Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Champagne

Champagne

Champagne: letterlijk en figuurlijk een bruisende wijn die eigenlijk bij vrijwel iedere gelegenheid kan worden gedronken. Of het nu is om een bijzonder gebeurtenis in het leven te vieren of om gewoon even te genieten.

  • Smaak
    • Eenvoudig
    • Elegant
    • Fris
    • Fruitig
    • Mousserend
    • Rond
    • Vol
  • Druivenras
    • Chardonnay
    • Petit Meunier
    • Pinot Meunier
    • Pinot Noir
  • Land
    • Frankrijk
  • Regio
    • Champagne
  • Wijnhuis
    • Bruno Michel
    • Philipponnat
  • Soort wijn
    • Mousserend
    • Rosé
    • Wit
  • Lekker bij
    • Aperitief
    • Desserts
    • Gevogelte
    • Groenten
    • Kazen
    • Salade
    • Schaal en schelpdieren
    • Vis
    • Vlees
  • Op hout gerijpt
    • Nee
  • Afsluiting
    • Kurk
  • Biologisch
    • Ja
    • Nee
  • Oogstjaar
    • N.v.t.
    • 2007
    • 2009
  • Prijs
    • tot € 30,00
    • tot € 40,00
    • tot € 50,00
    • tot € 70,00
    • meer dan € 70,00

Champagne is een van de bekendste en beroemdste mousserende wijnen. In de volksmond staat mousserende wijn zelfs vaak synoniem voor champagne. Mousserende wijn mag echter alleen het stempel ‘champagne’ dragen indien de wijn daadwerkelijk uit gelijknamige streek in Frankrijk afkomstig is.

Hoe wordt champagne gemaakt?

Champagne wordt gemaakt van het een mengsel van het sap van blauwe en witte druiven. Er kunnen zes druivensoorten worden gebruikt, waarvan er drie verreweg het meest worden gebruikt: chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Minder gebruikte druivenrassen zijn pinot blanc, arbane en petit meslier. De oogst van de druiven vindt plaats rond eind september en gebeurt altijd met de hand. Om te voorkomen dat de blauwe schilletjes van de blauwe druiven de most verkleuren, mogen deze niet worden gekneusd. De druiven worden na oogsten meteen geperst. De most die tijdens de eerste persing van de druiven wordt gewonnen is de cuvée. Gezien de relatief lage druk tijdens het persen levert cuvée meestal de beste kwaliteit champagne op. Most van de tweede persing wordt de Taille genoemd.

Zodra de druiven zijn geperst laat de wijnmaker de most bezinken. Vervolgens vindt de fermentatie plaats. Daarbij wordt het druivensap omgezet in wijn. Met een speciaal instrument het suikergehalte van de most gemeten. Omdat de Champagne streek relatief noordelijk ligt en de druiven dus weinig zonuren krijgen, is het suikergehalte soms te laag om het gewenste alcoholpercentage en smaak te behalen. Het toevoegen van suiker biedt dan uitkomst. Dit proces wordt chaptaliseren genoemd. Door een paar gram suiker en gist aan de wijn toe te voegen, gist de wijn nogmaals na op de fles. Het gas dat tijdens de oogst bij de druiven vrijkomt, blijft in de fles. Het uitgewerkte gist onderin de fles blijft over. De laatste fase is het degorgement. Daarbij wordt het depot uit de fles gehaald en wordt een dosage, een kleine hoeveelheid siroop, toegevoegd die de uiteindelijke smaak van de champagne bepaald. Wat rest is het magische moment: het openen van de fles.

Wat betekenen de verschillende termen op het champagne etiket?

Op etiketten van champagne zijn diverse aanduidingen te vinden die aangeven hoe hoog het dosage is dat aan de champagne is toegevoegd. Hoe hoger het dosage, hoe zoeter de wijn doorgaans zal smaken. 

- Extra Brut, 0-6 gram per liter
- Brut, tot 15 gram per liter
- Extra Sec, 12-20 gram per liter
- Sec, 17-35 gram per liter
- Demi-Sec, 35-50 gram per liter
- Doux, meer dan 50 gram per liter

Hoe is Champagne ontstaan?

Champagne kent een lange geschiedenis. Al ver terug, in de Gallo-Romeinse tijd, werd er in de Franse regio die vandaag de dag de Champagne streek wordt genoemd, wijn met belletjes gemaakt. Het druivensap dat erg geliefd was bij de toenmalige koning Lodewijk XIV, maakte een lange ontwikkeling door. Wanneer het productieproces precies is uitgevonden, blijft een discussiepunt. Wel is bekend dat de Engelse wetenschapper Christopher Merret in 1962 het proces van de tweede gisting ontdekte. Deze techniek, waarbij wijn bruisend kan worden gemaakt door suiker toe te voegen, maakt het mogelijk om champagne te produceren.

Welke champagnes biedt AlleWijnen.nl aan?

In onze webshop vind je een gevarieerd assortiment aan heerlijke champagnes van onder andere het bijzondere champagnehuis Philipponnat aoc Royale Reserve. Een typisch traditioneel champagnehuis met een rijke historie. Het huis bevindt zich in Mareuil–sur–Ay, vijf kilometer ten oosten van Epernay, in het hart van de Champagne streek. In de koele kelders krijgen de champagnes alle tijd om te rijpen, met als resultaat een karaktervolle en rijke champagne. Alle wijngaarden van het huis beschikken over de status Grand Cru. Als je de heerlijke toegankelijke en frisse Royale Reserve Brut proeft van Philipponnat ervaar je zelf waarom champagne zo bijzonder is.

Eveneens een prachtige en hoogwaardige champagne is de Chardonnay en Pinot Meunier van het biologische wijnhuis Bruno Michel. Omdat de opbrengst van de wijnstokken laag wordt gehouden, is de kwaliteit uitzonderlijk goed. Je schenkt deze champagne bij bijvoorbeeld gevogelte, groenten en gerechten met schelpdieren.

Naast deze greep uit ons veelzijdige assortiment vind je uiteraard nog veel meer heerlijke champagnes op AlleWijnen.nl!

Chatten?
Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?