Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Chileense wijn

Chileense wijn

Chileense wijn is een verrassende sensatie voor de smaakpupillen waarmee nog niet iedereen in aanraking is gekomen. Het land is perfect voor het verbouwen voor wijn en dat proef je wanneer je een slok neemt.

  • Smaak
    • Eenvoudig
    • Elegant
    • Fris
    • Fruitig
    • Krachtig
    • Rond
    • Vol
    • Zomers
  • Druivenras
    • Cabernet Sauvignon
    • Carmenere
    • Chardonnay
    • Merlot
    • Pinot Noir
    • Sauvignon Blanc
    • Shiraz
  • Land
    • Chili
  • Regio
    • Aconcagua
    • Central Valley
    • Mendoza
  • Wijnhuis
    • Bodegas Centenarias
    • Vina Carmen
    • Viñedos Emiliana
  • Soort wijn
    • Rood
    • Rosé
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Kazen
    • Pasta
    • Salade
    • Schaal en schelpdieren
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Ja
    • Nee
    • Niet bekend
  • Afsluiting
    • Kurk
    • Schroefdop
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • 2012
    • 2013
    • 2014
    • 2015
    • 2016
    • 2017
  • Prijs
    • tot € 10,00
    • tot € 20,00

Chileense wijn

Chileense wijn is geen nieuw fenomeen. Tenminste, voor de Chilenen. Al sinds de komst van de Spanjaarden in de 16e eeuw wordt er volop wijn gedronken in het land. Tot op kort lag de lat voor Chileense wijn echter niet zo hoog aangezien het publiek voornamelijk uit de lokale bevolking bestond. De hernieuwde aandacht voor de export van Chileense wijn heeft ervoor gezorgd dat de wijnbouw in Chili zich in een sneltreinvaart heeft ontwikkeld. Door het voorbeeld van de befaamde Franse wijnen te volgen, zijn er nu ook hoogwaardige streekwijnen uit Chili op de markt. Voor het produceren van deze wijnen wordt er bovendien vaak samengewerkt met wijngaarden uit de Napa vallei of wijnhuizen uit Frankrijk.

De geologische voordelen van Chili voor de wijnbouw

Chileense wijn heeft heel veel potentie. Het landschap en het klimaat van Chili maken de omstandigheden voor het cultiveren van wijn zeer gunstig. Een groot deel van het oppervlak van het land bestaat uit heuvel en bergen, er valt nauwelijks neerslag en (vrijwel) altijd schijnt de zon. De planten kunnen zich optimaal ontwikkelen onder deze condities en zijn bovendien zeer resistent tegen ziektes zoals druifluis.
Chili staat voornamelijk bekend om haar zuivere, natuurlijke wijnen zoals Cabernets, Chardonnays en Merlots. Deze vinden gretig aftrek onder de Chilenen zelf. De herintreding van de Chileense wijnen op de internationale markt hebben voor een hogere mate van diversiteit gezorgd. Druiven als carmenère, welke inmiddels als de nationale druif van Chili wordt gezien, hebben een eigen plekje veroverd in de Chileense wijnbouw.

Wat maakt een wijn uit Chili een topwijn?

Chileense wijn wordt voornamelijk verbouwd in de vlakke delen van het land, in de rivierdalen. Dankzij een overvloed aan smeltwater uit de Andes is het toepassen van irrigatie geen enkel probleem. De topkwaliteit wijnen, bedoeld voor de export, worden echter op hellingen verbouwd. Dit is een meer kostbare oplossing, maar zorgt voor een meer verfijnde smaak. De hoge mate van zon in het land maakt de Chileense wijnen zeer krachtig van smaak en geur. 

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?