Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Druivenrassen

Naast het klimaat, de grond en de vinificatie, bepaalt het druivenras de smaak van de wijn. Naast het onderscheid tussen rode en witte druivenrassen zijn er grote verschillen in smaak, geur, kleur en textuur te vinden tussen de vele druivenrassen die de wereld rijk is. Zo is de Shiraz druif krachtig en geconcentreerd en de Pinot Noir kwetsbaar en delicaat. Zo levert elk druivenras een onderscheidende wijn op.

Druivenrassen voor witte wijn

Het grootste deel van de witte wijn wordt gemaakt van de druivenrassen chardonnay en sauvignon blanc.

De oorsprong van de chardonnay druif is te herleiden naar de Franse Bourgogne. Een groot deel van de topkwaliteit chardonnay wijnen is nog altijd uit deze regio afkomstig. Namen als Chablis, Le Montrache, Chevalier-Montrache en Santenay zijn een aantal voorbeelden van topwijnen uit deze regio gemaakt van de chardonnay druif. Zowel in koelere als in warmere klimaten presteert de druif erg goed, waardoor deze over de hele wereld is terug te vinden. De wijnen die voortkomen uit de druif zijn zeer divers en de aroma’s kunnen sterk verschillen. Van vanille, tropisch fruit en honing tot geroosterde cashewnoten en amandelen. Houd je van een wat vollere wijn met een krachtige en zachte smaak? Dan kan je een chardonnay vast waarderen! Naast witte wijn wordt er ook heerlijke mousserende wijn gemaakt van de chardonnay druif. De Deakin Estate, Chardonnay & Pinot Noir van wijnhuis Deakin Estate in Australië is daar een uitstekend voorbeeld van.

De Franse sauvignon blanc druif behoort samen met chardonnay tot de populairste witte druivensoorten. De sauvignon blanc druif is niet alleen in het land van oorsprong populair, maar ook zeer in trek in Nieuw-Zeeland en heeft de Nieuw-Zeelandse wijnen wereldwijd in de kijker gezet. De druif kan niet goed tegen extreme hitte en presteert het beste in regio’s met een gematigde temperatuur. Wijnen van sauvignon blanc druiven hebben een bijzondere geur waarin vaak tinten van bloemen, wit fruit en buxus zijn te herkennen. Sauvignon blanc wijnen uit gebieden met een wat koeler klimaat zijn vaak erg fris terwijl de druif in gebieden met een warmer klimaat vaak een wijn met een zachtere smaak oplevert.

Overige druivenrassen die vaak worden gebruikt voor het maken van witte wijn zijn moscato, pecorino, riesling, verdejo, grillo, albarino en verdicchio.

Druivenrassen voor rode wijn

Wereldwijd is er bijna geen wijnland te vinden waar de merlot druif niet is aangeplant. Merlot is een van de bekendste rode druivensoorten uit de beroemde wijnregio Bordeaux en is inmiddels over de gehele wereld terug te vinden. Het is bekend dat de druif al in 1784 werd gecultiveerd en het is nog altijd een zeer prominente druif in de streken Pomerol en Saint-Emilion. Omdat de merlot druif ook met name in gebieden met een relatief koele omgeving goed presteert, vind je de druif ook terug in de minder traditionele wijnlanden met een relatief koud klimaat. Het sap van de merlot druif is zacht en lichtzoet van smaak. Vanwege het hoge suikergehalte is de smaak niet zuur en resulteert de druif vaak in een sappige en toegankelijke wijn.

De syrah druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt ook in Australië verbouwd onder de naam shiraz. Door de verschillende klimaten in beide landen is de smaak verschillend. De smaak van de syrah druif laat zich niet eenvoudig beschrijven en is zeer veelzijdig. De druif is fruitig, kruidig, aromatisch en levendig. Syrah is voornamelijk terug te vinden in landen met een warm klimaat, mede omdat de kans om een mislukte oog bij de druif klein is. Syrah en Shiraz zijn populair in onder andere Zuid-Frankrijk, Zuid-Afrika, Californië en Australië.

Overige druivenrassen die veel worden gebruikt voor het maken van rode wijn zijn malbec, primitivo, montepulciano, tempranillo, barbera, zinfandel, nero d’avola, grenache, pinot noir, dornfelder en carmenere.

Druivenrassen voor port

De tinta cão is een van de bekendste druivenrassen die wordt gebruikt voor het maken van port. Het druivenras uit het noorden van Portugal is voorzien van een zeer dikke schil waardoor de druif zowel sterk als zeer betrouwbaar is. De dikke schil zorgt echter ook voor een relatief lage opbrengst. Veel soorten Vintage Port zijn gemaakt van de tinta cão druif. De portwijnen die voortvloeien uit dit ras zijn vaak zeer verfijnd en vol van smaak zoals de Quinta Do Portal.

Overige bekende druivenrassen waarvan heerlijke port wordt gemaakt zijn onder andere touriga franca, tinta roriz, tinta barroca en touriga nacional. De laatstgenoemde variant komt zoals de naam al doet vermoeden enkel in Portugal voor en staat garant voor heerlijke portwijnen van zeer hoge kwaliteit.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?