Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Japanse wijn

Japanse wijn

Japan is wereldwijd voornamelijk bekend vanwege de Japanse rijstwijn Sake. Minder bekend is dat in Japan ook heerlijke rode en witte wijnen gemaakt worden. Als wijnland is Japan vandaag de dag volop in ontwikkeling, wat jaarlijks weer resulteert in schitterende en smaakvolle wijnen. Op AlleWijnen.nl vind je een prachtige selectie die je zeker zal verrassen.

  • Smaak
    • Elegant
    • Fris
    • Rond
    • Vol
  • Druivenras
    • Rijst
  • Land
    • Japan
  • Regio
    • Hyogo
    • Kyoto
    • Niigata
  • Wijnhuis
    • Hakushika
    • Ichishima
    • Kizakura
  • Soort wijn
    • Wit
  • Lekker bij
    • Oosterse gerechten
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Nee
  • Afsluiting
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Nee
  • Oogstjaar
    • N.v.t.
  • Prijs
    • tot € 10,00
    • tot € 20,00

Als je weleens bij een traditioneel Japans of Oosters restaurant hebt gegeten, dan heb je vast weleens een glaasje van de heerlijke Japanse wijn Sake geproefd. Deze drank wordt net als wijn door middel van fermentatie verkregen en wordt vaak gedronken als aperitief. De drank wordt vanwege de vele variaties en het fruitige en aromatische karakter dat bij veel mensen in de smaak valt wereldwijd gedronken. Sake heeft Japan als wijnland op de kaart gezet. Omdat er in Japan een groeiende interesse is voor wijnen in het algemeen, worden er steeds meer lekkere wijnen gemaakt in Japan. Van een authentieke Japanse rijstwijn tot wijnen gemaakt van Europese druiven als de Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec.

Japanse wijn: welke druiven worden daarvoor gebruikt?

Het is lastig om druiven te verbouwen in Japan. Dat heeft te maken met het klimaat en de bijzondere samenstelling van de bodem die op de meeste plaatsen erg zuur is. De hoge luchtvochtigheid en de kans op tyfoons, zorgt ervoor dat het soms een enorm lastige opgave is voor wijnboeren om druiven te telen.
In Japan zijn onder andere de Europese witte druiven Chardonnay, Sémillon en Chasselas Blanc en blauwe druiven Cabernet Sauvignon, Merlot en Malbec aangeplant.

Een druivensoort die alleen in Japan voorkomt is de Koshu. Deze bijzondere druif is via China vanuit de Kaukasus in Japan terechtgekomen. Deze laat rijpende druif is bestand tegen veel ziekten. Op de druivenstokken groeien veel en relatief grote druiven die kunnen worden gebruikt voor zowel droge, zoete en mousserende wijnen. De Koshu druif is goed bestand tegen het Japanse klimaat en overleeft daarom doorgaans goed. Wel wordt deze doorgaans gemengd met andere druiven om een optimale smaak te verkrijgen.

Sake: een bijzondere Japanse wijn

Sake is de traditionele drank van Japan en is eigenlijk strikt genomen geen wijn. De drank wordt namelijk geproduceerd door fermentatie van rijst en water. Er komen dus geen druiven aan te pas. Het alcoholpercentage varieert en ligt doorgaans rond de 5 tot 19 procent. Er zijn vele soorten Sake verkrijgbaar, van varianten waaraan alcohol is toegevoegd tot soorten waarbij de alcohol op natuurlijke wijze is ontstaan. Sake is een uitstekend alternatief voor wijn en kan het beste licht gekoeld worden geschonken en geserveerd in een wijnglas. De smaak varieert van licht fruitig en soepel tot rijk en gecompliceerd. Sake kan bij diverse gerechten worden gedronken. In onze webshop vind je diverse soorten, van de heerlijke en traditionele Silk Deluxe 'Ichishima' die perfect kan worden geserveerd bij bijvoorbeeld visgerechten, tot Sakes die lekker smaken als aperitief en bij desserts.

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?