Wijn bij eend eten

Wijn bij eend eten: wat is lekker?

Eend is zeer geliefd als gerecht. Denk maar eens aan smeuïge eendenpoten, gerookte eend, pekingeend of eendenborst. Daarnaast heb je ook nog wilde eend of tamme eend. Het water loopt je al haast in de mond! Maar welke wijn bij eend is lekker? Zo’n heerlijke maaltijd is niet compleet zonder een goede wijn.

Daarom gaan wij je in dit artikel vertellen over de ideale wijn om te drinken bij eend. Door een gerecht als een te combineren met wijn kan je genieten van een uitgesproken smaak. Hieronder lees jij over de beste combinaties én over de verschillende smaken eend.

Het smaakverschil tussen wilde en tamme eend

Eend kan zowel tam als wild gegeten worden. Het verschil in smaak is enorm. Tamme eend heeft van zichzelf een vrij neutrale smaak. Niet zo uitgesproken, en het vlees is bovendien ook vetter. Hierdoor past tamme eend bij veel verschillende soorten wijn.

Bij wilde eend is dit anders. Het vlees is vrij mager maar goed doorbloed. Hierdoor is het ook een stuk meer aromatisch van smaak. De smaak van de wilde eend dient dan ook meer op de voorgrond te liggen dan de smaak van de wijn. De eend verdient om goed geproefd te worden.

Gerecht met eendenborst

Wijn bij wilde eend

Laten we beginnen bij wilde eend . Dit heeft dus een aromatische smaak. De beste wijn voor gerookte eend is zowel rode als witte wijn. Bij witte wijn is een riesling een goede combinatie. Kies voor Chardonnay met een houtgerijpte en krachtige smaak. Dit smaakt ook lekker bij een wilde eendenborst.

Is rode wijn meer jouw ding? Dan is een Cabernet sauvignon of merlot een mooie wijn. Ga voor een volle en krachtige wijn die de eend extra complimenteert. Onze Château Tayac Margaux past goed bij wilde eend. Het smaakprofiel van deze wijn is complex, krachtig en vol.

Château Grand Tayac Margaux

24,99  op voorraad
Wijnbeurs.nl
Gecheckt op 11 november 2022 13:01

De verleidelijke Margaux is met 18,5/20 punten én een zilveren medaille een uitstekende koop. En dankzij zijn jarenlange flesrijping nu prachtig versmolten vol cassisbessen, kersen, cacao en toast.

Wijn bij tamme eend

Tamme eend is een stuk neutraler van smaak. Dit heeft een voordeel: het past vrijwel overal bij. Het kan gecombineerd worden met verschillende sauzen en gebruikt worden in verschillende gerechten.

Een goede rode wijn met zachtere tannines zoals een fruitige pinot noir en merlot complimenteren tamme eend goed. Wanneer je voorkeur uitgaat naar witte wijn kan je het beste gaan voor een frisse en soepele variant zoals sauvignon blanc.

Wijn bij gerookte eend

Gerookte eend is niet te vergeten in dit rijtje. Wanneer eend gerookt wordt zorgt dit voor een ziltige en krachtige smaak. Wat is dan de ideale wijn? Laten we beginnen bij rode wijn. Kies voor een fruitige en soepele rode wijn met donker fruit.

Een frisse en fruitige Chardonnay past goed bij gerookte eend
Een frisse en fruitige Chardonnay past goed bij gerookte eend (foto: Kendall-Jackson)

Idealiter niet een te volle wijn. Je kan dan denken aan een pinot noir, chainti classico en sangiovese. Een andere wijn die hier goed bij past is merlot. Je kan gerookte eend dus rijkelijk combineren. En welke witte wijn drink je bij gerookte eend? Een frisse en fruitige chardonnay of pinot grigio volstaat goed.

Wijn bij pekingeend

Pekingeend is ook erg geliefd als gerecht. De smaak is net weer wat anders dan bij het standaard gevogelte. Het is erg stevig vlees en heeft een zoetere smaak. Dat is ook waarom deze eendensoort zo geliefd is.

Wijn kan de eindsmaak totaal beïnvloeden van de eend. Daarom is het zaak dat je een soort kiest die hier goed bij past. Qua rode wijnen kan je het beste gaan voor merlot, cabernet sauvignon en sangiovese.

En dan wel met een soepele en fruitige smaak. Dit complimenteert de zoete smaak van de eend. Hoe zit dat dan bij witte wijn? Kies een kruidige en rijpe riesling, muscat of chardonnay. De kruidige smaak in combinatie met het zoete van de eend zorgt voor een unieke combinatie. Een tip: onze Rockhawk chardonnay.

1
Rockhawk Chardonnay
2
Buttery Rockhawk Chardonnay

Populaire eendgerechten

Ook bespreken wij nog welke wijn het beste past bij populaire gerechten. Deze gerechten kan je uiteraard ook thuis maken. Dan weet je precies welke witte wijn of rode wijn hier het beste bij past.

Een Pinot Noir smaakt heerlijk bij een wilde eendenborst
Een Pinot Noir smaakt heerlijk bij een wilde eendenborst (foto: Intovino)

Eendenborst salade

Een eendenborst salade kan enorm lekker zijn. Dit kan met zowel tamme als wilde eend gegeten worden. Bij tamme eendenborst kan je kiezen voor een pinot noir of chardonnay. Door de fruitigheid en lichte stevigheid passen beide wijnen goed bij de salade.

Zoals we nu weten is de smaak van wilde eendenborst behoorlijk anders. Daarom hoort hier ook een andere wijn bij. Een stevige en rookachtige smaak past hier beter bij. Ga voor een chardonnay of pinot noir binnen dit smaakprofiel. Dat wordt smullen.

Eendenborst met portsaus

Ja, je hoort het goed: eend met een saus van port. Dit zorgt voor een combinatie van kruidige en pittige smaken. Ideaal voor het najaar wanneer het wat kouder wordt buiten. Je kan hierbij kiezen voor zowel witte als rode wijn. Een witte viognier is zeker aan te raden.

Eendenborst met sinaasappelsaus of zwarte bessen

Misschien een ietwat ‘bijzondere’ combinatie, maar ó zo lekker. Eendenborst met sinaasappelsaus zorgt voor een smaakexplosie. Wanneer je dit zelf wil maken slaan je gasten stijl achterover. Zeker wanneer je er een mooie wijn bij schenkt. Bij voorkeur een pinot noir.

Een Cabernet Shiraz smaakt uitstekend bij een saus van zwarte bessen
Een Cabernet Shiraz smaakt uitstekend bij een saus van zwarte bessen (foto: Sula Vineyards)

Deze heeft een licht, soepel en fruitig smaakprofiel. En dat past uiteraard perfect bij een saus gemaakt van fruit. Eendenborst is ook lekker met een saus van zwarte bessen. En ook daar hoort een goede wijn bij. De perfecte wijn bij deze saussoort is de carbernet shiraz.

Pekingeend met hoisinsaus

Pekingeend staat bekend om de enigszins zoete smaak. Dit is dan ook goed te combineren met een hoisinsaus, die kruidig zoet van smaak is. Een wijn met zoete specerijen in het smaakprofiel zorgt voor een heerlijke sensatie. Kies bijvoorbeeld een primitivo .

Zelf recepten met eend bereiden

We hoeven het eigenlijk al niet meer te benoemen, maar eend is enorm lekker. Je kan er behoorlijk wat kanten mee op. Wanneer je zelf eend wil bereiden heb je dus genoeg keuze om een uniek gerecht op tafel te zetten.

Leuk voor de feestdagen bijvoorbeeld. Wanneer je zelf een gaat bereiden is het dus van belang een goede passende wijn te kiezen. Dit maakt het gerecht écht ‘af’. Op onze website vind je een brede selectie aan wijnen die goed aansluiten bij de verschillende eendgerechten.

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *