libanon. De rijke geschiedenis van Libanese wijn maakt het drinken van een glas extra speciaal. Uit opgravingen zijn aanwijzingen gevonden dat wijn al zo’n vijfduizend jaar geleden werd gedronken in Libanon en een belangrijke rol speelde in de religie. Na de eerste wereldoorlog hebben de Fransen een grote invloed gehad op de wijnproductie in Libanon en is de kwaliteit in de loop der jaren flink gestegen. In de periode tussen 1975 tot 1990 stagneerde de productie door de oorlog die uitbrak, om vervolgens daarna weer toe te nemen. Rond 1990 waren er nog enkele wijnmakerijen over. Vandaag de dag zijn er vele bijzondere wijnmakers te vinden in Libanon.

Libanese wijn: welke druiven worden daarvoor gebruikt?

De klassieke Franse druivensoorten zijn het meest terug te vinden in de Libanese wijnvelden. Cabarnet Sauvignon, Merlot, Cinsault, Carignan en Grenche hebben de overhand. Echter kent Libanon ook enkele inheemse soorten zoals de Obaideh en Merwah.

De Merwah druif is typisch Libanees en is nauw verwant aan de Semillon druif. De Obaideh is enkel aangeplant in Libanon. Genetisch komt de Obaideh druif voor een groot deel overeen met de Chardonnay druif. Evenals de Chardonnay, is de Obaideh druif rijk aan suikers en beschikt deze over milde zuren. In de rijke en volle wijnen die de druif oplevert herken je vaak tinten van citrusvruchten en honing.

Doordat beide Libanese druiven zich in de loop der jaren hebben aangepast aan het klimaat van de regio, gedijen ze uitstekend in Libanon en leveren ze wijn van topkwaliteit op. Het internationaal bekende wijnhuis Chateau Musar maakt een overheerlijke witte wijn en rosé wijn van de Merwah en Obaideh druif die je beiden vindt in onze webshop.

Libanese wijnmakerijen

Alle gerenommeerde Libanese wijnhuizen bevinden zich in het zuiden van het land in de Bekavallei. Het oudste en veruit grootste wijnhuis is Chateau Ksara dat vroeger verbonden was met het Jezuïetenklooster van Tanail. In 1972 is het wijnhuis verkocht en volledig gemoderniseerd. Het op een na grootste wijngoed is Chateau Kefraya.

Chateau Musar
Het bekendste wijnhuis is Chateau Musar, waarvan je een selectie heerlijke rode wijn, witte wijn en rosé wijn in onze webshop vindt. Dit prachtige chateau is gelegen in het plaatsje Ghazir in de Bekavallei. Het wijnhuis is erg bekend geworden doordat het een lange tijd als enige wijnen exporteerde naar het westen. De wijngaarden van Chateau Masar bevinden zich tussen twee bergketens met ideale omstandigheden voor de druiventeelt. Het klimaat is er zeer warm, maar de hoogte zorgt ’s nachts voor een sterke afkoeling. De druiven die worden geteeld voor de Musar wijnen beschikken daardoor over heerlijke fruitige aroma’s en zijn van uitmuntende kwaliteit. De ondergrond wordt gekenmerkt door een mengsel van kalksteen, leem en keien en het klimaat zorgt ervoor dat de druivenstokken jaar op jaar probleemloos kunnen overleven.

Heerlijke Libanese wijn van Chateau Musar smaakt niet alleen erg lekker, maar kent ook een bijzonder verhaal. Gaston Hachor, die was geïnspireerd door de lange geschiedenis van de druiventeelt in Libanon, ontdekte het Chateau in 1930. Zijn zoon Serge (1939-2014) kwam in 1959 als wijnmaker bij het bedrijf en ontwikkelde topwijnen die inmiddels wereldwijn naam hebben gemaakt. De wijnen worden op natuurlijke wijze ontwikkeld en krijgen de tijd om te rijpen. Het zijn tevens uitstekende bewaarwijnen! De Musar Red is zo’n heerlijke Libanese wijn die met de jaren beter gaat smaken. Deze volle en ronde rode wijn smaakt uitstekend bij pasta en vlees en wordt na een aantal jaren op de juiste temperatuur in je kelder te hebben gelegen een unieke smaaksensatie.

Als jij op zoek bent naar een lekkere Libanese wijn met een goede prijs-kwaliteitverhouding, neem dan een kijkje in ons assortiment. Ontdek de bijzondere smaak van een glas Libanese wijn met een rijke geschiedenis. Vind je het lastig om een keuze te maken? Onze klantenservice staat uiteraard voor je klaar om je te adviseren.

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?