Leeg wijnglas in handen van serveerster

Heerlijke alcoholvrije wijnen – Uitgebreide gids 2022

Je hebt in de wandelgangen iets vernomen over niet-alcoholische wijn. En dat is niet zo vreemd want alcoholvrije wijn is momenteel enorm populair. Misschien heb je erover gehoord via vrienden die het uitproberen, heb je advertenties gezien of heb je zelfs al een paar slokjes gedronken. Wellicht ben je een aanstaande moeder die gewoon niet wil afzien van die heerlijke wijnsmaak waar je zo van houdt. Of misschien geniet je gewoon niet van de smaak van alcohol.

Wat je redenen ook zijn, als je interesse ten aanzien van deze alcoholvrije wijn rage aangewakkerd is, dan is dit de gids die je er meer over kan vertellen. Want wat is alcoholvrije wijn precies? En hoeveel soorten alcoholvrije wijnen zijn er? Is dat niet gewoon druivensap? Gelukkig hebben wij de antwoorden waar je naar op zoek bent. We hebben namelijk een lijst samengesteld van alles wat je moet weten over alcoholvrije wijn.

Wat is het eigenlijk?

Ten eerste, wat is alcoholvrije wijn precies? Is het hetzelfde als alcoholvrij of gedealcoholiseerd? Ja. Alle drie van deze termen kunnen vrij door elkaar worden gebruikt als het gaat om wijn of dranken waarvan de alcohol is verwijderd. Hoewel de termen enigszins verschillende betekenissen kunnen hebben, afhankelijk van waar ze naar verwijzen en in welk land je bent, betekenen alcoholvrij, alcoholvrij en gedealcoholiseerd allemaal dat er weinig tot geen alcohol in de wijn zit – 0,0% alcohol per volume. We gaan verder in dit artikel er op in voor welke alcoholvrije wijnen dit allemaal van toepassing is.

Man en vrouw na een dag werken aan een lekker glaasje alcoholvrije wijn in de keuken.
Man en vrouw na een dag werken aan een lekker glaasje alcoholvrije wijn in de keuken.

Alcoholvrije witte wijn kopen

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Alcoholvrije wijn begint met volledig gegiste wijn. En dan… verwijdert iemand de alcohol.
Nu denk je waarschijnlijk: Als je de alcohol uit wijn haalt, wordt het dan geen druivensap? Eigenlijk niet, het is een beetje ingewikkelder dan dat. Je hebt zelf waarschijnlijk ook al eens alcohol uit een vloeistof verwijderd.

Je doet het elke keer als je een kopje droge witte wijn aan je Bolognesesaus toevoegt en het laat sudderen tot het bijna verdampt is. Het maakt niet uit dat wanneer je de alcohol “eruit kookt” je ook veel van de nuance van de wijn om zeep helpt; je hebt umami-tomaten en rundvlees en boter en melk en zout in de mix. Maar deze aanpak zou echter veel te intens zijn voor iets dat je rechtstreeks in een glas wilt gieten en nippen.

Daarom zijn op dit moment de twee populairste methoden om wijn te de-alcoholiseren omgekeerde osmose en vacuümdestillatie. In beide gevallen gaat het om dure machines, maar de eerste methode is gebaseerd op membraantechnologie. Je hersenen doen misschien een beetje pijn als je dat probeert te begrijpen, maar gelukkig lees je dit artikel omdat je erg nieuwsgierig bent.

De tweede methode werkt bij lage temperaturen en onder lage druk. De belangrijkste conclusie na deskundig onderzoek, is dat de wijn door deze procedures meer van die vluchtige smaakmoleculen kan vasthouden die het drinken ervan zo aangenaam maken.

Dit is dus waarom alcoholvrije wijn verschilt van druivensap. Terwijl druivensap het ongegiste sap is van druiven, doorloopt alcoholvrije wijn hetzelfde gistings- en rijpingsproces als gewone wijn, alleen wordt de alcohol er in de laatste stadia uitgehaald. Dit maakt alcoholvrije wijn veel minder zoet dan druivensap, maar met dezelfde geweldige smaken en complexiteit als wijn die wel alcohol bevat.

Handig: Wikipedia artikel met definitie: wat is alcoholvrij

Alcoholvrije rode wijn kopen

Wat zijn de voordelen van alcoholvrije wijn?

Het grootste voordeel van het drinken van een lekkere alcoholvrije wijn is natuurlijk het vermijden van de consumptie van alcohol. Alcoholvrije dranken kunnen een belangrijke rol spelen bij het in stand houden van routine en sociale betrokkenheid, zelfs wanneer je graag wilt minderen of gewoon helemaal stoppen met “drinken”. Maar er zijn nog meer voordelen en die zetten we even voor je op een rij.

Verlaagd risico op hart- en vaatziekten

Wist je dat, volgens een Amerikaans onderzoek, alcoholvrije rode wijn het risico op hart- en vaatziekten vermindert? Het verlaagt de bloeddruk en vermindert daardoor het risico op een hartaanval met 20% en het risico op hart- en vaatziekten met 15%. De reden is eenvoudig: Niet-alcoholische rode wijn bevat evenveel polyfenolen als alcoholische rode wijn.

Polyfenolen zijn antioxidanten die de bloeddruk verlagen en kanker, ontstekingen en neuro-degeneratieve aandoeningen tegengaan.

Het heeft ook positieve effecten op een hoge bloeddruk en is rijk aan antioxidanten. Deze drank is dus zeer geschikt voor alle wijnliefhebbers op leeftijd die, om medische redenen niet meer in staat zijn van alcoholische dranken te genieten. Dankzij deze alcoholvrije versie kunnen zij voortaan genieten van een glas wijn en al zijn deugden zonder de negatieve effecten die ermee gepaard gaan.

Meer smaak, maar minder calorieën

Laten we maar eens beginnen met de calorieën. Pure alcohol bevat ongeveer 56 calorieën per eenheid, dus standaard maten van bier en wijn liggen voor op calorieën nog voordat je zelfs maar gaat kijken naar de andere ingrediënten. Als we het over calorieën hebben, dan zal het eerste voordeel van alcoholvrije wijn dat het een derde en soms wel de helft minder aan calorieën bevat dan de normale variant.

Wellicht heb je jezelf er jarenlang van overtuigd dat het niet de wijn, maar de chips is die je erbij eet, ervoor zorgen dat er extra pondjes bij komen. Je zult echter meteen een verschil merken op de weegschaal als je bent overgestapt naar een lekkere alcoholvrij wijn.

Het is namelijk niet alleen de aanwezigheid van calorieën. De manier waarop je lichaam calorieën verwerkt, verschilt wanneer alcohol wordt geconsumeerd. Je lichaam begint met het verbranden van calorieën uit alcohol, voordat het begint met het verwerken van calorieën uit voedsel. Dit betekent dat als je bier of wijn drinkt bij een maaltijd, het kan zijn dat je de calorieën van het voedsel niet effectief verbrandt.

Daar komt nog bij dat alcohol in verband wordt gebracht met ongezonde hapjes: hoe meer je drinkt, hoe groter de kans dat je grijpt naar snacks zoals gezouten nootjes, chips of kaas. En hoewel er niets mis is als je met met mate snoept, gaat drank hand in hand met te veel snoepen. En laten we de calorieën van een kater niet vergeten. Deze kun je zeker vermijden door te kiezen voor een merk zonder alcohol.

Ook in 2019 was RTL Nieuws er al snel bij

Minder sulfiet

Alcoholische wijnen hebben een hoog sulfietgehalte. Dit is ook de reden waarom momenteel meer dan 1 miljoen mensen in Frankrijk last hebben van een te hoog sulfietgehalte. Aangezien de aanbevolen dagelijkse dosis voor de gemiddelde persoon 50 mg is, wordt deze limiet al snel overschreden na 2 glaasjes wijn. Een normaal glas mousserende of witte wijn bevat al 42 mg sulfiet en als we eerlijk zijn, blijft het vaak niet bij eentje. Alcoholvrije bubbels bevatten daarentegen bijna geen sulfiet als gevolg van het dealcoholisatie proces.

Hoewel sulfiet natuurlijk essentieel is voor de productie van een goede wijn, wordt het steeds belangrijker dat we actie ondernemen en controleren wat er in onze glazen zit en ons langzaam vergiftigt. Juist daarom zijn er andere wijn categorieën op de markt gekomen. Hiermee bedoelen we onder andere alcoholvrije, biologische, natuurlijke en biodynamische wijnen die aanzienlijk lagere sulfietgehalten bevatten dan gewone wijnen.

Wat is de beste manier om te genieten van heerlijke alcoholvrij (e) wijn?

Alcoholvrije wijn kan gewoon gedronken worden in elke situatie waar ook alcoholische wijn geserveerd zou worden. Open gewoon een fles na het werk voor een verfrissend en ontspannend moment thuis of combineer hem met je favoriete maaltijden. Wist je dat er ook gewoon een alcoholvrije rosé is?

Volg bij het combineren van wijn zonder alcohol met maaltijden en snacks gewoon dezelfde richtlijnen als bij het combineren van alcoholische wijn met eten. Denk bijvoorbeeld aan de structuur, hoe zuur de wijn is, de tannine van de alcoholvrije wijn (indien van toepassing), en aan de maaltijden die op het menu staan. Want gelukkig hoeven een gezondere leefstijl en een voorliefde voor wijn elkaar niet uit te sluiten.

Voor je het weet trek jij een alcoholvrije wijn fles open net als een gewone wijn of witte wijn. Alleen is het dan een heerlijke alcoholvrije witte wijn. Dus vergeet die dromen over sauvigon blanc met een mooi percentage alcohol, jij shopt voortaan naar alcoholvrie wijnen 🙂

Ga je het snel proberen?

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *