Ons assortimentMenu

Voor elke gelegenheid de juiste wijn!

Blauwe druivenrassen

Blauwe druivenrassen

Blauwe druivenrassen maken rode wijnen, maar ook witte! Dit komt doordat alle druiven witte sap hebben, maar bij een rode wijn worden de schillen (langer) mee gegist, waardoor de wijn zijn rode kleur krijgt. Er zijn vele verschillende soorten blauwe druiven, zo heeft iedereen zijn eigen favoriet.

Malbec

Je proeft een volle, intense en tanninerijke wijn als je een slok neemt van een goede Malbec. Met name Franse en Argentijnse rode wijnen zijn vaak gemaakt van dit bijzondere druivenras. Laat je verrassen door de mooie paarsrode kleur en de zwoele en kruidige smaak waarin vaak zwarte besjes en rood fruit zijn te herkennen. Bij vleesgerechten of op tafel bij een heerlijk kaasplankje komt een Malbec wijn uitstekend tot zijn recht.

Carmenère

Hoewel de Carmenère druif Frans is van oorsprong, komt deze heden ten dage meer voor in Chili dan in het geboorteland Frankrijk. De druif groeit uitstekend in het Chileense klimaat. Een Carmenère druif staat garant voor kruidige, ronde wijnen met veel kleur en karakter.

Primitivo en Zinfandel

Primitivo is een Italiaanse druif met een mooi verhaal. In 1967 ontdekte een Amerikaanse wetenschapper dat Primitivo identiek was aan de Zinfandel druif. Na jarenlang wetenschappelijk onderzoek bleken beide druiven af te stammen van de Kroatische druif Tribidrag. Primitivo is een echte Italiaanse druif en het is dan ook niet verrassend dat deze goed gedijd bij zwoel en warm weer. Primitivo staat bekend als een stevige en peperige wijn. Tinten van zwarte kersen en bessen vind je vaak terug.

Merlot

Merlot is een van de bekendste blauwe druivenrassen uit de beroemde wijnregio Bordeaux en is inmiddels over de gehele wereld terug te vinden. Het is bekend dat de druif al in 1784 werd gecultiveerd en het is nog altijd een zeer prominente druif in de streken Pomerol en Saint-Emilion. Omdat de Merlot druif ook met name in gebieden met een relatief koele omgeving goed presteert, vind je de druif ook terug in de minder traditionele wijnlanden met een relatief koud klimaat. Het sap van de Merlot druif is zacht en lichtzoet van smaak. Vanwege het hoge suikergehalte is de smaak niet zuur en resulteert de druif vaak in een sappige en toegankelijke wijn.

Syrah

De Syrah druif komt oorspronkelijk uit Frankrijk en wordt ook in Australië verbouwd onder de naam Shiraz. Door de verschillende klimaten in beide landen is de smaak verschillend. De smaak van de Syrah druif laat zich niet eenvoudig beschrijven en is zeer veelzijdig. De druif is fruitig, kruidig, aromatisch en levendig. Syrah is voornamelijk terug te vinden in landen met een warm klimaat, mede omdat de kans om een mislukte oogst bij de druif klein is. Syrah en Shiraz zijn populair in onder andere Zuid-Frankrijk, Zuid-Afrika, Californië en Australië.

Montepulciano

Vanzelfsprekend doet deze druif bij veel Italië liefhebbers meteen denken aan het prachtige stadje Montepulciano in Toscane. Echter is de Montepulciano druif vooral geplant in de Abruzzen. Een echte temperamentvolle Italiaanse wijn is het resultaat en deze past uiteraard uitstekend bij een heerlijke pasta met tomatensaus of gegrild rood vlees. Een krachtige smaak en tonen van zwart fruit kenmerken deze druif.

Nero d'Avola

De Nero d'Avola is de belangrijkste rode druif op het prachtige Italiaanse eiland Sicilië. Wijnen met zoete, ronde tannines die vaak geuren naar een pepertje zijn vaak typische wijnen van deze druif.

Barbera

De Barbera druif komt vooral voor in het noordwesten van Italië en met name in Piëmont. De Barbera is een van de blauwe druivenrassen die uitstekend gedijt op allerlei bodemsoorten. Kenmerkend is verder een hoge natuurlijke zuurgraad en een laag taninegehalte.

Tempranillo

Tempranillo is afgeleid van het Spaanse woord Temprano: de druif is al vroeg rijp en kan zeer snel worden geoogst. De Spaanse druif behoort tot de meest karakteristieke inheemse blauwe druivenrassen en vormt een belangrijke basis voor veel Spaanse wijnen. Kenmerkend is de dikke schil en de donker gekleurde, elegante wijnen met een lage zuurgraad en veel tanines die de druif produceert. Tempranillo wijn vormt een uitstekende combinatie met diverse gerechten.

Grenache

Een van de blauwe druivenrassen die je veelvuldig in Spanje terugvindt is de Grenache druif. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een Merlot of Pinotage druif, komt de Grenache druif vaak pas echt goed tot zijn recht in een mix met bijvoorbeeld Syrah, Mourvèdre of Cinsault. Een 100 procent Grenache wijn is vaak zacht en rijk aan aroma's van rijpe rode en paarse vruchten.

Pinot Noir

De Pinot Noir druif vindt zijn oorsprong in de Bourgogne. De Pinot Noir is een van de blauwe druivensoorten die moeilijk te cultiveren is. Dat komt met name door de compacte tros en dunne schil, waardoor de druif gevoelig is voor schimmel en ziekten. Met name in streken met een getemperd klimaat doet de druif het vaak goed. Kenmerkend is de toegankelijke smaak en de lichte kleur.

Dornfelder

De Dornfelder is een typisch Duitse druif. De diep donkerrode kleur, krachtige smaak en fruitige aroma's kenmerken Dornfelder wijnen.

Wat zoek je?
Sluiten
Uit welk land?