Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Hongaarse wijn

Hongaarse wijn

Hongarije was van oudsher vooral bekend om zijn Tokaji-wijnen. Deze dessertwijn wordt gemaakt van overrijpe druiven en verschijnt in allerlei soorten van droog tot zoet. Mede door de invloed van buitenlandse wijnmakers, is Hongarije nu ook het land van heerlijke rode en witte wijnen die wereldwijd steeds meer terrein winnen. Dankzij het gebruik van unieke inheemse wijnsoorten kan elke Hongaarse wijn je weer verrassen.

Er zijn geen producten die voldoen aan je selectie.

De geschiedenis van de Hongaarse wijnbouw gaat terug tot de Romeinse tijd. In het midden van de 17e eeuw werd in Hongarije het verschijnsel van de edele rotting ontdekt. Dit leidde tot het succes van de Tokaji-wijnen die Hongarije als wijnland op de kaart hebben gezet. Vandaag de dag zijn in Hongarije de meeste bekende druivensoorten terug te vinden en worden er diverse wijnen gemaakt. Kapitaalkrachtige buitenlandse investeerders, onder wie enkele gerenommeerde wijnproducenten, hebben de wijnbouw in Hongarije verder ontwikkeld. Hongaarse wijn wordt tegenwoordig vaak in één adem genoemd met uitstekende droge witte wijnen die internationaal hoge ogen gooien.

Het klimaat in Hongarije

Omdat Hongarije in het midden van Europa is gelegen en wordt omringd door vele bergen, heerst een gematigd continentaal klimaat dat zich uitstekend leent voor het verbouwen van druiven en het ontwikkelen van heerlijke wijnen. Vooral in het maken van aromatische witte wijnen en rijpe rode wijnen zijn de Hongaarse wijnmakers erg sterk. De koude winters met veel sneeuw en de warme zomers met soms temperaturen boven de 35 graden bezorgen wijnboeren de nodige uitdagingen. Het grote aantal zonuren in vergelijking met andere Europese landen zorgt er echter voor dat de druiven alle tijd krijgen om goed te rijpen en wijnen vaak van uitstekende kwaliteit zijn.

De wijnregio´s in Hongarije

Hongarije wordt geografisch gezien vaak in vier grote wijngebieden opgedeeld: de Hongaarse hoogvlakte, Hoog-Hongarije, Zuid-Transdanubië en Noord-Transdanubië. Deze grote regio´s zijn door de Hongaarse overheid onderverdeeld in een twintigtal kleinere wijnstreken. Mede dankzij de grote verscheidenheid aan liggingen van de wijngaarden, bodemsoorten, klimaten en microklimaten, is het Hongaarse wijnaanbod zeer divers.

De Hongaarse wijnwet kent dezelfde opbouw als de Franse. De laagste categorie is de tafelwijn, gevolgd door wijnen met een geografische herkomstbepaling. De derde categorie zijn de kwaliteitswijnen met een geografische herkomstbenaming. Een wijn behoort pas tot de hoogste kwaliteitsklasse als deze minimaal vijf jaar heeft gerijpt.

Hongaarse wijn: welke druiven worden daarvoor gebruikt?

Ongeveer tweederde van de totale wijnproductie in Hongarije bestaat uit witte wijn. Rode wijn maakt een derde deel uit van de totale productie aan wijn. Uniek aan Hongarije is dat er naast de bekende internationaal gebruikte druivenrassen ook veel inheemse druivensoorten voorkomen. De afgelopen jaren is de kwaliteit van de Hongaarse wijn met grote stappen vooruit gegaan en dat komt mede door de tientallen onbekende, typisch Hongaarse druivenrassen. Voor witte wijnen worden bijvoorbeeld de druivenrassen Furmint en Hárslevelű gebruikt. Voor de rode en rosé wijnen gebruiken Hongaarse wijnmakers onder andere de kadarka en kékfrancos druif. Deze unieke druivensoorten geven Hongaarse wijn een bijzonder karakter en zorgen voor een kenmerkende smaak. Omdat de typisch Hongaarse druif Kadarka vatbaar is voor ziektes wordt hij steeds vaker vervangen door andere rassen. Door de invloed van buitenlandse wijnmakers die in Hongarije actief zijn veel populaire Franse druivenrassen waaronder de Cabernet Sauvignon en de Merlof druif aangeplant. De kwaliteit van Hongaarse wijn die wordt gemaakt van de bekendere druivensoorten neemt steeds verder toe. Vele wijndrinkers beginnen Hongarije als wijnland daardoor te ontdekken.

Tokaji-wijnen

In het noordoosten van Hongarije zijn de wijngaarden gelegen voor de bekende Tokaji Aszu wijnen. Deze wijnen worden gemaakt van druiven die zijn aangetast door edele rotting. De druiven worden na het oogsten verzameld in kuipjes, Puttonyos, geheten. De suikerrijke en verschrompelde druiven worden vervolgens verwerkt tot een siroopachtige massa. De kwaliteit wordt gepaald door het aantal Puttonyos die worden toegevoegd aan de vaten met droge wijn die een inhoud hebben van circa 140 liter. Na het vergisten en een rijping op vat die enkele jaren duurt, is de wijn klaar om te drinken. Tokaji-wijnen hebben vaak een mooi evenwicht tussen zoet en zuur en zijn fruitig van smaak.

Op AlleWijnen.nl vind je binnenkort een uitgebreide keuze aan Hongaarse wijn. Bij alle wijnen vind je uiteraard de soort, herkomst en eigenschappen terug. Wil je meer weten? Neem dan gerust contact met ons op!

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?