Wijn bij kip

Wijn bij kip, wat is de perfecte combinatie?

Staat er vanavond iets lekkers op het menu en wil je daar een goede passende wijn bij inschenken? Dan zijn er altijd wel een aantal afwegingen te maken, meestal te beginnen met welk soort vlees er wordt gemaakt en wat daar goed bij past.

In dit artikel gaan we in op de lekkerste wijn bij kip. Kip is een heerlijk veelzijdig stukje gevogelte, waar van alles bij past. Welke wijn bij kip past, hangt vooral af van de manier waarop het wordt klaargemaakt. Hier vind je de beste wijn bij kip, afhankelijk van de bereidingswijze.

Wijn bij wit vlees

De smaak van het vlees van een gerecht, is vaak bepalend voor de keuze van de wijn. Dit komt door de structuur van vlees en wijn, die lijnrecht tegenover elkaar staan. Maar dat betekent dus ook dat we verschillende wijnkeuzes maken bij verschillende vleessoorten. Zo heeft een sappig stukje biefstuk of ander rood vlees een hele andere structuur dan een stuk gegrilde kipfilet.

Bij wit vlees kiezen we doorgaans voor een fruitige witte wijn
Bij wit vlees kiezen we doorgaans voor een fruitige witte wijn

Bij wit vlees, waaronder kip, maar ook ander gevogelte zoals kalkoen, kiezen we doorgaans voor een fruitige witte wijn. Dit komt doordat wit vlees vaak wat droger is en vrij subtiel qua smaak. Alhoewel dit wel afhankelijk is van de manier waarop het wordt bereid. Je kunt ook kipgerechten maken met rodewijnsaus of bijvoorbeeld een smaakvolle stoofmaaltijd met kipfilet maken, waarbij de smaak een stuk voller is. Hierbij zou een rode wijn dan veel logischer zijn.

Welke wijn bij kip?

Welke wijn je kiest voor je kipgerecht, ligt er dus aan hoe je de kip bereidt. Er is geen perfecte wijn die bij elk soort kipgerecht past. Bovendien ligt het ook aan je eigen voorkeur. Hier vind je een aantal suggesties voor lekkere wijnen per bereidingswijze van kip. We geven bewust een aantal opties, zodat je zelf ook nog kunt kiezen voor een wijn die je zelf het lekkerste vindt.

Gebraden kip

Bij een gebraden kip wordt vaak heel bewust voor een bepaalde kruidencombinatie gekozen. Je wilt dan niet dat je wijn deze smaken helemaal overschaduwd en de show steelt. Daarom is de beste wijn bij gebraden kip een lichte en fruitige witte wijn, het liefst zonder houtrijping. Bijvoorbeeld:

De beste wijn bij gebraden kip is een lichte en fruitige witte wijn
De beste wijn bij gebraden kip is een lichte en fruitige witte wijn

Gegrilde kip

Gegrilde kip is over het algemeen wat minder gekruid en wat droger qua structuur. Je kunt daarom goed kiezen voor een volle wijn voor een goede balans. Dat kan een volle witte wijn zijn, maar ook een fruitige rode wijn past goed bij gegrilde kip. Bijvoorbeeld:

Bij een kip gerecht valt de keuze vaak op een witte wijn
Bij een kip gerecht valt de keuze vaak op een witte wijn

Gerookte kip

Gerookte kip heeft een hele specifieke smaak. Zoals de naam eigenlijk al zegt, heeft het een rokerige smaak. Om deze reden wil je liever geen op hout gerijpte wijn inschenken, omdat je dan rokerige smaken gaat combineren. Het beste is om te kiezen voor een jonge, frisse witte wijn, bijvoorbeeld:

Gekookte kip

Gekookte kipfilet wordt vaak in gerechten verwerkt, waarbij de rest van het gerecht eigenlijk de smaak maakt. De keuze voor kip, houdt het altijd een licht gerecht, waardoor de wijnkeuze nog steeds vaak op witte wijn valt. Maar het verschilt dus per gerecht. Bij een kip piri piri kun je bijvoorbeeld wel een rode wijn kiezen, zoals een Douro. Of een lekkere rosé bij kip met zoetzure saus.

Gekookte kip in wijnsaus

Je kunt natuurlijk je stukje kip ook klaarmaken in een heerlijke wijnsaus. Het bekendste voorbeeld hiervan is “coq au vin”, een Franse stoofpot met kip, gerookt spek, uit en champignons. In de Bourgogne en Beaujolais wordt dit doorgaans met rode wijn gemaakt, zoals een pinot noir, die zorgt voor een volle en aardse smaak.


In de Elzas wordt ook wel witte wijn gebruikt, waardoor het gehele gerecht een lichtere en fruitigere smaak krijgt. Goede wijnen hiervoor zijn Pinot Blanc, Grüner Veltliner, Chenin en Chardonnay. Vanzelfsprekend kun je van de wijn uit het stoofpotje ook een extra glas inschenken voor bij de maaltijd.

Wijn bij gevogelte

Kip is natuurlijk een soort gevogelte, en net zoals bij kip, hebben andere gevogelte gerechten ook hun complimenterende wijnen. Wil je bijvoorbeeld je gegrilde kipfilet inruilen voor gebraden eendenborst? Dan ruil je het liefst je fruitige wijn in voor een houtgerijpte witte wijn of een rode wijn zoals Pinot noir.

Bij kalkoen smaakt een fruitige rode wijn ook heel lekker
Bij kalkoen smaakt een fruitige rode wijn ook heel lekker

Ga je liever voor een gevulde kalkoen? Dan wil je ook een smaakvolle wijn, bijvoorbeeld een volle witte wijn zoals een Muscat of een fruitige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Pinot noir.

Wat als ik een andere wijn bij kip wil?

Uiteindelijk is het natuurlijk je eigen keuze welke wijn je bij je gerechten inschenkt. Heb je een favoriete wijn die niet is genoemd als suggestie voor jou gerecht? Dan betekent dit echt niet dat het meteen niet smaakt.

Wijn suggesties zijn er om de beste balans te vinden tussen de structuur en smaak van een maaltijd en de structuur en smaak van een wijn, zodat ze elkaar complimenteren. Maar als je liever voor een andere wijn kiest, is dat helemaal aan jou. Zolang je maar geniet van zowel je maaltijd als je wijn!

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *